Logomain

Tapétázzon kerttel!

By Szakály Fruzsina 2011. január 24. 14:30

szerk at hg dot hu

K3_irodahaz20130603-19838-1xka4kz.gallery

Vertcal Garden - K3 irodaház

Vertical_garden_a_dolgozoszobaban20130603-19838-1df4694.gallery

Vertcal Garden a dolgozóban

Vertcal_garden_a_tarsalgoban20130603-19838-1n4id4t.gallery

Vertcal Garden a társalgóban

Modulkert20130603-19838-1s0yyv8.gallery

Modulkert

Vertcal_garden_szoborral20130603-19838-1xu8tpl.gallery

Vertical Garden szoborral

Duronelly_balazs_szobrai20130603-19838-1x0f7j3.gallery

Duronelly Balázs szobrai

Duronelly_balazs_szobra20130603-19838-1798nhu.gallery

Duronelly Balázs szobra

Duronelly_balazs_szobra_zoldoszloppal20130603-19838-gndapo.gallery

Duronelly Balázs szobra zöldoszloppal

Vertical_garden_novenyegyuttes20130603-19838-1b9dt4.gallery

Vertical Garden növényegyüttes

Duronelly_balazs_szobra_zoldszoknyaval20130603-19838-ig1bda.gallery

Duronelly Balázs szobra zöldszoknyával

Modulkert_magaban20130603-19838-r37u72.gallery

Modulkert magában

K3_irodahaz20130603-19838-stcahe.gallery

K3 Irodaház

Vertical_garden_novenyek20130603-19838-134x8uy.gallery

Vertical Garden növények

Ma az élő növény a trendi falburkolat - de hogyan kapcsolódik a zöldfal technológia a szobrászathoz?

Ki hinné, hogy egy szobrász Magyarországon a függőleges kert vagy más néven zöldfal technológia egyik legelső alkalmazója? A függőleges kert és a művészet világa látszólag ugyancsak távol esik egymástól, de nem kell sokáig gondolkodnunk és hamar több közös pontot is felfedezhetünk a kettő között. A Vertical Garden mozgalom egyik pionírját, Duronelly Balázst, aki a szobrászat mellett díszlet- és jelmezkészítéssel is foglalkozik, többek között arról is kérdeztük, hogyan találkozott először a több szempontból is kedvező hatásokkal rendelkező találmánnyal.

hg.hu: Hogyan merült fel benned a ’vertical garden’, vagyis függőleges kert alkalmazásának ötlete?
Duronelly Balázs: A Dovin Galériában 2008-ban volt egy önálló kiállításom, ahol mindenféleképpen valami természeti környezetet szerettem volna megjeleníteni az egyik szobor háttereként. Ehhez kerestem különböző megoldásokat, például gondolkodtam azon, hogy befuttatom a hátteret valamilyen növénnyel, de ez a módszer nyilván sokkal több időt vett volna igénybe. Elkezdtem kutatni a különböző zöldfalépítési lehetőségeket és akkor döbbentem rá, hogy ez egy létező technológia, amelyet egy Patrick Blanc nevű francia botanikus talált ki húsz évvel ezelőtt. Megpróbáltam utánajárni, kísérletezni, hogyan működik: így készült el az első zöldfal.

hg.hu: Mik az előnyei a zöldfalnak?
Duronelly Balázs: Azonkívül, hogy nagyon látványos, esztétikus, komoly klimatizáló, légtisztító szerepe is van. Az egyik legnagyobb gond a belvárosi lakásokban, főleg a téli időszakokban, hogy az állandó fűtés miatt nagyon száraz a levegő; ilyenkor a zöldfal párologtatóként is funkcionálhat. Ezenkívül vannak olyan növények (például a spathyphyllum), amelyeknek a gyökerei megkötik a különböző mikroorganizmusokat, baktériumokat, ezért azt biofilterként is lehet használni.

hg.hu: Mik a hátrányai, ha vannak?
Duronelly Balázs: Nagyon klímafüggő a technológia, a fagyokat egyáltalán nem bírja. Ezért nálunk kültéren nem is lehet alkalmazni, csak úgy, ha mesterségesen fűtjük a növények gyökerét, ez azonban túl költséges lenne, tízszer annyiba kerülne, nem éri meg. Melegebb éghajlaton, például Thaiföldön, Dubajban viszont minden gond nélkül lehet akár a házak homlokzatát is zöldfallal burkolni. Ha kívül van a zöldfal, akkor nagyon komoly hőszigetelő szerepe is van. Nyáron hűt, télen fűt!

hg.hu: Milyen zöldfalak léteznek jelenleg?
Duronelly Balázs: Az egyedi beépített zöldfalakon kívül kisebb moduláris kerteket és falra akasztható növényképeket is készítek. A modulfalat, amely mozgatható, azért is találtam ki, hogy olcsóbb legyen a technológia. Ez nincsen teljesen automatizálva, szemben a fix zöldfalakkal. Van benne egy elektromos szivattyú, amely a keringetést, öntözést végzi, de a vizet, illetve a tápoldatot manuálisan kell pótolni. Van egy 40 literes tartály a fal alján, amelyet egy héten egyszer után kell tölteni, ebből locsolnak, ami minden nap néhány percig tart. Az egyetlen érzékeny pontja a találmánynak, hogy nem maradhat ki öntözés. De például a modulfalak esetében lehet rá tenni egy időzítő kapcsolót, amely naponta egyszer be és kikapcsolja az öntözőrendszert.

hg.hu: Mi a zöldfal működési elve?
Duronelly Balázs: A technológia lényege az úgynevezett hidrokultúrás növénytartás, ami azt jelenti, hogy nem földbe, hanem egy speciális ültetőközegbe: kis textilzsebekbe vannak a növények elhelyezve, abból veszik fel az életükhöz szükséges vizet és oldott ásványi anyagokat. Van egy rozsdamentes acél vagy alumínium tartókeret, ezen van egy páraelzáró műanyaglemez, hogy a falat ne érje nedvesség, és erre kerül aztán a speciális anyagból készült ültetőtextil.

hg.hu: Az ültetőtextil miben speciális?
Duronelly Balázs: Újrahasznosított anyagból, műanyagból készül, rothadásmentes és hidrofil. Olajkár-katasztrófák elhárításánál használják még, pont azért, mert nagyon jól magába szívja és megtartja a különböző folyadékokat. Emellett sokkal szabadabban formálható, akár oszlop köré, íves alakban is fel tudom helyezni.

hg.hu: Hogyan indulsz neki egy-egy megrendelésnek? Egyáltalán, mennyire van igény a függőleges kertre Magyarországon?
Duronelly Balázs: Nagyon friss még az ötlet, most is azon vagyok, hogy minél szélesebb körben megismerkedjenek az emberek az országban, a régióban az új technika adta lehetőségekkel. Ami a munkát illeti, általában úgy működik, hogy én tervezem meg, én találom ki, milyen növények legyenek a falban, aztán alvállalkozók készítik el a technikai részét. Színekkel, textúrákkal szabadon lehet játszani és a helyszínen is lehet még alakítani az eredetileg elképzelt kompozíción.

hg.hu: Hol találkozhatunk Budapesten olyan fix fallal, amely már elkészült?
Duronelly Balázs: Egy nagyobb fix fal létezik, amely a K3 irodaházban áll. Ez úgy jött létre, hogy megkeresett Schüller Ferenc belsőépítész, aki már évek óta igyekezett a függőleges kertet behozni Magyarországra, csak senkit nem talált, aki értett volna ehhez a technológiához. Nagyon örült, amikor megtudta, hogy végre van valaki, aki tisztában van vele, hogyan működik a rendszer és ezután ténylegesen alkalmazhatja a függőleges kerteket belsőépítészeti terveiben.

hg.hu: A jövőben milyen felhasználási lehetőségeket látsz még a függőleges kertet illetően?
Duronelly Balázs: El tudom képzelni, hogy a passzívházak légszűrését ilyen biofilterekkel fogják megoldani. A passzívház most már egyre elterjedtebb építészeti technológia, hisz a legtöbb ház napjainkban nagyon energiapazarlóan működik. A fűtési költség és az energiafelhasználás nagyon magas és egyre inkább törekednek arra, hogy ez a költség közelítsen a nullához. Sőt, ma már vannak aktívházak is, amelyek nemhogy fogyasztják, hanem termelik az energiát. Persze ezeknek magasabbak az építési költségei, de hosszú távon kifizetődő, ha ezekről a beruházásokról legalább tíz éves viszonylatban gondolkodunk.

Amint arról korábban már beszámoltunk, Budaörsön is tervezik egy beltéri - méretében az ország e kategóriában legnagyobbjának számító - zöldfal  építését, azonban jogi viták miatt a folyamat sorsa jelenleg bizonytalan.

design, művészet, zöld, kert, szakály fruzsina, vertical garden budapest, duronelly balázs Icon_print

Vertcal Garden - K3 irodaház

Vertcal Garden a dolgozóban

Vertcal Garden a társalgóban

Modulkert

Vertical Garden szoborral

Duronelly Balázs szobrai

Duronelly Balázs szobra

Duronelly Balázs szobra zöldoszloppal

Vertical Garden növényegyüttes

Duronelly Balázs szobra zöldszoknyával

Modulkert magában

K3 Irodaház

Vertical Garden növények

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317