Logomain

Te hogy látod Budapestet?

By Novotny Anna 2010. október 28. 10:29

szerk at hg dot hu

Metró-mászófaltól a poszt-szocialista emlékművek térképéig: egyedi városélményeink a Centrális Galériában.

Erre a kérdésre ad alternatív válaszokat a Centrális Galériában látható Szubjektív Budapest Tér-Képek című kiállítás, amelyet már mi is beharangoztunk. Nem véletlen a kiállítás címének szójátéka: az OSA Archívum tavasszal kiírt pályázatának éppen az volt a célja, hogy a művészek az elmúlt húsz év megváltozott városfunkcióit térkép-alapú műalkotásokon keresztül mutassák be.

Szubjektiv_320130603-19838-lcl87b.gallery

A kiírásra 42 mű érkezett, és ezek közül tizenkét installációt valósítottak meg az OSA Archívum és a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Kuratóriumának támogatásával. A magántámogatóknak hála, a négy legjobbnak ítélt alkotás különdíjakat is kapott, két tárgynyereményt és két pénzbeli támogatást is átadtak a megnyitón.

Dózsa Imre, a Nav N Go Kft. marketingkommunikációs vezetője adta át a díjakat, aki kitért arra is: számukra, egy navigációs berendezésekkel foglalkozó cég számára külön öröm, hogy ezen a pályázaton a tér-navigáció találkozott a művészettel. Tillmann J. A. filozófus, a MOME professzora beszédében a bennünk lakó szubjektív térképekről beszélt, ahol a domborzatot az érzelmeink alkotják. „A teret csak leképezni, ábrázolni nem lehet” jelentette ki, „és mindez csak az adott kulturális kódoltságon keresztül történhet meg” tette hozzá. A professzor szavai pontosan a kiállítás koncepciójára rímeltek, hiszen megannyi eltérő, szubjektív tér-képet láthattunk a teremben. Az egészen széles köröket megfogó kérdésektől kezdve, nevezetesen, hogy ma mennyire aktuálisak a rendszerváltáskor adott új utcanevek, az egyszemélyes városképekig kreatív és üde munkákkal szegélyezett út vezet végig. A kiállítás rendkívül sokrétű és igen élvezetes, mi pedig példát veszünk a Centrális Galériáról, és egy szubjektív válogatáson át mutatjuk be, hogy miért érdemes ellátogatni az Arany János utca 33-ba.

Szubjektív Budapest Tér-Képek a Centrális Galériában

A közönségkedvenc, és emellett első díjat nyert alkotás Liszkai Tamás, Bart Dániel és Elekes Dóra közös munkája nyomán született meg. A Budapest hangtérképét bemutató érintőképernyős asztalon egy Google Earth-szerű térképen pásztázhatjuk végig a fővárost, és miközben saját lakóhelyünket keressük, belehallgathatunk a város zajaiba. Talán nem véletlen, hogy a sztereotípiák igen erősen uralják a térábrázolást, Budán például jobbára csak iskolák és játszóterek zajait halljuk, míg Pesten a Gárdaavatástól (Hősök tere) kezdve az ószeres óbégatásáig vagy a „Részegek ölik egymást”-ig (Blaha Lujza tér) igen széles skálát zongorázhatunk végig a különböző helyspecifikus hangokból. Külön érdeme a szerkezetnek, hogy ahogy távolodunk a helyszínektől, a hangok is úgy halkulnak el.

Fisli Éva, Róbert Júlia és Varga Piroska installációja egy igen speciális témát jár körül, a vakok és gyengén látók világába enged bepillantást – illetve belehallgatást. Három, az előbbitől eltérő hangtérképen keresztül – hiszen itt fülhallgatókon keresztül érkeznek az ingerek - megtudhatjuk, hogy milyen megtenni egy világtalan számára a Deák tér és a Centrális Galéria közti utat, valamint hogy hangzik az ideális „botozó technika”.

Sportos interaktivitást kínál a Metró-mászófal, ahol egy pillanat alatt végigutazhatunk a város összes metróállomásán. Hogy hogyan? A vállalkozó kedvű látogatók kipróbálhatják falmászói képességeiket és felkapaszkodhatnak a csúcsra, ameddig az egy-egy állomáshoz rendelt kapaszkodók vezetnek el.

Külön szekcióba sorolnánk a Budapestet abszolút egyéni szemszögből, a személyes érintettségen át bemutató kompozíciókat. Eleinte például nem értettük, majd világossá vált a Budapestet mint kirakós játékot bemutató installáció koncepciója, ahol a kilenc négyzetre ráfestett Budapest-falapokat rendezgethettük tetszés szerint. Navratil Judit Tesz-Vesz városra emlékeztető vidám színekkel és ábrákkal tarkított Budapest-képe biztosan leköti a kisebbek és nagyobbak figyelmét is. Az végletekig szubjektivizált ábrázolásmód Dani Boglárka térképén nyer végleges formát, ahol azt kísérhetjük figyelemmel, ahogyan a vidékről Budapestre költözött fiatal a saját értelmezési rendszerébe foglalja a várost, a tereknek új értelmet ad. A helyszíneket saját tapasztalatai szerint kategorizálja, így például a Városligetben sok fa és elefánt sziluett, a 8. kerületben SÖTÉTBEN NE! felirat látható.

A poszt-szocialista emlékművek térképe (Keszegh Balázs)

A kiállítás többi installációja is legalább ilyen izgalmas és érdekes külső-belső utazást nyújt, mint a röviden ismertetett darabok. A szubjektív tér-képeket elnézve talán mi is átrajzoljuk magunkban mindennapi útvonalainkat, de a belső térképünkön garantáltan nyomot hagynak a látottak. Forduljunk be a Galériába és jöhet az…újratervezés!

Szubjektív Budapest Tér-Képek

Kiállító művészek: Barcsay Gergely - Berei Zoltán, Baranyai Levente, Bart Dániel - Liszka Tamás, Bujdosó Attila - Feles Dániel - Gergely Krisztián - Hajdu Gáspár, Dani Boglárka, Fisli Éva - Róbert Júlia - Varga Piroska, Göbölyös Luca, Jerovetz György - Schmal Róza, Keresztes Zsófia, Keszegh Balázs - Székely Júlia, Lévai István, Matyus Dóra, Nagy Kristóf, Navratil Judit, Szigethy Anna, Tillmann Adél Hanna, Papp Tibor, Stark Attila, Wolsky András

A kiállítás kurátora: Seres Szilvia

Helyszín: Centrális Galéria, 1051 Budapest, Arany János u. 32.

A kiállítás ingyenesen látogatható 2010. december 2-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

magazin, budapest, kiállítás, kiallitas, osa archívum, centrális galéria, novotny anna, szubjektív budapest tér-képek Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317