Logomain

Magyar dekort kap a brüsszeli Tanács épülete

By Kovács Dániel 2011. január 5. 15:27

szerk at hg dot hu

Óriási, mintegy 202 négyzetméteres kultúrtörténeti szőnyeget terítenek le a héten az Európai Tanács brüsszeli székházában a magyar EU elnökség idejére. A hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország feladata, hogy feldíszítse a Tanács Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületét, ahol az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács üléseit szokták tartani. Közel háromtonnányi installációs anyag hétfőn érkezett meg Brüsszelbe. A magyar dekoráció jövő héttől lesz látható a brüsszeli intézményben.

Pápai Lívia gigászi szőnyegével, Fatér Mária lámpáival és a Tervhivatal újraértelmezett antik bútoraival dobjuk fel a brüsszeli hivatalnokok mindennapjait a magyar EU-elnökség idején. A hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország feladata, hogy feldíszítse az Európa Tanács Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületét, ahol az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács üléseit szokták tartani. A közel háromtonnányi installációs anyag hétfőn érkezett meg Brüsszelbe, a dekoráció pedig jövő hétre készül el.

Justus_lipsius_120130603-19838-9aoplp.gallery

A közel háromtonnányi anyag hétfőn érkezett Brüsszelbe egy 24 tonnás kamionnal, amelynek 17 méter hosszú platójára pakolták fel az installációk elemeit: versfákat, Rubik kocka alakú könyvespolcot, illetve speciális védőcsomagolásban 44 bútordarabot és 800 könyvet is. A dekoráció koncepcióját Lengyel Roland dolgozta ki.

Kultúrtörténeti szőnyeg Pápai Líviától

A turisták által is látogatott átriumban tizenegy molinót helyeznek ki, amelyek a magyar EU soros elnökség tényét „kommunikálják”, illetve itt lehet megcsodálni és végigsétálni Pápai Lívia textilművész monumentális alkotásán, a 202 négyzetméteres laminált kultúrtörténeti szőnyegen, amelyet 23 darab 75x120 centiméteres szegmensből illesztenek össze a helyszínen. A szőnyegen megjelennek a magyar történelem és művészet meghatározó alakjai: Szent István, Szent László, Zsigmond, Mátyás, Széchenyi, Liszt vagy Vasarely, de látható Kempelen Farkas sakkautómatája, a Bíró László által szabadalmaztatott golyóstoll, Asbóth speciális légcsavara vagy a Zsigmond-kori csontnyereg, a rovásírásos abécé, illetve a Zsolnay cég honfoglaláskori motívumokkal ékes kerámiájának képe is. Nem hiányoznak a szőnyegről a nagy nemzeti szimbólumok, így a kokárda, a turul, a Rákóczi-zászló és a Martinovics-fa, illetve szimbolikus épületeink, a Mátyás templom, az Esterházy-kastély, a Lánchíd és az Iparművészeti Múzeum került az alkotásra. Pápai Lívia személyes ügyének tekintette, hogy kifejezetten női vonatkozású elem is helyet kapjon a kultúrtörténeti szőnyegen, így esett a választás a Lórántffy család címeres oltárkendőjére és Sissit lovaglás közben ábrázoló festményre.

Vasarely és kortárs fotográfusok

A Justus Lipsius épület leggyakrabban látogatott társalgójában függesztik ki Viktor Vasarely egyik alkotását. Ezt Pierre Vasarely (Vasarely dédunokája, egyszersmind a Vasarely-örökség gondozója) ingyen bocsátotta a magyar elnökség rendelkezésére. A tárgyaló halljában és a tárgyalóban fiatal fotóművészek víz tematikájú felvételei kapnak helyet. A magyar elnökség programjában a Duna-stratégia a kiemelt pontok egyike. Baki Péter kurátor válogatásában Barta Zsolt Péter, Király László György, Öveges László és Szamódy Zsolt munkái láthatók.

Olvasósarok Brüsszelben is

A magyar EU soros elnökség idejére Olvasóligetet is berendeznek a földszinti hallban. A Magyarországon már jól „bejáratott” rendezvény a nyár legcsendesebb fesztiváljaként vonult be a köztudatba. Ezúttal is nyugodt körülmények között lehet olvasgatni ezúttal magyar szerzők idegen nyelvekre lefordított műveit. 800 kötetnyi könyvet szállítottak ki Brüsszelbe. A magyar innovációt reprezentálja a Rubik-kocka alakú könyvespolc, illetve falra szerelt versfák melyekbe a köteteket kerülnek.

A Tervhivatal bútorai, Rátkai Zsuzsanna textiljeivel

A földszinti hallban a századvég Európájának hangulatát idéző tulipános motívumokkal újrakárpitozott antik ülőalkalmatosságok is helyet kapnak. A tulipános minta egyébként a hazánkba érkező vendégek ajándéktárgyain - sálain, nyakkendőin is - feltűnik.

Az antik bútorok reprezentálják a közös múltat Európával. Az alkalmazott bútorok nagy részét itt, Magyarországon állították elő. Az antik bútorok (Thonet, bieder, ónémet, empire stb.) a különböző európai nemzeti identitásokon túl, az európai kohéziót is leképezik, hiszen ezek a bútorok Európa minden vidékén ugyanúgy jelen voltak és vannak. A bútorok kismértékű átalakítással vagyis hozzáadott értékkel válnak különlegessé, megismételhetetlenné. Ez metaforaként utal a magyar fejlődés lehetőségeire.

A bútorok és a kárpitozás koncepciója: Benedek Zsanett és Lakos Dániel – Tervhivatal. Textilművész: Rátkai Zsuzsanna.

A magyar tervezők az épületben zenélő fotelt is elhelyeztek, melyből Liszt művei csendülnek fel, hisz 2011. a Liszt-bicentenárium éve is. A zenefotelbe egy elektronikus készüléket építettek be. Ha egy látogató beleül a székbe, működésbe lép az elektronika és Liszt Ferenc egy-egy népszerű műve hallható. A szerkezetet külön erre az alkalomra fejlesztette ki Hock Ádám villamosmérnök.

Állólámpák

A Justus Lipsius Ház két helyiségébe négy egyedi tervezésű lámpa került. A tárgyalóba két darab állólámpát terveztek. Az egyik a méltán híres magyarországi porcelánokat, a másik pedig a magyar népművészet jellegzetes formáit és motívumait mutatja be.

A porcelán tálakból, tányérokból, kancsókból készült állólámpa a Zsolnay és a Hollóházi – két nagy múlttal rendelkező magyarországi – porcelángyár termékeiből épül fel. A porcelán évszázadokon keresztül a királyi paloták és nemesi otthonok féltve őrzött használati és dísztárgyainak anyaga volt, melynek értéke az aranyéval vetekedett.

Az Olvasóligetbe az organikus szériába tartozó fűgömb asztali lámpák kerültek, amelyek hangulata tökéletesen illeszkedik a terem ligetszerű atmoszférájához.

Állólámpák: Fatér Mária, Mlamp

Az elnökségi folyosón reneszánsz kiállítást rendeznek be. A tárlat anyaga a "Reneszánsz utak - virtuális találkozások" című kiállítás alapján a Petőfi Irodalmi Múzeumból származik.

lakberendezés, világítás, bútor, szőnyeg, brüsszel, fatér mária, tervhivatal, victor vasarely, pápai lívia, rátkai zsuzsanna Icon_print

Készül a magyar dekoráció a brüsszeli Justus Lipsius épületben

Készül a magyar dekoráció a brüsszeli Justus Lipsius épületben

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317