Logomain

Köztéri funkciók egyetlen objektumban: a Corvin kapu

By Ongrádi Melinda 2010. október 20. 13:42

szerk at hg dot hu

Corvin_kapu_120130603-19838-t6so6i.gallery

Corvin kapu Városi Tájkép Csoport 3K Projekt Köztéri Kulturális Kereszteződés

Corvin_kapu_220130603-19838-1huq9nq.gallery

Corvin kapu Városi Tájkép Csoport Kulturális Köztér Kereszteződés

Corvin_kapu_320130603-19838-1j7yd1m.gallery

Corvin kapu Városi Tájkép Csoport Köztéri Kulturális kereszteződés

Corvin_kapu_420130603-19838-ajap1u.gallery

Corvin kapu Városi Tájkép Csoport Köztéri Kulturális Kereszteződés

Corvin_kapu_520130603-19838-78oeha.gallery

Corvin kapu Városi Tájkép Csoport Köztéri Kulturális Kereszteződés

2010 ősze és 2011 tavasza között valósul meg a 3K – Köztéri Kulturális Kereszteződés elnevezésű köztérfelújítási program, amelynek keretén belül a Ferenc körút-Üllői út kereszteződés, illetve az Üllői út egy szakasza újul meg.  A program első elemeként egy Corvin kapu névre keresztelt, speciális közvilágítási lámpatest készül.

A projekt a Városi Tájkép Csoport Tervező Iroda (vezető tervezők: Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt) munkája, a megbízó és finanszírozó a Corvin Vision Kommunikációs és Szolgáltató Kft.

A nagyszabású köztéri megújítás első szakasza során egy egyedi közvilágítási lámpatest épül a Corvin köz bejárati szakaszán, megújul a kereszteződés sarokházának árkádsora, és az Üllői út felé eső oldalbejárata. Ezt követi majd az aluljáró Corvin közbe vezető feljáróinak megújítása, valamint egy növénysziget kialakítása a feljáratok mellett. Ezzel némi zöldfelülettel gazdagodik a terület, másrészt remélhetőleg véglegesen megszüntethető az autóval való behajtás és a járdaszigeten történő parkolás a Corvin köz bejárati zónájában. A csomópontot övező járdákra speciális festés kerül, ami vizuálisan is képes összekötni a különféle épített elemeket.

A program keretében a Fővárosi Önkormányzat teljes támogatását, tulajdonosi hozzájárulását adta a Ferenc körúti aluljáró felújítása, amely  a remények szerint szintén megvalósulhat az idén. A tervek szerint 2011 tavaszi időszakában az Üllői útnak a kereszteződés felé eső szakasza újulna meg, egy egyedi növénysáv kialakításával, speciális járdafestéssel, továbbá a növényszigetek oldalába épített világítótestek szolgáltatta díszvilágítással. A beruházás teljes költségét a Corvin Vision Kommunikációs és Szolgáltató Kft. állja.

A 3K program első eleme egy speciális közvilágítási lámpatest, amely végül a Corvin kapu elnevezést kapta. Fontos körülmény, hogy a terv a Fővárosi Tervtanács engedélyével és támogatásával, a műemléki és egyéb építészeti szempontok figyelembevételével valósult meg. A terv főként azzal nyerte el a Tervtanács támogatását, hogy a téren jelenleg lévő funkcionális és formai zavart, a köztéri tárgyak összevisszaságát szünteti meg, a szükséges köztéri funkciókat egyetlen objektumba integrálja. Mindezt úgy teszi, hogy nem avatkozik bele dominánsan az épített környezet meglévő karakterébe. Ezt a momentumot Skardelli György építész a Tervtanács számára készített opponensi véleményében külön kiemelte.

Részlet az opponensi véleményből: "A tervezők a feladatot egy nagyon szimpatikus gondolattal indítják, megtisztítják a területet az idők során rápakolódott mindenféle, egymással semmilyen párbeszédet nem folytató, új állapotukban sem sok esztétikai értéket képviselő elemektől."
A Corvin Mozi előtti bejárati szakaszon felépülő különleges LED-technológiás közvilágítási lámpatest fénytechnikai rendszerét a VTCS tervezői és a Tungsram-Schréder mérnökei alkották meg. A lámpatest szerkezete Corten-acél, ahol az intenzív és kevert felületi színek meleg és természetes, ugyanakkor érdes és ipari hatású megjelenést adnak a tárgynak.

Az egyszerű, funkcióközpontú húsz tonnás lámpaszerkezet két aszimmetrikusan elhelyezkedő lábból és egy 4,8 méter magasan, 35 méter hosszan kifeszülő gerendából áll. Tulajdonképpen ez a lépték és szerkezeti elrendezés teszi a „tárgyat” építészeti elemmé, vagyis kapuvá. Végeredményben a Corvin közben lévő közvilágítást biztosító kandeláberek helyett ez a 35 m hosszú konzol veszi át a közvilágítás szerepet. A korszerűsített, alacsony fogyasztású, tartós, környezettudatos LED-es világítás minden résztvevő részéről egybehangzó támogatást kapott. A Tungsram-Schréder nemrégiben debütált az Astral névre hallgató köztéri LED világítótestével Olaszországban. Ezt az Astral lámpát fejlesztették tovább egy különleges vizuális hatást biztosító szűrő segítségével, amely a lámpa lábainak belső oldalaiban lévő LED-falak pixel világát idézik meg. Az összesen 2380 db LED-del felszerelt 35 db egyedileg tervezett AstralLED lámpatest a speciális vizuális hatás eléréséhez egy szabadalmaztatott megoldásnak köszönhetően nyerte el végső optikáját. A két függőleges LED-falon 10 mm pixeltávolságú, míg a vízszintes LED síkokon 20/10 mm -es a kiosztás.

Fontos jellemzője a tárgynak, hogy a Corten-szerkezet mint a digitális LED-falakat, a különleges vizuális fényhatást, illetve a közvilágítást összekötő szerkezetként jelenik meg. Innovatív köztéri felhasználása ez a LED-falnak, hiszen ez a megoldás eddig főként médiahomlokzatként jelent meg. Köztéri tárgyban ilyen módon még nem került beépítésre ekkora méretű, világító LED-felület.

Vezető tervezők: Városi Tájkép Csoport - Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt
Szakági tervező: Földi Péter
Világítástechnikai tervezők: Tungsram- Schréder Világítási Berendezések Zrt. és Városi Tájkép Csoport – Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt
Építtető: Corvin Vision Kommunikációs és Szolgáltató Kft.

design, városi tájkép csoport, led, köztér, józsefváros, üllői út, corvin kapu, köztéri kulturális kereszteződés, ferenc körút, köztéri funkciók Icon_print

Corvin kapu Városi Tájkép Csoport 3K Projekt Köztéri Kulturális Kereszteződés

Corvin kapu Városi Tájkép Csoport Kulturális Köztér Kereszteződés

Corvin kapu Városi Tájkép Csoport Köztéri Kulturális kereszteződés

Corvin kapu Városi Tájkép Csoport Köztéri Kulturális Kereszteződés

Corvin kapu Városi Tájkép Csoport Köztéri Kulturális Kereszteződés

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317