Logomain

Melyik legyen Magyarország legjobb fashion videója?

By Séllei Lilla 2011. január 21. 10:00

szerk at hg dot hu

Öt videó versenyzik a közönségszavazás döntőjében a Magyarország legjobb divatvideója címért!

A Fashion Video Festival közönségszavazása során az olvasók öt csoport legjobbjait szavazták meg, az öt csoportból kikerült nyertesek most együtt mérkőznek meg az első helyért és az ezzel járó jutalomért. A döntő cikkhez megkértük az alkotókat, hogy meséljenek videóikról, így filmjeiket most ők konferálják fel. Az öt döntősre a cikk kikerülésétől egy teljes hétig, tehát 2011.01.28. 10 óráig lehet szavazni!

Fvf_50020130603-19838-ugf18.gallery

Baba - Kóti Réka

A Baba című videó középpontjában Miss KK áll, a film készítőjét, Kóti Rékát kérdeztük az alkotásról: "Nagyon tetszett a Fashion Video Festival létrehozásának ötlete, és egy videó elkészítést olyan kreatív kihívásnak és csapatmunkának tartottam, amiben nagy kedvem volt részt venni. Miss KK szerintem érdekes és szerethető lány, akinek a lázadó, anarchista megnyilvánulásai ugyanúgy megkapóak, mint az anonimitásban maradó, titokzatos énje. Eredetileg egy portrét szerettem volna róla készíteni, de a videó létrehozásának lehetősége, még több teret adott bemutatásához."

Miután megvolt a főszereplő már csak a koncepciót kellett kitalálni, ami teljes mértékben csapatmunka volt. "A történetet Bolla Szilvi fotóssal és Miss KK-val együtt találtuk ki. A zenei alapot a Zagar zenekar biztosította, ami szintén meghatározója volt a videó hangulatvilágának. A videt Bolla Szilvivel vettük fel két kamerával, a vágást Kemurinak köszönhetjük."

A videóban a divat az egyik legkarakteresebb kortárs tervező, Mojzes Dóra ruháin keresztül kap főszerepet. "A választás egyöntetűen Mojzes Dóri ruháira esett. A meghatározó színek a Jeanne D'Arc kollekcióhoz hasonlóan a videó esetében is a vörös és a fekete voltak, és a feltűnő, erotikus mégis a viselőjét elrejtő darabok, jól illeszkedtek Miss KK személyiségéhez. A forgatás egy éjszaka alatt zajlott. Az otthoni készülődéstől kezdve követtük a babákat felragasztó Miss KK-t és az alteregójaként megjelenő Frankie Locksmith-t, a pesti éjszakai utcákon át, egészen találkozásuk helyszínéig..."

Baba - Kóti Réka

Phase Dress - Vörös Gyöngyi, Illés István
A különleges animációs filmről, a Phase Dress-ről a divattervező Vörös Gyöngyi beszélt a hg.hu-nak: "A videót készítő csapat két tagból áll: Illés István videóval, míg én ruhatervezéssel foglalkozom. Mindketten 2010-ben diplomáztunk a MOME-n. A Phase Dress az egyik első közös munkánk. A videó és textil kapcsolatát további videókban is szeretnénk megjeleníteni, ezért a Fashion Video Festival jó lehetőségnek tűnt a bemutatkozásra. Számunkra az öltözékek inkább önálló darabok, melyek valódi kifutó és modellek nélkül is tudnak létezni. A ruhaterv megszületésének a pillanatában tisztában voltunk azzal, hogy videót is fogunk készíteni hozzá, így került a videó elejére a ruhák kiterített szabásmintájából álló kijelző. A ruha mozgását egy futópadon sétáló alakon vettük fel, az élőkép megjelenítése azonban túlzottan behatárolta volna a projektet, ezért döntöttünk a sematikus, rajzolt karakter mellett, ami szabadabb értelmezést enged. Ezentúl régi vágyam volt, hogy a rajzaimat mozgás közben is lássam."

A mozgáson kívül a hanghatások is fontos szerephez jutottak ebben a kisfilmben: "Fontosnak tartottuk a ruhák anyagszerűségének a bemutatását, melyet a látványon kívül a hang is nagyban befolyásol. A zene alatt hallható jellegzetes hang abból adódik, hogy minden ruha rávarrt pántok sokaságából áll, és a pántokba húzott zsinórokkal lehet szabályozni az adott ruha formáját."

Phase Dress - Vörös Gyöngyi, Illés István

Opposties do attract - Móró Máté
Az Opposties do attract című videó egyik alkotója, Móró Máté avatott be minket a film kulisszatitkaiba: "Noémivel már régóta akartunk készíteni egy divat videót, és a fesztivál színvonala illetve a mezőny komoly motiváció volt, hogy a produktum minél színvonalasabb legyen. Mivel az offline sajtó egyre inkább háttérbe szorul mindenképpen a videóban látjuk a jövőt. Ezért vontuk be a munkába Ráday Pétert és hoztunk létre egy olyan csapatot ami interdiszciplináris, amivel szinte bármilyen grafikai vagy mozgóképes dolgot meg tudunk valósítani. Mindenképp előny ha az ember a saját munkájával határterületnek számító dolgokkal is ismerkedik."

Opposties do attract - Móró Máté

Meatshot - MÁS
A MÁS tervezőcsapat mindig is fontosnak tartotta, hogy alkotásaikkal egy egységes vizuális világot alkossanak. Sármán Nóra mesélt Meatshot című videójukról: "A MÁS mindig is arra törekedett, hogy ruhakollekciók bemutatása mellett teljes audiovizuális világot teremtsen - mindezt divatbemutatókon, fotósorozaton vagy kiállításon keresztül. A tervezők ruhái mellett ez a megálmodott világ Mátrai Miklós képei által válik valóra. A MÁS első fashion videóját a Meatshot csapat készítette, amely egy újabb vizuális csatorna az érdeklődők felé."

A filmben a MÁS tervezőinek, Burján Katalinnak, Földi Petrának, Kocsis Annának és Sármán Nórának a 2011-es kollekciójából látható ízelítő, valamint Veress Réka cipőiből. "A MÁS kollekcióját egy nagyon egyszerű, de rendhagyó térben mutatjuk be. Egy lerobbant szoba, tele ventilátorokkal. A ventilátorok ritmusa, forgása egyszerre vált ki nyomasztó és légies hatást. A modellek ebben a szűk térben mozognak egyedül. A vágástechnikának köszönhetően ez az egyszerű szituáció besűrűsödik, életre kel. A filmszakadás és kiégés effektek erősítik a videó soft trash hangulatát. Az egyik modell a fülledtség érzetét közvetíti, míg másikuk az ezzel nagyon is ellentétben álló légiességet . A videóban végig ez a két érzet feszíti egymást."

Meatshot - MÁS

Flow - Szabó Amanda és Kunos Roland
Szabó Amanda és Kunos Roland közös videója, a Flow, aminek legfőbb mondanivalója, hogy a divat központjában az egyén áll. Az alkotók közül Kunos Rolandot faggattuk a filmről a közönségszavazás kapcsán: "Amandával régebben már több projekten is dolgoztunk együtt. Egy művészeti suliba jártunk még két éve, ő animációs volt én meg fotós... Tudtunk, hogy szeretnénk hosszabb kihagyás után újra közösen dolgozni, azt is tudtuk, hogy megint videót szeretnénk, de nem tudtuk, hogy mit is... A Fashion Video Festival kiírása pont kapóra jött."

És hogyan kezdődött az alkotómunka? "A tervezés mindig jó hangulatban telik... Bedobunk mindent egy nagy kupacba, és a végén lesz valami formája, ami cseppet sem hasonlít az eredeti tervekhez. A feladatok felosztása sem hétköznapi a csapatunkban: mindenki részt vesz mindenben a forgatáson és az előkészületekben utána Amanda eltűnik pár napra megcsinálni az utómunkákat."

Végül néhány gondolat a filmről: "Az egyénből elvehetünk hozzáadhatunk szétszabdalhatjuk megsokszorozhatjuk akár le is takarhatjuk, mégis éreznünk kell a jelenlétét, neki kell a főszereplőnek lenni. A Flow című munkánk egy utalás a világ változásaira. A gondolatiságot a lehető legapróbb szimbólumokkal próbáltuk érzékeltetni melynek célja, hogy mindenki saját magát láthassa benne de a megoldás ne legyen neki tálcán kínálva, mivel a trendekből mi is kedvünk szerint választhatunk."

the Flow - Szabó Amanda és Kunos Roland

divat, szavazás, magyar divat, divatvideó, fashion videó Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317