Logomain

Papírforma: hódít a PDF divatmagazin

By Séllei Lilla 2010. december 28. 14:09

szerk at hg dot hu

What_else_magazin_50020130603-19838-lztlv5.gallery

What Else Magazine

Pdf_magazin_50020130603-19838-1nhdl6l.gallery

PDF magazinok

List_magazin_50020130603-19838-1srf0ay.gallery

List magazin

Pdf_m_agazin_24020130603-19838-p50l8h.gallery

PDF magazinokat a nagyvilágból_240

Pdf_magazin20130603-19838-1hvxwir.gallery

pdf magazin magazinkép

Fiasco20130603-19838-1hbd4m6.gallery

PDF magazinokat a nagyvilágból - Fiasco

I_love_fake20130603-19838-1ermc16.gallery

PDF magazinokat a nagyvilágból - I Love Fake

Kismet20130603-19838-1b1y9ji.gallery

PDF magazinokat a nagyvilágból - Kismet

Lamilk20130603-19838-1yks5v7.gallery

PDF magazinokat a nagyvilágból - Lamilk

Picame20130603-19838-1gzuw6a.gallery

PDF magazinokat a nagyvilágból - Picame

U20130603-19838-1tcwhav.gallery

PDF magazinokat a nagyvilágból - U

Vanityteen20130603-19838-1uu0wqh.gallery

PDF magazinokat a nagyvilágból - Vanity Teen

Vint20130603-19838-1yedxr0.gallery

PDF magazinokat a nagyvilágból - Vint

Pdf_m_agazin_39920130603-19838-l99gdj.gallery

PDF magazinokat a nagyvilágból_399

A virtuális kiadványokat legtöbbször fiatal tehetségek készítik lelkesedésből.

Egyre többen mondják, hogy az interneté a jövő, és a nyomtatott magazinok ideje leáldozott. Ezen a kijelentésen lehet vitatkozni, pro és kontra érvelni, és találgatni, hogy vajon egyszer tényleg maradéktalanul eltűnnek-e a papír alapú kiadványok... Egy biztos: a hagyományos honlapokon kívül ma már egyre több a nyomtatott magazin lapozhatóságához és felépítéséhez hasonló online kiadványt találunk az interneten, amelyeket csak virtuális vagy PDF magazinoknak neveznek.

:image_69572
What Else Magazine; kép: facebook.com

“A közösségi hálók megváltoztatták a hétköznapi internethasználatunkat. A magazinoknál sincs másképp, hiszen az internet egy új platformként új lehetőségeket ad a kezünkbe. A PDF magazinok azok a kiadványok, amik a fanzine filozófiából indultak ki, tehát egy téma iránti rajongásból készített ingyenes kiadványok elvén. Mivel itt nem kell az amúgy jelentős nyomtatási és közvetlen disztribúciós költségekkel számolni, ezért manapság az egyik legelőnyösebb formája a periodikáknak, és sokak számára elérhető.” - mondta Varga G. András a már megszűnt magyar List nevet viselő PDF magazin egyik alapítója.

A technika vívmánya
A PDF magazinok egyfelől haladnak a korral, hiszen kihasználják a technika vívmányait, másfelől, felépítésükben pedig megpróbálják a hagyományos nyomtatott magazinokat megidézni. Általában nemcsak online olvashatóak, hanem az adott szám PDF formátumban le is tölthető - innen ered az elnevezés is. Előnyük a már Varga G. András által is említett olcsó előállíthatóság, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a PDF magazinok fizetőssé sem nagyon tehetőek, hiszen a sok ingyenes internetes magazin és oldal után senki nem szeretne fizetni a hálón fellelhető tartalmakért.

A PDF magazinok viszonylagosan olcsó előállításuknak köszönhetően igen népszerűek a tehetséges, pályakezdő fiatalok körében, akik szeretnének valami színvonalasat és sajátot alkotni. Minimális anyagi ráfordítással és sok-sok befektetett munkaórával egy jó programozóból, tehetséges fotósokból, stylistokból, modellekből és feltörekvő divatszerkesztőkből álló csapat minőségi produktumot hozhat létre. "A szerkesztői és az olvasói tábor sem korlátozódik országhatáron belülre, nemzetközi csapattal könnyen létrehozható egy színes, kulturális egyveleg. Ilyen például a Kismet magazin Mindössze egy témát adnak meg, amire meghívásos alapon készíthetik el a fotósok a sorozataikat. Szerintem ez egy nagyon jó ötlet, rengeteg szabadsággal az alkotók felé." - mondta Balla Vivienne fotós, akinek Hungarian Pop címmel jelent meg fotósorozata már a Kismetben.

A virtuális magazinok azért is vonzóbbak gazdasági alapon működő társaiknál, mert nincs annyi megkötés, nincs annyi korlátozás, mindenki saját kedvtelésére alkothat valami újat. “Mindenki kipróbálhatja magát, közösen ötletelhetünk és végül egy inspiratív anyagot tudunk lerakni az asztalra, ami azért tetszik az embereknek, mert valami újra vágynak.” - mesélte András a List kapcsán.

:appendix_5363

Több PDF magazin, híguló kínálat?
Üdvözítő változás, hogy a blogok után ma már a technikának köszönhetően a divatrajongók komolyabb magazinokat is készíthetnek önerőből, de persze adja magát a kérdés, hogy ez nem okozza-e majd a piac hígulását. “Természetesen mivel sokak számára egy könnyen elérhető platformról van szó, ezért nagyobb gyakorisággal fognak előfordulni ilyen PDF kiadványok. Alapvetően azonban itt is a külalak, tartalom, referencianevek (interjúalanyok, modellek, fotósok, stylistok), tehát a minőség tényezői számítanak igazi, hosszú távú versenyelőnynek. Az üzleti alapon működő nyomtatott magazinok fenntarthatósága nagyban függ a bevétel-költség egyensúlytól, ami egy online PDF magazinnál eleinte kiküszöbölhető és hobbiból, saját lelkesedésből is csinálható. Ugyanakkor attól még, hogy nincs kinyomtatva egy magazin, ugyanazok a szerkesztési feladatok, grafikai kihívások, tartalmi és esztétikai vonatkozások játsszák a főszerepet“ - mondta Varga G. András.

Hova tovább?
Varga G. András szerint érdemes megnézni, hogy kik készítik ezeket a PDF kiadványokat, és hogy mivé növik ki magukat idővel: “Érdekesek a PDF magazinok fejlődései, hogy ki megy át printbe vagy alakul át nem periodikus online magazinná, és mikor...” Az elkövetkező években még biztosan a nyomtatott magazinok presztízse nagyobb lesz pont a tőkeigényessége miatt. Külföldi példáknál már megfigyelhetjük, hogy a PDF magazinok, hogyan változnak nyomtatott kiadványokká, ha nem is teljesen, akkor is legalább egy-egy különleges szám erejéig.

“A másik érdekes téma a magazinok üzletmodelljei, azaz hogyan biztosítják fenntarthatóságukat és fejlődésüket? Egy PDF magazin reklámbevételekkel vagy szponzorációval tartja-e fenn magát, esetleg összekapcsolódik az e-kereskedelemmel, vagy marad hobbiként űzött magazin, ezekre rengeteg pro és kontra létezik, de a lényeg mindig a készítők célja” - mondta Varga G. András.

PDF magazinok a világ körül és itthon
A külföldi PDF kiadványoknak igazán jó kis gyűjtőhelye a pdf-mags.com, ahol címkék szerint szűkíthetjük a keresést. Az adatbázisból jól látszik, hogy nemcsak divat, hanem fotó és művészet témában is szép számmal akadnak ilyen internetes magazinok.

:image_69603
List magazin; kép: list-mag.com

Nem kell külföldre menni azért, hogy példát mutassunk PDF magazinra, hiszen itthon idén kavart nagy port a már említett List névre hallgató kortárs divatra és designra fókuszáló internetes kiadvány. De a tehetséges magyar fiatalok nemcsak itthon tevékenykednek, mernek nagyon álmodni és külföldön készíteni ilyen “újságot”. Ridovics András Angliában élő magyar divatfotós, akinek a nevéhez többek között a What Else nevű magazin is kötődik. A What Else nem egyszerű PDF magazin, mivel iPhone-ra, iPad-ra és Androidos telefonokra készült alkalmazáson keresztül olvasható.

A vizualitásé a főszerep
“Nekem nagyon szimpatikusak ezek a kezdeményezések. Szerintem az újabb generációk már úgy is képernyőhöz kötöttek meg más ilyen kütyükhöz, úgyhogy nekik ez automatikusan jön.” - írta Ridovics András, akit e-mailben kérdeztük a What Else-ről, majd folytatta: “Folyamatosan követem az ilyen típusú híreket és folyamatosan jelennek meg eBook kiadók és magazinok is. Egyébként pedig a nagy papíralapú magazinok is elkezdtek alkalmazásokat készíteni, hogy szoktassák az olvasóikat az online platformjukhoz.” Itt példaképpen megemlíthető a legszínvonalasabb hazai divatkiadvány, a The Room, ami annak ellenére, hogy nyomtatott formában jelenik meg, mégis ad ízelítőt lapszámaiból honlapján. A kérdésről Varga G. András is hasonlóan vélekedik: “Manapság nem különíthető el ez a két világ, a nyomtatott magazinnak muszáj jelen lennie az online világban és ráadásul több platformon, az interneten és mobilokon egyaránt. Az online magazinoknál is sok olyan példát tudunk mondani, amikor presztízsüket egy nyomtatott kiadással akarják növelni.”

Az okostelefonokon olvasható magazinok esetében a képek sokkal fontosabbak, mint az írott részek. Egy pici kijelzőn nem olyan kényelmes olvasni, így a vizuális elemek kerülnek előtérbe. “Az online tartalomfogyasztási szokásokat illetően mindenképp elmondható, hogy a vizualitás óriási hangsúlyt kap, hiszen egy kép azonnal át tud adni egy hangulatot, egy üzenetet, egy érzést, míg a szöveg elolvasásához rászánt idő kell, ami a mai instant világban méltatlanul áldozatul esik néha a türelmetlen fogyasztóknak” - jellemzi a mai kor fogyasztóját Varga G. András.

PDF magazinokat a nagyvilágból:
Egy argentin grafikai stúdió kiadványa: sokozine.com
Egy holland fotós diplomamunkája, minden PDF magazin példaképe, őse és inspirációja: ilovefakemagazine.com
Egy másik fotós editorial gyűjteménye, azért érdekes, mert már nyomtatva is megjelenik: fiascomag.com
Ezt egy 16 éves lány kezdte el: primmagazine.com
A legszebb brazil kiadvány: umagmag.com
Egy lengyel példa: vintmagazine.comAz a külföldi PDF magazin, amiben magyar editorial is helyet kapott: kismetmagazine.com

divat, magazin, interjú, magyar divat, list, what else magazine, ridovics andrás, pdf magazin, online magazin Icon_print

What Else Magazine

PDF magazinok

List magazin

PDF magazinokat a nagyvilágból_240

pdf magazin magazinkép

PDF magazinokat a nagyvilágból - Fiasco

PDF magazinokat a nagyvilágból - I Love Fake

PDF magazinokat a nagyvilágból - Kismet

PDF magazinokat a nagyvilágból - Lamilk

PDF magazinokat a nagyvilágból - Picame

PDF magazinokat a nagyvilágból - U

PDF magazinokat a nagyvilágból - Vanity Teen

PDF magazinokat a nagyvilágból - Vint

PDF magazinokat a nagyvilágból_399

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317