Logomain

Új Guggenheimet terveznek Helsinkiben

By Kovács Dániel 2011. január 18. 17:06

szerk at hg dot hu

Finnországnak sikerülhet, ami Budapestnek nem jött össze az Andrássy úti Divatcsarnokkal. Jussi Pajunen, Helsinki polgármestere január 18-án nyilvánosságra hozta, hogy a város a Solomon R. Guggenheim nevét viselő alapítvánnyal egy helsinki múzeum nyitásán dolgozik.

Finnországnak sikerülhet, ami Budapestnek nem jött össze az Andrássy úti Divatcsarnokkal. Jussi Pajunen, Helsinki polgármestere január 18-án nyilvánosságra hozta, hogy a város a Solomon R. Guggenheim nevét viselő alapítvánnyal egy helsinki múzeum nyitásán dolgozik.

Guggenheim3_x20130603-19838-18426dk.gallery

A Guggenheim az elmúlt húsz évben, elsősorban a hihetetlenül sikeres bilbaói fiókintézmény megnyitásának köszönhetően lett húzónév a kultúrára építő városok sorában. Momentán New York-ban, Velencében, Bilbaóban és Berlinben működik a nagy műgyűjtő család nevét viselő múzeum; a Las Vegas-it be kellett zárni, viszont javában épül az abu-dhabi. Az elmúlt években ellentmondásos hírek kaptak szárnyra a Pekingben, a Mexikóban és az Ermitázzsal közösen Tallinnban tervezett fiókról; a Zaha Hadid tervei alapján készülő utóbbinak kissé a létét is megkérdőjelezi a mostani finn bejelentés.

Igaz, Helsinki polgármestere egyelőre még csak arról beszélt: 2011 végére megvizsgálják, milyen küldetéssel és felépítéssel lenne életképes egy Guggenheim a finn fővárosban, illetve milyen kapcsolatrendszert alakíthatna ki a meglévő, vizuális kultúrával és művészetekkel foglalkozó intézményekkel. A szándék komolyságáról azonban árulkodik, hogy a tanulmányt készítő csoportot a Solomon R. Guggenheim Foundation globális stratégiai igazgatója, Juan Ignacio Vidarte, valamint az alapítvány igazgatóhelyettese, Ari Wiseman vezeti.

Ha a tanulmánnyal sikerül meggyőznie a finn döntéshozókat, a helsinki Guggenheim bejelentése, illetve annak tervpályázata akár 2013 egyik nagy durranása is lehet – a finn főváros ebben az évben tölti be a világ designfővárosának címét.

guggenheim, múzeum, helsinki, művészet, finnország, kulturális épület, európa Icon_print

A New York-i Guggenheim Múzeum - Frank Lloyd Wright ikonikus épülete

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317