Logomain

Csak egyedi ruhákból megélni nehéz

By Séllei Lilla 2010. december 3. 10:01

szerk at hg dot hu

Hepp_habit_500_220130603-19838-bjufvn.gallery

Hepp Habit_500

Hepp_habit_240_120130603-19838-1ob1xc6.gallery

Hepp Habit_240

Hepp_habit_120130603-19838-1cuephu.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_220130603-19838-7j7tbs.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_320130603-19838-1x0gl2h.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_420130603-19838-zhtjyb.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_520130603-19838-8krplx.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_620130603-19838-1l5nq7v.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_720130603-19838-1r6k53z.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_820130603-19838-eyru6r.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_920130603-19838-5mcryo.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_1120130603-19838-19ypt34.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_39920130603-19838-cww3j5.gallery

Hepp Habit_399

Hepp_habit_lookbook_120130603-19838-1oq191r.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_lookbook_220130603-19838-j45baw.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_lookbook_320130603-19838-2zkqed.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_lookbook_420130603-19838-c5kg9c.gallery

Hepp Habit

Hepp_habit_lookbook_520130603-19838-1ydnqxq.gallery

Hepp Habit

Legutolsó kollekcióját a bringázás ihlette, most leginkább a divatmarketing érdekli a nemsokára anyaként debütáló tervezőt.

A Hepp Habit tervezőjével, Ridovics Eszterrel a lakásán találkoztunk, a kilencedik hónapban járó kismama ugyanis nem szívesen dugja ki az orrát ilyen időben. Egy mézes tea mellett nem mindennapi hangulatot árasztó konyhájában élvezettel figyeltük az álmodozó tekintetű, halk szavú tervezőlányt, aki mesélt a kollekciójáról, ruháiról, a Hepp Habitról és jövőbeli terveiről.

:image_68802
Hepp Habit 2009 tavasz-nyár; fotó: Ridovics András

hg.hu: Ha jól tudom, a Hepp Habit korábban nem kifejezetten egy márka volt.
Ridovics Eszter: A Hepp egy alkotói csoport volt. Kezdetben hárman voltunk, aztán két éve a többiek kiszálltak, és egyedül maradtam. Ekkor változtattam meg egy kicsit a nevet. Miután a többiek kiszálltak, nem szerették volna, ha ugyanazon a néven csinálom tovább a ruhákat. Én meg nem szerettem volna egy teljesen új nevet, hiszen akkor az egész munkát is kezdhettem volna az alapokról, így lett a Heppből Hepp Habit.

Kezdetben a Hepp egy csapatnév volt, és ez alatt csináltunk egy csomó dolgot. Még a diploma előtt a féléves kipakolásokon bemutatott anyagokból készítettünk egy saját bemutatókat. A koncepció lényege az volt, hogy ne hagyományos divatbemutatók legyenek. Ezek a bemutatók csak prenzentációként, művészi önmegvalósításként szolgáltak. Mindig egy koncepció köré építettük fel a kicsit színházi jellegű bemutatókat. A csapat harmadik tagja formatervező volt, így ezekben a színházi jellegű műsorokban mindig a tárgyak is főszerepet kaptak a ruhák mellett. Az utolsó ilyen bemutatónk a Trafóban volt 2008-ban, azóta egyedül nem csináltam ilyen előadást, pedig jó móka.

hg.hu: Hol tanultál?
Ridovics Eszter: A MOME-n tanultam kötő szakon, 2006-ban diplomáztam. Azért kötő szakon, mert így alakult (nevet-szerk.). Akkor még a textil szakon belül lehetett első év végén választani, hogy milyen szakirányon akarsz továbbtanulni. Nekem a ruha és a kötő volt a legszimpatikusabb, de a sima ruhánál sokkal izgalmasabbnak tűnt a kötő, és így utólag is jó választásnak bizonyult. Ma is szeretnék kötött anyagokat használni, de azoknak az előállítása sokkal bonyolultabb, ahhoz kellene egy gyár. A gyár pedig csak nagyobb tételnél áll szóba az emberrel.

hg.hu: A honlapod szerint az utolsó kollekciód a 2009 tavasz-nyári szezonra készült.
Ridovics Eszter: A hepphabit.com-ot nézted? Azon kívül van egy másik oldalam is, ahol a legtöbb munkám megtalálható. Azt az oldalt azért készítettem, mert idén jelentkeztem több londoni iskolába is, és a jelentkezéshez kellett.

Az utolsó 2009-es tavasz-nyári kollekció óta nem készítettem nagyon gyűjteményeket, inkább csak egy-két darabot: tavaly két kabátot, idén pedig már csak egyet. Ma már jobban érdekelnek az apróbb tárgyak.

A 2009-es kollekció a bicikli alapgondolat köré épül. Én magam is biciklizek, de én nem szeretek nagyon sportosan biciklizni, úgy szeretek biciklizni is, ahogyan például dolgozni is járok. A másik fontos szempont pedig a természetes anyaghasználat volt, éppen ezért egyes darabok nagyon drágák lettek, mivel volt, amihez külföldről kellett anyagot hozatni, mert itthon nem mindig szerezhető be, az ami éppen kell. Kellemes, hordható, szerethető és nőies - ezek voltak az alapgondolatok. Én a nőiesen belül nem vagyok az a szupernőies típus, inkább ezt a kislányosabb vonalat követem. Mindegyik szoknya a kollekcióban nadrágos, mivel nekem állandó probléma biciklizéskor, hogy fölmegy a szoknya a nyakamba.

Nyolc öltözékből állt ez a nyári kollekció, igazából egy jól variálható minikollekció volt. A fölsőket az alsókkal sokféleképpen lehetett párosítani. A kollekció minimális darabszámmal jelent meg.

hg.hu: A fotók nem itt Budapesten készültek, ugye?
Ridovics Eszter: Nem, azok Londonban készültek. Az öcsém fotózta a kollekciót, ő divatfotós és kint él, ezért készültek ott. Nagyon szeretek együtt dolgozni vele.

hg.hu: Ez a 2009-es kollekciód kapható volt valahol?
Ridovics Eszter: Igen, a Retrock Deluxe-ban, már majdnem az összes elfogyott. Jó jelen lenni egy üzletben, így talált rám egy francia lány is, akinek köszönhetően majd kint is kaphatóak lesznek a ruháim. Az üzletben szeretnék, ha folyamatosan kaphatóak lennének a darabjaim, de ruhákat csak akkor készítek, ha azt megtehetem, hiszen csak bizományba veszik be őket.

hg.hu: A ruhák kivitelezése hogyan történik?
Ridovics Eszter: Varrónők készítik a ruhákat. Tudok varrni, de annyira nem szeretek. Nekem sokkal több időt venne igénybe egy-egy darab elkészítése, meg nem is lenne olyan szép munka, mint ahogyan a varrónők elkészítik. Persze a varrónőket sem lehet magukra hagyni csupán egy skiccel, mert az nem mindig egyértelmű számukra. Az az ideális a részt tudok venni a snitt elkészítésében is.

hg.hu: Említetted, hogy a ma inkább a kisebb tárgyak érdekelnek, mik ezek?
Ridovics Eszter: Elég meghatározó ha egy nő babát vár, éppen ezért mostanában nekem is több baba témájú dolgom van. És persze a karácsony, amire plotter géppel vágott karácsonyi díszeket készetek.Ezek a díszek majd kaphatóak lesznek egy design webshopban, és az online boltot megelőző karácsonyi vásárban Budapesten és Szentendrén. Az ötlet onnan jött, hogy nemrég volt egy családi kiállítás, amire mindenki, aki valamilyen művészeti ágban tevékenykedik készített valamit. Én készítettem egy ruhát és ilyen apróságokat, így jött a díszek ötlete.

Szerintem jó ha valaki a ruhakészítésen kívül másban is kipróbálhatja magát. Egy kollekció komoly anyagi befektetés már csak alapanyagban is. Kis szériában nem lehet olcsón kihozni, így designer márkaként lehet csak értékesíteni, amit pedig nem tud mindenki megfizetni, így nehézkes az értékesítés.

hg.hu: Milyen képzésekre jelentkeztél Angliában?
Ridovics Eszter: Londonban nagyon sok iskolába jelentkeztem, fel is vettek mindenhova, de a baba közbeszólt. A divatmarketing képzés érdekelt volna, mert ezt itthon nem nagyon lehet tanulni. Divattervezést már tanultam öt évet, a mesterképzés során valami újat akartam tanulni. A legtöbb kinti képzésre olyanokat várnak egyébként, akik már tanultak tervezést.

Engem a divatnak az a része érdekel, hogy hogyan is épül fel a divatipar egésze. Lehet, hogy ez nem olyan szupertrendi, de engem a nagyobb láncok munkái érdekelnek. A nagyon művészi megközelítés nem izgat, sokkal inkább ennek a tudásnak a gyakorlati felhasználása. Itthon mindenki ezt a designer vonalat viszi, persze ezt a piaci helyzet is okozza. Én úgy gondolom, hogy mindenféle dologra szükség van, a designer darabokat szívesen elnézegetem, de ennyi.

hg.hu: Mik a jövőbeli terveid?
Ridovics Eszter: A jövőbeli tervem, hogy egy olyan üzletet nyissak, ami nem egy designer butik, nemcsak ruhák kaphatóak benne, hanem egy gondolat köré csoportosított tárgyak. Csak ruhákból megélni nehéz, de ha van egy egységes koncepció, egy egységes hangulat, akkor a kicsi tárgyak megvásárlásával is úgy érezhetik az emberek, hogy ők is kaptak belőle egy szeletet, amit hazavihetnek.

Az önálló boltom üzleti tervét már szinte teljesen kidolgoztam, még egy kicsit kell rajta dolgoznom, ami most a baba miatt lassabban fog menni. Ez egy olyan időszak, amikor minden kicsit lelassul, ami nekem még kicsit furcsa, mert én szeretem a pörgést. Ez az időszak nem a karrierépítésről szól, de az iskolákról sem mondtam végleg le, egyelőre csak elhalasztottam őket.

divat, tervező, interjú, magyar divat, magyar tervező, hepp habit Icon_print

Hepp Habit_500

Hepp Habit_240

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit_399

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit

Hepp Habit

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317