Logomain

Stylist, modell, lámpatervező

By Séllei Lilla 2011. január 3. 09:23

szerk at hg dot hu

Fater_maria_720130603-19838-9qe4x5.gallery

Fatér Mária - lámpa

Fater_maria_50020130603-19838-o0rwzw.gallery

Fatér Mária_500

Fater_maria_24020130603-19838-1q0ogz6.gallery

Fatér Mária_240

Fater_maria_620130603-19838-1d171o8.gallery

Fatér Mária_500

Fater_maria_6_thumb20130603-19838-4ymubi.gallery

hl_fater

Fatér Máriával arról beszélgettünk, hogyan lett stylistból, majd modellből egyszerre csak főállású lámpatervező.

A rutinos design vásárba járók már biztosan találkoztak Fatér Mária, Mlamp néven futó antik porcelánokból készülő lámpacsodáival. Lámpáiból úgy tűnhet, hogy Marcsi világ életében ezzel foglalkozott, pedig hosszú út vezetett mire a stylistból, modellből, majd divatszerkesztőből egyszerre csak főállású lámpatervező lett, aki végre megtalálta önmagát, és azt a területet, amiben kiteljesedhet.

Nem is találhatnánk az újrakezdés főtémához jobban passzoló interjúalanyt Marcsinál, hiszen a szülési szabadságát töltő kismamának ez a “kényszerpihenő” adta meg a lehetőséget, hogy megtalálja önmagát és a lámpakészítést. Marcsi példája szembemegy azzal a minden szempontból avíttas nézettel miszerint egy gyerek érkezése mindenképpen megtorpantja a nő karrierjét.

hg.hu: Kezdjük talán a legelején, hiszen mielőtt lámpatervező lettél, ha jól tudom, stylistként és divatszerkesztőként dolgoztál. Hogy kerültél arra a pályára?
Fatér Mária: Úgy lettem stylist igazából, ahogyan később lámpakészítő is: kerestem önmagam. Mikor leérettségiztem fogalmam se volt, mint akarok. Felvettek a Pannonhoz dolgozni, és lehetett volna egy átlagos, jó életem: előre lépési lehetőségek egy multinál, férj és gyerek... Nem voltam igazából elégedett, de a hétköznapok elnyomták ezt az érzést. Aztán találkoztunk a férjemmel, aki fotózott, és egy teljesen más életet ismertetett meg velem. Ő segített beazonosítani, hogy mi is szeretnék lenni. Stylist. Belevágtam, és úgy tűnt, jó ízlésem van ehhez a munkához, jó összeállításokat tudok készíteni.

Hamarosan elkezdtünk a férjemmel együtt dolgozni. Készítettünk egy website-ot, a Je t'aime-et, ami végül is olyasmi volt, mint most a Budapest Navigátor, de dolgoztunk együtt magazinoknak is. Már egy hónapja komolyan stylistkodtam, mikor elkezdtem modellkedni. A modell karrierem úgy indult, hogy egyszer régen valami miatt beregisztráltam egy casting ügynökséghez, ahonnan évekkel később felhívtak, hogy lenne egy fotózás, és engem szeretnének modellnek.

Nagyon szerettem modellként dolgozni, mivel kockázat nélkül láthattam világot. Sok tapasztalathoz jutottam, amit a stylistkodásban is hasznosítani tudtam, az empatikus képességem valószínű innen ered. Tudom, hogy nem egyszerű selyemruhában órákig állni a mínusz húszban... Két és fél évig dolgozgattam és utaztam modellként, majd hazajöttem, és külsősként magazinoknak dolgoztam.

hg.hu: Akkor a modellkedésnek hamar vége szakadt.
Fatér Mária: Igen, haza kellett jönnöm családi okok miatt. Egészen addig úgy éltünk Dáviddal, hogy egyikünk itt, a másikunk ott, és néha egy harmadik országban találkoztunk... Olyan könyvszerű volt az egész, és ez akkor nekem nagyon tetszett. Miután hazaköltöztem, még néha dolgoztam modellként itt-ott. Az embernek döntenie kell: vagy modellkedik 30 éves koráig, de akkor utána mi lesz, vagy más életet választ. 20 évesen kezdtem a pályát, ezzel az életkorral már akkor is túlkorosnak számított egy kezdő modell. Mindig is tudtam, hogy vagy egy éven belül híres modell leszek, vagy soha nem lesz modell karrierem. Nem lett, de sosem voltak álmatlan éjszakáim azért, mert nem én lettem az új Kate Moss.

hg.hu: Milyen munkáid voltak modellként?
Fatér Mária: Mindenféle: kifutó, fotózás, reklám. Itthon nem igazán tudtam dolgozni, mert itt nem csípik a vörös haj-szeplő kombinációt. Itthon Zoób Katinak dolgoztam például sokat, a Je Suis Belle vizsgamunkájában is szerepeltem, külföldön pedig például voltam a Humanic európai arca, Magyarországon kívül mindenhol kint voltak a fotóim.

hg.hu: Könnyű volt a modellkarrier után teljes állású stylistként elhelyezkedni?
Fatér Mária: Azt hiszem nekem nagy szerencsém volt. Külsősként dolgoztam a Joy-nak, azt akkor hagytam ott, amikor felvettek a Cosmohoz a divatszerkesztő-asszisztenséhez. Aztán belevágtunk a Fashion for Women magazinba. Nagyon sok munka volt vele, mindent mi találtunk ki. Nagyon boldog voltam, főleg amikor megjelent az első általam készített címlap.

hg.hu: Ezt az állást aztán a kislányod születése miatt hagytad ott...
Fatér Mária: Igen. Akkor kicsit átalakult a magazin, mert ketten is gyermeket vártunk. Úgy alakították át a rendszert, hogy rám ne nagyon legyen szükség, és nekem ez rosszul esett, ezért kiléptem. Ezt a kilépést később persze nagyon megbántam, úgy éreztem, hogy kimaradok dolgokból, hogy nálam kevésbé értő emberek ülnek majd a bemutatókon: fájdalom, önsajnálat és irigység emésztett (ma már csak nevet ezen- szerk.).

Korábban sosem volt elég bátorságom a váltáshoz, csak mikor terhes nem lettem. Aztán felmondtam, és otthon ültem várandósan. Nagyon unatkoztam. Néha az exügynökségemnek, a Face-nek stylistkodtam tesztfotózásokhoz, de egyébként csak vártam a csodára. Mikor megszületett Sári, és túljutottam az első nagy csodán, már nem gyönyörködtem benne minden másodpercben, és nem ellenőriztem félpercenként, hogy lélegzik-e, akkor kezdtem el keresgélni saját magam. Készítettem falmatricákat, próbáltam varrni, próbáltam főzni, de újra csak az igazolódott be, hogy egyikhez sem értek. Bennem volt az a megfoghatatlan érzés, hogy van bennem valami, csak nem tudtam, hogy mi az.

Sokat jártunk a Verseny utcai piacra, mert szeretjük a régi dolgokat, sok porcelánt is vásároltunk, aztán ezekből megszületett a nulladik lámpa... Én úgy gondolom, hogy mindenképpen kell lennie valami magasabb erőnek, ami nem engedte, hogy a korábbi dolgokat tovább csináljam, mi végül elvezetett a lámpakészítéshez.

hg.hu: El tudod képzelni, hogy egyszer a lámpakészítés helyett találsz valami mást, valami jobbat?
Fatér Mária: Nem hiszem, most úgy érzem, teljesen megtaláltam önmagam. A lámpakészítésnek több vonala is van, ami miatt teljesen magaménak érzem, ez egyik ilyen a régiség. A nagyszüleim régiségkereskedők voltak, így az antik porcelánokkal ezt a családi hagyományt viszem tovább.

design, divat, lámpa, modell, interjú, stylist, magyar divat, magyar tervező, mlamp Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317