Logomain

Fashion Hotel, mitől is lesz egy szálloda divatos?

By Séllei Lilla 2010. december 3. 14:35

szerk at hg dot hu

A bazilikánál nyílt új pesti szálloda nem csak ágyakat, hanem élményeket kínál az újdonságokra és stílusra éhes utazóknak.

Talán még egy sajtóeseményre sem hajtott annyira minket a kíváncsiság, mint az Alta Moda Fashion Hotelban rendezett, előadássorozattal egybekötött épületbejárásra. A "fashion" jelző felkeltette az érdeklődésünket. Mitől is lesz egy szálloda divatos? Mint kiderült: ez a fordítás nem fedi le teljesen a valóságot.

Alta_moda_fashion_hotel_1_50020130603-19838-mhp9wm.gallery

:image_68902
fotó: Bujnovszky Tamás

Fashion hotel mint műfaj

A szóban forgó szálloda előtt a fashion hotel kategória itthon ismeretlennek számított, hiszen egy komplexumot sem illettek 2010 előtt ezzel a jelzővel. A csillag jelölte értékeket értjük, hiszen azokat konkrét előírások határozzák meg, de a fashion már kevésbé ennyire egyértelmű.

A szálloda megálmodói szerint egy fashion hotel esetében a legfontosabb ismertetőjegyek a fények és a zene hangulatteremtő képessége, a művészi eszközök, valamint a modern technika és design ötvözésében rejlő lehetőségek. Egyszerűbben fogalmazva valójában a fashion hotelek is azt a trendet követik, amely szerint a szállodák nem egyszerűen a turisták alvási igényeit szolgálják ki, hanem az utazás, az utazáson szerzett élmények szerves részei. A fashion hotelekben pedig az utazás élményét, tovább akarják fokozni a fent említett eszközök együttes alkalmazásával.

Ma már a fő fogyasztási cikk nem egy tárgyiasult dolog, hanem maga az élmény, ahogyan a luxus fogalma is megváltozott. Ezekhez a megváltozott igényekhez alkalmazkodnak a stílusra, a vizualitásra épülő és érzékszervekre ható fashion hotelek.

Az első hazai fashion hotel

Hazai példa híján az enteriőrökért felelős belsőépítész stúdió, a BIVA Inspiration szakemberei külföldi példákból tanultak és inspirálódtak a hotel tervezése előtt. “Kivételes lehetőség volt számunkra, hogy új kategóriát ismerhettünk meg és sajátítottunk el az Alta Moda tervezése során. Folyamatosan gyűjtjük azokat a tapasztalatokat, amivel a mai életmódnak megágyazó, és azt előrevetítő élettereket tervezhetünk” – mondta Lőrincz Szilvia, a BIVA Inspiration vezetője.

Alta Moda Fashion Hotel

Az Alta Moda Fashion Hotel halljába belépő laikus szemlélődőnek is könnyedén feltűnik az azonos koncepció köré válogatott bútorok tökéletes összhatása. Azt egyszerű megmondani, hogy az utazás, a sportok voltak a belsőépítészek fő ihletforrásai, erre utalnak a krómozott kisasztalok, amelyek bőröndöket formáznak, vagy a hajók reflektorait idéző fényes ezüst lámpák, valamint az evezőalakú fogasok is.

A hall nem zsúfolt, és a tervezők nem tömték tele felesleges, csupán az összhatást erősítő darabokkal, ehelyett a tényleges funkcióval rendelkező berendezési tárgyakat választották ki nagy szakértelemmel.

“A koncepció alapját egyfelől, a flamand gyarmatosítók lakáskultúrája adta. A 17. században megindult hódítások nyomán, a 18. századtól idegen kultúrák tárgyaival teltek meg a flamand otthonok, békés együttélésben a lokálissal, egzotikus-eklektikus jelleget kölcsönözve a kereskedők élettereinek” - tudhatjuk meg az ismertetőből. A tervezők a sporttevékenységekben és az ehhez kapcsolódó tárgyakban pedig a szabadságérzetet szerették volna megjeleníteni.

:image_68904
fotó: Bujnovszky Tamás

A hotel egyik legkülönösebb tere a csigalépcsőt magába foglaló 28 méter magas lépcsőház. Ebben a különös közlekedőrészben többféle stílus egyszerre van jelen. Kitűnően megfér egymás mellett a csíkos tapéta, az antik kovácsoltvas korlát és a “gyöngysor”. A Gyöngyös nevet viselő csillárfüzér 28 méter magasról lóg le egészen a földig. Jánosi András lámpatervezőt felesége nyakláncai inspirálták, amikor megtervezte a háromféle méretű kerámiagyöngyökből álló lámpát. A lámpafüzér nemcsak formatervezettségével növeli az épületnek azt a jellegét, amire a fashion szó utal, hanem ledtechnológiájának köszönhetően a mai technika vívmányait is kihasználja.

design, építészet, belsőépítészet, hotel, szálloda, enteriőr, fashion hotel Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317