Logomain

A szemüvegem a védjegyem

By Séllei Lilla 2010. november 5. 09:31

szerk at hg dot hu

Yves_saint-laurent_220130603-19838-d7o654.gallery

Yves Saint Laurent

Sofia_loren_320130603-19838-gpjn1w.gallery

Sophia Loren

Karl_lgerfeld_220130603-19838-1lnlpd0.gallery

Karl Lagerfeld

Kanye-west_220130603-19838-1p0ciyp.gallery

Kanye West

Johnny-deppj_320130603-19838-1x0pmhm.gallery

Johnny Depp

Gandhi_220130603-19838-tmo77y.gallery

Gandhi

Bono_220130603-19838-6nx3xw.gallery

Bono

Andy-warhol_120130603-19838-w9g9cr.gallery

Andy Warhol

Johnny-depp_50020130603-19838-cczrq5.gallery

Johnny Depp_500

John_lennon_220130603-19838-1avvdcy.gallery

John Lennon

Le_corbusier_220130603-19838-1ubixw8.gallery

Le Corbusier

Philip_johnson_220130603-19838-to763f.gallery

Philip Johnson

Szemuveg_hirlevel20130603-19838-hcv8sr.gallery

sophia hírlevél

Mi a közös Bonóban, Gandhiban és Sophia Lorenben? Stílusteremtő okuláréjuk.

Mi a közös Gandhiban, Andy Warholban, Bonoban, Karl Lagerfeldben és Sophia Lorenben? Hát persze, hogy ikonikusnak számító szemüvegük. Egyeseknél csupán csak divathóbort, mások az orrukig nem látnának nélküle, vannak, akik szégyellik pápaszemüket, és vannak akik stílusukat teszik teljessé vele, de tény: egy-egy modell sokszor végérvényesen összekapcsolódik egy-egy hírességgel.

:image_67649
Johnny Depp; kép: Wikipedia

Ahogyan a divat minden eleme, úgy változik évről évre a szemüvegek trendje is. Gondoljunk csak bele mekkora a különbség az 10 évvel ezelőtti Mátrix napszemüveg-formái és a manapság az Olsen lányok orrán pihenő gigantikus keretek között. Bár a okulárék divatja folyton változik, mégis jó néhány sztár akad, aki az egyszer megtalált tökéletes darabot soha semmi pénzért nem cserélné le. Összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akiknek szemüvegük ma már a védjegyük.

Pápaszemes divattervezők

Yves Saint Laurent
Az Algériában született francia tervező mindig is extravagánsabb volt koránál. Újításai között számos merész elképzelését találunk, ő volt például az első, aki a munkaruházatnak számító overallt a kifutóra küldte, de úttörő volt az átlátszó és farmer anyagok használatában is. Fiatal korától kezdve szemüveges volt, évtizedeken keresztül ugyanolyan stílusú modellt viselt, egy hagyományos vonalvezetésű fekete keretet. Szemüvegével mindig is hű maradt mondásához: "divatirányzatok elhalványulnak, a stílus örök".

:image_67628
Yves Saint Laurent; kép: Flickr - Sacheverelle

Karl Lagerfeld
Ahogyan a német származású divattervező stílusának szerves része a fehér ing, fekete öltöny és bőrkesztyű, úgy fontos eleme a fekete napszemüveg is. A Chanel kreatív igazgatója bár nem olyan hű egy adott formához, mint Yves Saint Laurent volt, mégis okuláréi hasonlítanak egymásra. Karl Lagerfeld a fekete keretes, hatalmas sötét üvegű modelleket szereti, valószínű ezek mögött még inkább el tud rejtőzni a kőkemény divatdiktátor.

:image_67630
Karl Lagerfeld; kép: Wikipedia

Szemüveges filmcsillagok

Sophia Loren
Megszámolni sem tudjuk, hogy az olasz díva, Sophia Loren mennyi reklámfotón szerepelt, ahol szemüvegkeretet népszerűsített. Bár a színésznő gyakran váltogatta a modelleket, azok mégis számos hasonlóságot mutattak: arany színű fém keret, hatalmas lencsék és díszes megoldások. Sophia Loren elegáns, kifinomult stílusához mindig megtalálta a tökéletes darabot, már-már ékszerként viselte szemüvegeit.

:image_67629
Sophia Loren; kép: Flickr - Ferran Nogués

Johnny Depp
Johnny Depp amerikai színész népszerűségéhez legalább annyira hozzájárul utánozhatatlan stílusa, mint csodás színészi játéka. A rosszfiús és kissé bohém imidzs nélkülözhetetlen kelléke a kalap, az ékszerek, a tetoválás, a borosta és persze a már Johnny Depphez tartozó majdnem kerek alakú szemüveg. Lehet szó napszemüvegről vagy hagyományos darabról, a színész minden esetben erre a karakteres formára szavaz.

:image_67632
Johnny Depp; kép: Wikipedia

Művészek okuláréval

Andy Warhol
Mindenkinek egy szemüveges, kócos hidrogénszőke figura jut eszébe, ha azt hallja, hogy Andy Warhol. A pop art egyik kulcsfigurájának is védjegyévé vált karakteres pápaszeme. Bár alkalomadtán napszemüveg is viselt, leginkább egy átlátszó vagy fekete szárú modellt hordott.

:image_67637
Andy Warhol; kép: Wikipedia

Bono
A U2 frontembere mintha lemaradt volna valahol a 90-es években, már ami a napszemüvegeit illeti. Az ír sztár leginkább színes lencséjű áramvonalas formájú modelleket részesíti előnyben. Bono szemüveglencséje általában fekete vagy éppen átlátszó, de sokszor látható piros vagy éppen kék üvegű darabban is. Az általa viselt modellek szára legtöbbször fém, míg a lencse többnyire keret nélküli egybefüggő műanyag. Az általa követett kissé divatjamúlt irányzatnak rajongótábora is van, nem véletlenül működik egy napszemüvegekkel foglalkozó site bonou2sunglasses.com címen.

:image_67635
Bono; kép: Wikipedia

Kanye West
Az amerikai producer és rapper Kany West sem maradhat ki a kultikus szemüvegeket viselő sztárok csapatából. A rapper sokszor még a feltűnést kicsit sem kerülő barátnője, Amber Rose mellett is kivívta a sajtó figyelmét nem mindennapi kukkereivel. Kany West többnyire a szögletes formájú darabokat részesíti előnyben. Üveg nélküli, műanyag csíkokból álló napszemüvege jól szemlélteti, hogy számára a funkció csak másodlagos, a lényeg az esztétikum, az hogy az adott kiegészítő tökéletessé varázsolja szerelését.

:image_67631
Kanye West; kép: Wikipedia

A kerek szemüveg rajongói

Gandhi
India egykori politikai és spirituális vezetőjének a szemüveg egy egyszerű használati tárgy volt, ami azért kellett, hogy jól lásson. Ez látszik az általa viselt darabokon is, amelyek minimalisták és mentesek mindenféle cicomától. A tökéletes kört formázó drót keret ma már teljesen összeforrott indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjával.

:image_67634
Gandhi; kép: Wikipedia

John Lennon

A 20. század egyik legbefolyásosabb zenésze és zeneszerzője a Beatles gitárosa, John Lennon volt. Még fiatalkorában derült ki róla, hogy rövidlátó, ezért kezdett el szemüveget hordani. A zenekar sikereinek elején váltogatta a kontaktlencsét és a szemüveget, végérvényesen 1966-ban döntött az utóbbi mellett. A Hogyan nyertem meg a háborút című film forgatásán viselt egy olcsó keretet, ami ezután stílusának fontos kellékévé vált.

:image_67725
John Lennon; kép: Wikipedia

Le Corbusier
A svájci születésű építész, Le Corbusier a 20. század művészeti világának meghatározó alakja - nemcsak munkáival, de jellegzetes viseletével is. Nagysága előtt szülőhazája úgy tisztelgett, hogy a svájci 10 frankoson az ő képe látható - méghozzá ikonikus szemüvegében. A kerek darab annyira hozzátartozik az építészhez, hogy nem is volt kérdés: homlokára tolt szemüvegével kerül a bankjegyre.

:image_67727
Le Corbusier; kép: Wikipedia

Philip Johnson
A modern és a posztmodern építészet vezető alakja, a Corbusier-nél 19 évvel fiatalabb amerikai Philip Johnson 1934-ben a Cartier ékszergyártóval koppintatta le magának a nagy példakép okuláréját. A fekete, kerek szarukeretes szemüveg azóta szerves részévé lett az építészről alkotott sztereotípiának, és sok későbbi nagymester is bevállalta: ilyet hord a Louvre üvegpiramisát tervező I. M. Pei, a brit Peter Cook, de ez volt a 2000-ben elhunyt John Hejduk ismertetőjegye is. A mai sztárépítészek közül viszont többen inkább saját választásukat preferálják: jellegzetes például Daniel Libeskind széles, fekete keretű szemüvege.

:image_67729
Philip Johnson; kép: Wikipedia

design, divat, philip johnson, le corbusier, karl lagerfeld, bono, kanye west, yves saint laurent, napszemüveg, gandhi, andy warhol, sophia loren, johnny depp, john lennon Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317