Logomain

Mit gondol a pulóverem?

By Séllei Lilla 2011. február 5. 11:10

szerk at hg dot hu

Kepp_design_het_50020130603-19838-1wownvs.gallery

Kepp showroom - mozgásérzékelős ruhák

Schum_zsofi_2_50020130603-19838-1jzb35m.gallery

Schum Zsófi diplomamunkája

Schum_zsofi_1_50020130603-19838-pcv302.gallery

Schum Zsófi diplomamunkája

Schum_zsofi_24020130603-19838-ws9dmj.gallery

Schum Zsófi diplomamunkája_240

Hamarosan se laptoptáskára, se iPad tokra nem lesz szükségünk, mert a technológia meghódítja a divat világát is.

Hamarosan se laptoptáskára, se iPad tokra nem lesz szükségünk, mert a technológia meghódítja a divat világát is. Ma már nem a jövő, hanem a jelen a környezeti hatásokra reagáló öltözék vagy éppen a kabátba épített számítógép, sőt már számos kreatív szakember itthon is kísérletezik ilyesmivel.

:image_71214
Schum Zsófi diplomamunkája; Nyugat-Magyarországi Egyetem, Sopron

A fejlődő technológiának köszönhetően a textilgyárak ma már nemcsak biopamutot és bambusztextilt képesek előállítani, hanem úgynevezett intelligens textíliákat is. Ma már messze jutottunk az olyan egykoron forradalminak számító újításoktól, mint például az az új vízálló szövetet eredményező technika, amit a Burberry fejlesztett ki még az első világháború előtt.

Mi is az az intelligens textil?

Az intelligens anyagokat két nagy csoportra bonthatjuk, az egyik csoportba a viselhető számítógépek tartoznak, tehát amikor valamilyen elektronikai kütyüt integrálnak a ruhába, a másik csoportba pedig azok tartoznak, amelyek a környezet különböző változásaira reagálnak (hőmérséklet, zajszint, nedvesség). A hétköznapi viseletre szánt intelligens öltözékekkel szemben természetesen vannak olyan alapvető igényeink, mint hogy bőrbarát, hordható, kényelmes és divatos legyen.

Mint számos technológiai újítás, az első intelligens textilek is a NASA kutatólaboratóriumaiban születtek meg még a nyolcvanas években, majd innen terjedtek át a hétköznapi divatba. Ma már olyan szinten fontosak és széles körben elterjedtek, hogy 2007-től kezdve az egyik legnagyobb textilipari vásáron, Hannoverben már külön terület van fenntartva az erre specializálódott gyártóknak.

Intelligens textilek a nagyvilágban

A hosszú magyarázatok helyett az intelligens textileket legegyszerűbb példákkal szemléltetni. Belgiumban olyan gondolkodni tudó ruhát terveztek, ami egyben mobiltelefon, számítógép vagy akár kórházi monitor is. Az általuk tervezett zakóba olyan érzékelőket építettek, amelyek észlelik a viselőt körülvevő környezet zajszintjét, és ha az magas, akkor az érzékelők által kiadott jelek hatására automatikusan hangosabban csöng a telefon is.

A hőszabályzó textil is kitűnő példája lehet a környezet változásaira reagáló anyagoknak. Ezekbe a kelmékbe olyan szálakat szőnek, amelyek hő hatására folyékony halmazállapotúvá válnak. A szilárd halmazállapotból folyékony halmazállapotra váltáshoz hő szükséges, amit a környezettől vesznek el, így hűtve a ruha viselőjének testét.

A hőszabályzó anyagok mellett gyakran kerülnek fémszálak is a textilekbe, amelyeknek vezetőképességét többféleképpen használják ki. Az egyik esetben például a viselhető számítógépeket készítenek ennek segítségével, de fémszálakat szőnek a színváltó anyagokba is, hiszen például elektromosság hatására megváltoztatják fényvisszaverő képességüket.

Az intelligens textíliák lehetőségeit, tovább növelték az olyan technológiai fejlesztések, mint a wifi, a bluetooth, az okostelefonok, a GPS-szel felszerelt készülékek vagy az iPhone. A Xerox 2009-ben debütált fejlesztése is forradalminak számított, ugyanis a folyékony ezüst tintás technológia lehetővé tette, hogy olcsón áramköröket nyomtassanak akár textilekre is. Az Apple és a Nike közös munkájának az eredménye például a futócipőkbe építhető lépésszámláló, így a sportoló eredményei pontosan mérhetőek, és néhány kattintással vagy éppen a fennálló vezetéknélküli kapcsolatnak köszönhetően automatikusan számítógépre is vihetőek. Sőt a mai technológia már arra is lehetőséget ad, hogy sportolás alatti teljesítményünk akár azonnal megjelenjen a Facebook üzenőfalunkon.

De a lehetőségek végtelenek: a sportolók által már ismert pulzusmérők akár a ruházatba is beépíthetőek, továbbfejleszthetők, és akár orvosi célokra is felhasználhatóak. Egy ilyen szerkezetnek köszönhetően az orvos távolról is figyelemmel tudja követni a pulzus és vérnyomás értékeinek alakulását, de előre tárolt szélsőséges értékeknél akár a szerkezet magától értesítheti a mentőket is.

Intelligens textilek itthon
Mind a fejlett textilipari, mind a fejlett elektronikai technológiának köszönhetően ma már tényleg csak a kreatív szakemberek fantáziája szabhat határt az okos öltözékeknek. A következőkben néhány magyar példát is bemutatunk, ugyanis kísérleti szinten a hazai tervezőket is foglalkoztatják a high-tech öltözékek.

:image_71215
Schum Zsófi diplomamunkája; kép: zsofischum.tumblr.com

A soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemen 2010-ben diplomázott Schum Zsófi diplomamunkáját nagyban megnehezítette, hogy nagyon kevés az írásos anyag magyarul az intelligens textilekről, szakirodalom pedig szinte egyáltalán nincs. De hogyan is jut el egy formatervező oda, hogy viselhető számítógépet kreáljon? “A bútortervezés volt a fő profilom, de akadt egy tanárom, aki felvetette, hogy mi lenne, ha teljesen mást csinálnék. Ez a tanárom tudta, hogy engem a divat sokkal jobban érdekel. A kikötés csak annyi volt, hogy a diplomamunkám túlmutasson egy hétköznapi ruhán.” Sok mindentől lehet egy ruha több, mint az utcai viseletre szánt darabok, az egyik ilyen elem az intelligens textilek használata, ez a téma egyből megragadta Zsófi fantáziáját. “Szerettem volna azt megmutatni, hogy az intelligens textileknek tényleg van valóságalapjuk, de az rengeteg pénzbe került volna. Ezért a teljes és tényleges kivitelezésről lemondtam, de a koncepció megmaradt.” A költséges megvalósítás miatt a munka során egy viselhető számítógép makettje született meg. “Ezt a ruhát nem hétköznapi viseletre szántam, hanem reklám célra. A koncepció szerint egy-egy modell vagy hostess ezeket viselve mutathatná be az adott elektronikai cég termékeit. A magas gallér például hangszóróként funkcionálhatna, onnan jönne az információ az általa bemutatott termékekről, a kis gömbökbe pedig kisebb elektronikai eszközök helyezhetőek el, a ruhát körbefutó plexilapok kijelzőket modelleznek.”

:image_66519
A beszélő köntös a Kepp showroom és a Kitchen Budapest közös munkája

Az intelligens textilek kategóriájába tartozik a Kepp showroom és a Kitchen Budapest közös fejlesztése az általunk csak beszélő köntösnek nevezett mozgásérzékelős kabát, ami a táncos különböző mozdulataira más és más hangot ad ki. “Szerettünk volna valamilyen különleges, elektronikával összekötött ruhát készíteni.” Az ötlet megfogalmazódása után a Kepp csapat felkereste a Kitchen Budapest médialabort, ők mutatták meg a hajlásszenzorokat. “A nagy kihívás igazából az volt, hogy hogyan is rejtsük el ezeket a hajlásszenzorokat úgy, hogy ne látszódjanak, de kényelmes is legyen az öltözék. A tervezésnél figyelembe kellett venni, hogy a szenzorok úgy kerüljenek elhelyezésre, hogy azok érzékeljék tényleg a mozgást.” A balettpapucs talpába két réteg közé kerültek be az érzékelők, és van egy-egy a kabát könyökénél, a nadrág térdhajlatainál, valamint a csípőnél. “Mindegyik végtag mozgására más hangot ad ki a rendszer, ezeket aztán lehet kombinálni” - mondta Tomcsányi Dóri a fejlesztés kapcsán.

Az ehhez hasonló kísérletek ma még talán kicsit öncélúnak tűnhetnek, de az intelligens öltözékekben sokkal több a lehetőség, mint azt ma el tudjuk képzelni. Ezek a fejlesztések olyan világot vetítenek előre, ahol egy könyökmozdulattal felvesszük a mobiltelefonunkat, és a pulóverünk dönti el, fázunk-e vagy sem. Hogy mindez meddig kényelmes és megszokható, azt a jövő dönti el.

divat, intelligens textilek, magyar divat, kepp showroom Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317