Logomain

Kifutóról a vetítővászonra

By Séllei Lilla 2010. november 16. 14:12

szerk at hg dot hu

Mojzes_dora_cipo120130603-19838-1qg4gzx.gallery

Mojzes Dóra cipők 2011 tavasz-nyár

Mojzes_dora_ruha120130603-19838-4bhzxe.gallery

Mojzes Dóra 2011 tavasz-nyár

Fashion_video_festival120130603-19838-1amas57.gallery

Fashion Video Festival díj

Fashion_video_festival220130603-19838-iqwokh.gallery

Fashion Video Festival

Mojzes_dora_24020130603-19838-wfc8aj.gallery

Mojzes Dóra_240

Az első hazai Fashion Video Festival kapcsán ültünk le beszélgetni az ezüstérmes Mojzes Dórával.

Mojzes Dórával az első magyar Fashion Video Festival kapcsán ültünk le beszélgetni tegnap, hiszen Exoskeleton címet viselő filmjükkel második helyezést értek el. A háromnapos fesztivál mellett persze nem hagyhattuk ki az interjú témái közül Dóra legfrissebb kollekcióját, terveit és a hamarosan megnyitó R9 névre hallgató Abodi Dórával közös showroomját sem.

:image_68149
Az első hazai Fashion Video Festival díjazottjai

hg.hu: Hogyan jött az ötlet, hogy elinduljatok az első hazai Fashion Video Festivalon?
Mojzes Dóra: A szervezők felkértek minket, hogy készítsünk filmet, a meghívott részben szerepeltünk, de ennek ellenére a hétfői határidőre pénteken éjfélkor kezdtünk el forgatni. Viszlay Márk készítette a videót, ez neki is új terep volt, de úgy voltunk vele, hogy nincs veszteni valónk. Mindenképpen meg akartunk próbálni, hiszen más ezen a területen “amatőrök” is adtak be videót. Végül nagyon jól sikerült a kész film. Vígh Dávid volt az artdirector.  Ő áll az Art Mafia nevű kreatív ügynökség mögött, ami reklámokkal, rövidfilmekkel is foglalkozik, valamint Dávid a Turbó együttesben gitározik, tehát egy csomó mindennel foglalkozik, nagyon tehetséges. Őt azért kerestük meg, mert szerettük volna, ha van ezen a területen egy profi is a stábban. Tüzes Tamás volt a fodrász, Kovalik Nati sminkelt, velük minden fotózásom során együtt dolgozunk. Így állt össze ez a kis brigád.

hg.hu: Mi volt a film alapkoncepciója?
Mojzes Dóra: A film az én kis világomat, hangulatomat szeretné bemutatni. Például a zene is, ami szól a videóban, Tool. Ez az együttes nagyon közel áll hozzám, nagyon szeretem őket, inspirálóan hatnak rám. A ruhákat is úgy válogattam össze, hogy minden kollekcióból azokat emeltem ki, amelyek nagyon közel állnak hozzám. A diplomamunkámból volt a film elején látható “sárkány”, volt a BUG kollekcióból is egy darab és a Jeanne d'Arc gyűjteményből is pár ruha, a szelvényes nadrágok meg egy csipke fölső. Nem mindig kivehetőek a ruhák, mert a hangsúly inkább a hangulaton van, amit a képsorok sugallnak.

hg.hu: Mennyi idő alatt forgattátok le ezt a 2-3 percet?
Mojzes Dóra: Pénteken este 9-től kaptunk műtermet, de az előttünk lévő stáb 4 órát csúszott, így a mi kezdésünk is későbbre tolódott. Egy fotóműteremben forgattunk, tökéletesen megfelelt a célnak. Először szerettünk volna egy ilyen hologramos vetítést, amit többször ki is próbáltunk előtte, de ott valamiért nem működött, így improvizáltunk. Több mindent felvettünk, és aztán azokból dolgoztunk.

hg.hu: Itthon még nem nagyon láttunk ilyesmit, körbenéztetek külföldi videók között inspirálódás céljából?
Mojzes Dóra: A forgatás előtt többször találkoztunk Márkkal, több filmet is megnéztünk, próbáltuk kitalálni, hogy melyik az a műfaj, az a stílus, ami leginkább közel áll hozzánk. Több fotóstól és tervezőtől is inspirálódtunk.

Viszlay Márk, Mojzes Dóra és Vigh Dávid: Exoskeleton

hg.hu: Szerinted helyettesítheti egy ilyen divatvideó a hagyományos divatbemutatót?
Mojzes Dóra: Szerintem videót csak a divatbemutató mellett lehet csinálni, nem helyette. A divatbemutató még ma is egy nagyon fontos esemény.

hg.hu: Mesélj nekem egy kicsit erről a háromnapos rendezvényről, ami a pénteki zártkörű megnyitóval vette kezdetét, majd vasárnap a díjátadóval zárult!
Mojzes Dóra: A pénteki megnyitó szerintem nagyon jól sikerült, rengeteg “very fashionable” ember jelent meg. Mindenki nagyon kirittyentette magát. (nevet - szerk.) Ez nagyon jó volt, mert sajnos itthon a The Room partykon kívül nem nagyon van esemény, ahova ki lehetne öltözni. Az általam tervezett ruhák pedig pont olyanok, amiket inkább egy-egy alkalommal, egy partyban viselnek az emberek, nem a szürke hétköznapokban. Itthon teljesen más a helyzet, mint külföldön, ahol egy-egy hétköznap esti bulira is így felöltöznek az emberek. Itthon kellenek ezek az események, én örültem, hogy végre felvehettem Szegedi Kata blézerért - meg is dicsérték.

hg.hu: Milyenek voltak a szombati és a vasárnapi programok a Ludwig Múzeumban?
Mojzes Dóra: Szombaton és vasárnap előadásokat hallhattak az érdeklődők a Ludwig Múzeumban. Több tervező mellett mi is tartottunk előadást Kiss Bencével. Mi a BUG-ról beszéltünk, az intelligens ékszerekről. Az előadások szombaton és vasárnap reggeltől délutánig tartottak. Sajnos nem volt nagy a tömeg, kevés volt az érdeklődő. Ott voltam mind a három napon, végighallgattam mindenki előadását, szerintem nagyon érdekes volt mindegyik. Az érdeklődőket lehet, hogy a jegy ára tartotta vissza, nem tudom. Remélem jövőre többen eljönnek, hiszen nagyon jó programról van szó.

Vasárnap a Merlinben, a díjátadón nagyon sokan voltak, minden pályázó ott volt. Akkor is folyamatosan vetítették a filmeket, valamint külföldi alkotásokat is. Mi lettünk a második helyezettek, pénzjutalomban részesültünk, amiből legalább a költségeinket, a terembérletet fedezni tudjuk. Egyébként mindenki ingyen, lelkesedésből csinálta ezt a kisfilmet. Ez már hagyomány, régóta folyamatos kollaborációban segítjük egymást.

:image_68148
A Fashion Video Festival díja

hg.hu: Említetted, hogy a ruháid inkább “alkalmi” darabok, kik tartoznak a vásárlóközönségedbe?
Mojzes Dóra: Az én célcsoportom az, aki azonosulni tud a ruháimmal. A legkülönbözőbb emberek viselik, például felveszi Kapocs Zsóka és Péterffy Bori is. Persze a lookbook képek mindig durvák, figyelemfelkeltőek, úgy készülnek, úgy vannak stylingolva, hogy az teljes mértékben az én stílusomat tükrözzék, persze lehet máshogyan is variálni őket, és akkor már más stílusúak lesznek.

hg.hu: Itthon azért sok mindent az emberek szájába kell rágni. Arra gondolok most, hogy nem biztos, hogy a vevők el tudják képzelni, hogy más stílusban is viselhetőek a ruháid, hiszen a képek hangulata olyan erős. Ezt nem érzed problémának?
Mojzes Dóra: Ez abszolút igaz, de ez ellen jó ellenszer lesz a showroom is, amit a Ráday utcában nyitunk együtt Abodi Dórával, ott szeretnénk stílustanácsadást is tartani. Több napon mi is bent leszünk az üzletben, és segítünk a vásárlóknak választani, tanácsokat adunk, hogy mi is áll jól neki, mit mivel tudna kombinálni...

hg.hu: A te ruháid és Abodi Dóra ruhái teljesen különbözőek...
Mojzes Dóra: Igen, Dóra egy meseszerű világot képvisel, míg én meg darkosabb vonalon mozgok. Egyáltalán nem vagyunk egymásnak konkurencia szerintem, annak ellenére, hogy mindkettőnk darabjai alkalmi viseletek. Így együtt könnyebb elindítani egy showroomot, mint egyedül, megoszlanak a költségek és a feladatok is.

:image_68147
Mojzes Dóra ruhák 2011 tavasz-nyár

Volt egy műhelyem a Baross utcán, de oda csak célirányosan jöttek az emberek, bejelentkezés után. Ez most egy utcafrontra néző üzlet lesz, ahova a járókelők is betévedhetnek. Egy műhelybe sokszor bejelentkezik a vevő, és kényelmetlenül érzi magát, hiszen ott van a tervező csak miatta, ha nem vesz semmit az milyen... Teljesen megértem, hogy így nem szeretnek az emberek vásárolni, én sem szeretek, de ezen a showroom változtat majd.

Szeretném, ha ez a showroom nagy változást hozna más téren is. Eddig egy-egy üzletben csak néhány darab volt bent egy-egy kollekcióból, a vásárlók nem láthatták a teljes gyűjteményt egyszerre, ez a saját showroomban nem így lesz. Volt, hogy kerestek olyan darabot, ami éppen nem volt, és sokszor kerestek méretet is. Eddig inkább csak kis méreteket készítettünk, most szeretnénk teljes méretsorokat készíttetni, szériáztatva lesznek a ruhák.

hg.hu: Lesz neve a showroomnak?
Mojzes Dóra: R9, mert a Ráday utca 9 szám alatt lesz. Nem sokára nyitunk, pár héten belül. Biztosan lesz egy nyitóbuli, de csak akkor kezdjük el ezt hirdetni, ha már lesz biztos dátum.

:image_68146
Mojzes Dóra cipők 2011 tavasz-nyár

hg.hu: A showroomon kívül most mivel foglalkozol?
Mojzes Dóra: Már a 2011-es tavasz-nyári kollekció elkészült, most a 2011/2012-es őszi-télin dolgozom. A tavasz-nyárival voltunk kint a New York Fashion Weeken egy showroomban a Capsul show során, onnan nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam. Ez a kollekció teljesen másmilyen, mint amit eddig tőlem megszokott a közönség. Nagyon színes lett, 98 százalékban színes anyagokkal dolgoztam, a fekete háttérbe szorul. A színek inspiráltak leginkább. Vibráló, mintás, nagyon élénk színeket használtam, olyan az összehatás mintha egy techno partiban lennél. Ez a kollekció nagy kihívás volt nekem is, kíváncsi voltam arra, hogy mit tudok kihozni színes textilekből és mintákból. Attól függetlenül, hogy színes lett úgy gondolom meg tudtam tartani a rám jellemző stílust. De tartogatunk más újdonságokat is tavasszal már lesznek például cipők is.

A Fashion Video Festival helyezettjei:
Első helyezett: Moro Máté: Opposites do Attract
Második helyezett: Viszlay Márk, Mojzes Dóra és Vigh Dávid: Exoskeleton
Harmadik helyezett: Tombor Zoltán: The Muse

Részletes beszámoló a Fashion Video Festival három napjáról a divany.hu cikkében olvasható.

divat, program, interjú, mojzes dóra, mojzes dora, divatvideó, fashion video festival Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317