Logomain

Férfidivat a hálón

By Séllei Lilla 2010. december 16. 15:35

szerk at hg dot hu

A férfiaknak szóló divatos webnaplók most élik felfutó szakaszukat, a nemzetközi site-ok mellett néhány lelkes blogger itthon is készít férfidivat-blogot.

A női divatblogok az elmúlt években gombamód elszaporodtak, de nemcsak külföldön, hanem itthon is. Azoknak a csajoknak, akik egy kicsit is jobban érdeklődtek a divat iránt, jó része blogolásba kezdett. Sokan hatalmas sikereket értek el, mások az első évfordulójukat sem élték meg. Mára az erősebbikként emlegetett nem is megjelent ezen a téren. A férfiaknak szóló divatos webnaplók most élik felfutó szakaszukat, és a nemzetközi site-ok mellett néhány lelkes blogger itthon is készít ilyet. 

Karl_lagerfeld_2010_2011_osz_tel_50020130603-19838-co13py.gallery

:image_69418
Karl Lagerfeld 2010/2011 ősz-tél

Férfidivat-blog, az meg minek?

A ma már távoli történelemnek számító korokban, mint például a barokk vagy a rokokó, teljesen természetes volt, hogy a férfiaknak éppen ugyanolyan fontos volt az öltözködés, mint a gyengébbik nem tagjainak. Az előkelő, gazdag férfiak ugyanúgy cicomázták magukat, mint a nemes hölgyek. Az 1800-as évektől kezdve aztán egyre egyszerűsödött a férfiviselet, és a 20. századra eljutottunk oda, hogy a nagy átlag úgy vélte: a cicoma csupán női hívság és értelmetlen passzió. Most viszont, így a 21. század elején úgy tűnik a férfiak ismét visszatalálnak a divat adta önkifejezéshez, és egyre többen figyelnek ruhatárukra, megjelenésükre. Éppen ezért nem meglepő, hogy a női divatmagazinok után a férfi kiadványokra is lett igény.

Egy nyomtatott kiadvány költségesebb és veszélyesebb vállalkozás, mint egy online magazin, főleg egy férfi divattal foglalkozó lap esetében, aminek (még) közel sincs akkor piaca, mint női társainak. Ezért találni könnyebben férfidivattal foglalkozó blogokat és netes felületeket, mint nyomtatott változatokat az újságárusoknál. Egy kis kutakodás a világhálón, és láthatjuk, hogy itthon is van egy-két férfidivat-blog a nők uralta divatblogok palettáján. A három legismertebb rendszeresen frissülő blog, a HeStyle, a Smizedivat és a Je Suis Un Prince.

A magyar férfiak és a divat

Hiába van globalizáció, azért valljuk be a nemzetközi trendek és irányelvek minden téren sokkal később jutnak el hozzánk, főleg a férfi divatba. Magyarországon ma még elég szűk az a réteg a férfiak között, akik tudatosan alakítják stílusukat, ruhatárukat, és akik az önkifejezés egyik fontos formájának tartják az öltözködést. A Smizedivat nem véletlenül készül kétnyelvű változatban, a követői között szép számmal vannak külföldi divatrajongók is, hiszen más országokban sokkal nyitottabbak a férfiak a divatra.

“Itthon valahogy beépült a köztudatban, hogy ha divat, akkor az egyértelműen a nők felségterülete. Viszont úgy gondolom - és a környezetemből is rengeteg visszacsatolás érkezik -, hogy igenis van igény a férfidivattal kapcsolatos cikkekre, gondolatokra és nem utolsósorban magazinokra is.” - tartja Molnár-Zöldhegyi Dávid a Je suis un prince blog írója, de hasonlóan vélekedik a Smizedivat bloggere, Csabi is: “Az öltözködés nálunk még mindig a nők kiváltsága. Kevés az olyan férfiruha-üzlet, ahol igazán egyedi, igényes, megfizethető férfiruhát lehet kapni. Mindig jó érzéssel tölt el, ha az utcán olyan férfit látok, aki meri vállalni önmagát.”

Azok a magyar férfiak, akik foglalkoznak is ruhatárukkal, nem feltétlenül saját ízlésviláguk szerint öltözködnek, hanem trendeket követnek. “Hiányzik a bevállalósság” - vallják egybehangzóan a bloggerek is. Ennek persze az is az oka, hogy itthon, ahogyan a népszerű street fashion oldalaknál is olvashatjuk sok a rosszindulatú hozzászólás, a rosszindulatú vélemény, sajnos kevés az építő jellegű negatív kritika.

Szakértők egy része egyébként úgy tartja, hogy a férfiak fokozódó divat iránti érdeklődését a női egyenjogúsági törekvések adták. Ha egy nő bármit megtehet, ami esetleg eddig csak a férfiak kiváltsága volt, akkor egy férfi miért ne tehetné ugyanúgy meg azt, ami eddig csak a nők kiváltsága volt, történetesen például miért nem foglalkozhatna a divattal és az öltözködéssel.

Kezdetek

Az itthoni oldalak nem feltétlenül azzal a céllal indultak, hogy férfiaknak írjanak a divatról, persze akad olyan is, aki kifejezetten ezért vágott bele. Dávid oldala például nem divatblognak indult, sokkal inkább egy személyes naplónak, de aztán az egész megváltozott. “Kíváncsi voltam, hogyan fogadják az olvasóim, ha egy kis férfidivatot is csempészek a mindennapi bejegyzéseim közé. A vártnál sokkal jobban fogadták - fiúk és lányok egyaránt -, többen mondták, hogy örülnek, hogy egy olyan dologgal (is) foglalkozom a blogomban, amiről itthon kevés helyen lehet olvasni.” - mondta a fiatal blogger. De van, aki kifejezetten hiánypótlás céljából vágott bele. “Mindig is nagyon érdekelt a divat és hiányoltam, hogy csak nagyon ritkán bukkan fel egy-egy férfi divattal kapcsolatos hír a magyar nyelvű divatblogokon és magazinokban. Általában csak külföldi oldalakon tudtam utánajárni az éppen aktuális trendeknek és új cuccoknak. “ - mesélte nekünk egy korábbi interjú során a HeStyle egyik szerzője, Attila.

:image_69419
Calvin Klein 2010/2011 ősz-tél

Kik az olvasók?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ezeket a férfiaknak szóló divatoldalakat is nem inkább a csajok olvassák, akik az ott ellesett tippeket szeretnék aztán párjuk ruhásszekrényében alkalmazni? A hozzászólókból azért le lehet szűrni, még ha álnév mögé is rejtőznek, hogy melyik nem tagjai vannak többen.

“A blogunkat többnyire olyan férfiak látogatják, akiket érdekel a divat és az öltözködés. A folyamatosan növekvő látogatottságból viszont következtethetünk arra is, hogy egyre több férfit érdekel ez a téma. No és persze, ha körülnézünk az utcákon akkor láthatjuk, hogy a helyzet pozitívan változik, sokkal több az igényes, jól öltözött férfi, egyre többen adnak magukra és az öltözködésükre, főleg a fiatalabb generáció” - mondta a hg.hu-nak a HeStyle egyik írója, majd így folytatta: “Egy nap körülbelül húsz-harminc levelet kapunk, amelyben öltözködési tanácsokat, tippeket, boltajánlót a vásárláshoz kérnek, valamint rengeteg képet kapunk az olvasók ruháiról a YourLook rovathoz. Ez számomra igazi sikertörténet.” A YourLook rovatba a szerkesztők az olvasók street fashion fotóit várják, szép számmal kap képeket a HeStyle, ebből is az szűrhető le, hogy sok férfi olvasóval büszkélkedhetnek.

Külföldi kínálat

Angol nyelven számtalan férfidivat-oldalt találunk, nőként nem is igazán tudunk kiigazodni ebben a rengetegben, így a bloggereket kérdeztük meg, kinek mi a kedvenc weblapja. Íme a kedvencek:

Little Fashinisto

ModeMan

Sartorialmale

The Urban Gentelman

Kate Loves Me

The Dandy Project

divat, blog, interjú, magyar divat, férfidivat, street fashion Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317