Logomain

Óriástölcsérekkel facsarhatnánk vizet a sivatagból

By Ongrádi Melinda 2011. február 9. 10:00

szerk at hg dot hu

Water_vapor_project_120130603-19838-1ndacfz.gallery

Water Vapor Project IIDA kondenzációs kónusz

Water_vapor_project_220130603-19838-1ff5qm5.gallery

Water Vapor Project IIDA

Water_vapor_project_320130603-19838-1yujdgi.gallery

Water Vapor Project kondenzációs kónusz IIDA

Water_vapor_project_420130603-19838-1pb2ptn.gallery

Water Vapor Project kondenzációs kónusz IIDA

Water_vapor_project_220130603-19838-1d09v38.gallery

Water Vapor IIDA Sang-Wook Park, Lee Sin-Jeong, Lee Ho-Young és Jo Hyeon-Ju

Water_vapor_project_320130603-19838-1cyhh6j.gallery

Water VApor IIDA Sang-Wook Park, Lee Sin-Jeong, Lee Ho-Young és Jo Hyeon-Ju

Kondenzációs kónusz, Sangwook Park, Sinjeong Lee, Hoyoung Lee és Hyeonju Jo, IIDA

Időről időre felmerül a gondolat, hogy a sivatagok kietlen világát is érdemes lenne valahogy hasznosítania az emberiségnek. Az egyik legfőbb akadályt mindehhez a kellő csapadék hiánya jelenti.

A koreai Incheon International Design Award (IIDA) megmérettetésre tavaly is számos figyelemreméltó elképzelés érkezett – ezek egyike a Water Vapor Project névre keresztelt elképzelés koreai tervezőktől, amely a víz fizikai tulajdonságait kihasználva nyerné ki azt a levegőből. Sangwook Park, Sinjeong Lee, Hoyoung Lee és Hyeonju Jo hatalmas, lefelé fordított tölcséreket képzelt el, amelyek belsejében a levegőből lecsapatnák a vízgőzt és összegyűjtenék a keletkező nedvességet.

A meleg levegő több vizet képes pára formájában felvenni, mint a hideg. A lehűlő levegő hőmérséklete egyszer csak eléri azt a pontot (harmatpont), amikor kicsapódik belőle a nedvesség. Ezt az elvet használja ki a kúpos szerkezet, amely így a csontszáraznak tűnő levegőből is képes lenne a nedvességet kinyerni. A rendszer működtetéséhez szükséges energiát logikus módon a nap szolgáltatná, de szélenergiát is bevonnának a hasznosításba.

Az ötlet egyébként nem új: európai kutatók a chilei Atacama sivatagban, a magas hegyek között létrehozott obszervatórium munkálatai kapcsán jöttek rá, hogy a napszakok váltakozásával létrejövő hőingadozásnak köszönhetően a sivatagi levegőből is ki lehet nyerni jelentős mennyiségű nedvességet, azaz az éjszakára kint hagyott acélharangokon reggelre jelentős mennyiségű nedvesség gyűlik össze. Nem is gondolnánk, milyen nagy mennyiségben: a kutatók találmánya egy egész település vízellátásában is meghatározó lehet. A Watercone© névre keresztelt találmánynak azóta kifeszített acélháló változata is létezik.

Az IIDA designdíjat a koreai Incheon városa és a designboom internetes magazin hozta létre, céljuk a fenntarthatósághoz kötődő projektek közötti megmérettetés. Három kategóriában lehet pályázni: Zöld design és az emberek, Zöld design és a városok, illetve Zöld design és kommunikáció témakörben. Bárki pályázhat, a nyertesek pénzjutalomban részesülnek, és személyesen is Koreába invitálják őket, ahol kiállítás is nyílik a győztes munkákból. A Water Vapor  Project a 2010-es versenyen 3. helyezést ért el.

design, korea, sivatag, koreai design, hoyoung lee, water vapor project, kondenzációs kónusz, vízpára, víznyerés a sivatagban, sangwook park, sinjeong lee, hyeonju jo, incheon international design award, iida Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317