Logomain

Budapest Art Fair 2010: úton a hírnév felé

By Segal Hannah 2010. december 1. 14:00

szerk at hg dot hu

Bizalom20130603-19838-1pa5asv.gallery

baf_bizalom

Bumbum_kutyak20130603-19838-1unndyi.gallery

baf_bumbum

_20130603-19838-ha2tmc.gallery

baf_artfair

Acb20130603-19838-o8ocyl.gallery

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

G1320130603-19838-t05428.gallery

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Heroescorner220130603-19838-d6y8q4.gallery

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Inda20130603-19838-m53042.gallery

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Inda220130603-19838-1sh8w2v.gallery

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Kicsinybalazs20130603-19838-1k05kqg.gallery

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Knoll220130603-19838-2kado.gallery

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Molnarani220130603-19838-hl92k9.gallery

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Rodcsenko220130603-19838-w3d87b.gallery

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Nyito20130603-19838-dwqcul.gallery

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah galéria

Bumbum-kutyák, Rodcsenko, Heroes Corner, art sütik, éjszakába nyúló nyitva tartás, több látogató, mint valaha.

Ahogy már megszokhattuk az elmúlt pár évben, november utolsó hete a legnagyobb magyar művészeti vásárról szól. Egy hete először az újságírók és a komoly gyűjtők, majd a koktélparti résztvevői vették birtokba a Műcsarnokot, hogy elsőként tekintsék meg a Budapest Art Fair idei kínálatát. A nagyközönséget november 25-étől 28-ig várta a BAF 2010.

A vásár szervezői színvonalas, tartalmas, kellemes időtöltést szerettek volna nyújtani látogatóik számára, ami idén jobban sikerült, mint eddig bármikor. Tavaly a vásárt a recesszió némileg megtépázta, az előző pár évben a kortárs galériák épphogy csak megjelentek, 2010 viszont átgondolt, művészetbarát, igényes eseményt hozott Budapest számára.

Idén először volt a vásár keretein belül kiegészítő kiállítás, mely az orosz fotográfiát az 1920-30-as években mutatta be Alekszandr Mihajlovics Rodcsenko és kortársai szemszögéből. 80 eredeti negatívról készített nagyítást lehetett megtekinteni, s általuk bekukkantani a gyármunkások, a fiatalok, a művészek, és a „propaganda” életébe.

A Heroes Corner nevével ellentétben a vásár főhajójában, középen helyezkedett el. A párizsi Biennálén tartott főpróbája után Budapesten találkozhattunk először élesben a majd 30, jelentős nyugati vásárokon is résztvevő galériával, amely Közép- és Kelet-Európa minden sarkából, többek közt Krakkóból, Ljubljanából, Szarajevóból, Moszkvából, Pozsonyból, Bukarestből érkeztek. A szekció egyik legnagyobb szenzációja Szergej Makszimisin, a mai Oroszország legnevesebb fotóriportere által készített 2003-as Putyin portré volt. 

A hazai kortárs galériák is nagyon odatették magukat. Repertoárjuk festményeket, szobrokat, videó installációkat is tartalmazott. A sajtótájékoztatót megnyitó Galambos Sándor, a Budapest Art Fair tulajdonosa közölte, hogy már szinte a standok befejezése után rögvest elkelt a Dovin Galéria szoborpárosa (Kovách Gergő és Péli Barna Bizalom című szobra), melyet nem titkoltan Pados Gábor, az acb Galéria egyik vezetője vásárolt meg az Irokéz Gyűjtemény számára.

A Viltin, a Videospace, és az Inda Galéria egy légtérben, de paravánokkal elhatárolva várta a konceptuális, fotó, és videó művészetre érzékeny lelkeket. Az AVIVA-díjra jelölt Németh Hajnal az „avivás” fotósorozatával képviselte magát a Videospace-nél. A Viltin Galériánál Asztalos Zsolt tréfált meg mikro méretű képeivel, melyet csak mikroszkópon keresztül lehetett megpillantani 0,2 x 0,2mm-es méretben. Az Inda Galéria is különleges repertoárral érkezett, amelyből Fáskerti Zsófia márványtorzói hagyták a legmélyebb nyomokat.

Többségükben a hazai nagyok is képviseltették magukat. Modern részről a Kieselbach Galéria és Aukciós Ház, az Erdész Galéria Szentendréről feLugossy Lászlóval és Regős Istvánnal, hogy kortárs alkotókat említsek, a Kálmán Makláry Fine Arts Reigl Judittal és hasonlóan kvalitásos festőművészek munkáival érkezett. A kortárs ászok is jelen voltak, élen a Várfok Galériával, aki már másodízben hozta az alszájtjaként ismert fiatalokat képviselő Spirituszt is magával. A pesti Broadway szomszédságába költöző Deák Erika Galéria Iski Kocsis Tibor és Szűcs Attila munkáival remekelt a vásáron. Az acb Galéria koromfekete standján, amely „a BAF legszebb kiállítótere” címet is kiérdemelhetné, elválasztott fülkékben három posztamensen három szobor várta a látogatókat (Kis Róka Csaba, Karácsonyi László, Gerhes Gábor és Roskó Gábor). 

A fotográfiával foglalkozó Vintage Galéria Mauer Dórától több művet is hozott, és Hajas Tibor egyik remekét. Ugyanezen galéria művésze, Ősz Gábor Permanent Daylight című munkája nyerte az idei Paris Photo nagydíját.
A standok közt az Amadeus szekcióban az alkotóház tizenkét művészéből négynek a munkáit lehetett csodálni név szerint: Sipos Eszterét, Szabó Franciskáét, Szanyi Borbáláét, és Takács Szilviáét. Az Amadeus már másodszor vett részt a BAF-en.

Amit még biztosan meg kell említeni, az a Bumbum. A galéria mostanában kutyaprojektjével véste magát a művészetre érzékeny szürkeállományba – természetesen az Art Fair bejáratánál is két Bumbum-kutya fogadta daliásan a látogatókat. A Műcsarnok impozáns épületében elég nagy szelet jutott a galériának, a terem közepét a faasztalt körbeülő kutyatanács foglalta el, kutyamintára alkotott székeken. A tanács időközönként „meg-megszólalt” fültépő zajjal. Az asztaltól nem messze egy múmiakutya feküdt teljes kivilágításban. A falakon, hogy az abszurditás teljes legyen, fiatal srácokról készült rózsaszín festmények lázítottak a maguk visszafogott, mégis erőteljes módján.

A Heroes Corner 25 galériáján túl, 34 modern és kortárs galéria uralta a Műcsarnokot, melyekből sokakat név szerint is említettem már. A Vásár fő attrakciói természetesen ők voltak, viszont fontos megemlíteni a további rendezvényeket, melyekkel a szervezők színesítették az amúgy is tartalmas programot. A tárlatvezetések idén is népszerűek voltak, főleg a szubjektív vezetések Lévai Balázs, Réz András és Winkler Nóra tolmácsolásában.

Újdonság volt a Műcsarnok alagsorában megrendezett WAMP, és az, hogy a gasztronómiai kínálatot is a tárlatok határozták meg. Lehetett Mondrian-, és Damien Hirst-sütit kapni, az orosz szekciókra és a Rodcsenko-kiállításra reagálva oedig igazi orosz barnakenyeres szendvicsből is falatozhattunk.

Az eddigi években a vásár fontos kiegészítői voltak az Artmagazin beszélgetései. Idén sem volt ez másképpen, a péntek délutáni eszmecsere a művészet NKA-n túli mecenatúrájáról szólt, melyen többek közt a K&H Bank és az Aviva képviselői, az Amadeus Alapítványtól Balogh Péter, Árvai István a K’Arts-tól, és Fertőszögi Péter a Kogart-tól voltak jelen. Talán a beszélgetés legfontosabb része az Aviva-díjjal kapcsolatban zajlott, mivel ez a legmagasabb összegű díj jelenleg Magyarországon (5 millió forint) melyet 40 év alatti kortárs művész elnyerhet, s az, hogy ez a továbbiakban is így maradjon, fontos lenne a díjra jelöltek kiállításának intenzívebb népszerűsítése. Az Art Magazin szombati beszélgetése témájában teljesen más, mégis nagy érdeklődésre számottevő kérdést taglalt - nevezetesen Robert Capa fotográfiáinak hitelességét, mivel úgy tűnik, nem lehet teljes bizonyossággal állítani, hogy egy-egy világhíres fotográfiáját valójában az ő, vagy fiatalkori szerelme, Gerda Taro neve fémjelzi. Még legismertebb munkája, a Milicista halála kapcsán is felmerültek kétségek.

A vásár összességében jó hangulatú kellemes időtöltést nyújtott a műértők, nézelődők, gyerekkel érkezők számára is. A programok széles tárháza nem hagyott figyelmen kívül senkit. A Bátor Tábor a tavalyi, majd hárommillió forintot gyűjtő aukció után idén is közreműködött a vásárral. Az, hogy évente több és több külföldi galéria vesz részt a vásáron megcsillantja a reményt, hogy egyszer a Budapest Art Fair is nemzetközileg elismert, a szakma nagyjai által megbecsült eseménnyé növi ki magát. A 2010-es vásár jó előjel, hogy ez realitássá váljon.

magazin, műcsarnok, budapest, képzőművészet, 2010, program, vásár, segal hannah, budapest art fair, rendezvény Icon_print

baf_bizalom

baf_bumbum

baf_artfair

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah

Budapest Art Fair 2010 – Fotó: Segal Hannah galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317