Logomain

Egy békebeli fogászat

By Papp Géza 2010. október 18. 16:09

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

A_fogadoter_50020130603-19838-1ldqpr7.gallery

1932 óta a fogadótér Kozma Lajos fogorvosi rendelő Kígyó utca

Fogaszat620130603-19838-1vb5gtu.gallery

1932 óta a fogorvosi rendelö Kozma Lajos Kígyó utca

Fogaszat320130603-19838-2c68bw.gallery

1932 óta a fogorvosi rendelö Kozma Lajos Kígyó utca

A_generator20130603-19838-149es5j.gallery

1932 óta a generátor Kozma Lajos Kígyó utca

Fogaszat120130603-19838-v1hvfh.gallery

1932 óta a váróterem Kozma Lajos fogorvosi rendelő Kígyó utca

A_varoterem_220130603-19838-1qgx9ug.gallery

1932 óta a váróterem Kozma Lajos fogorvosi rendelő Kígyó utca

A_varoterem_3_50020130603-19838-msqfxt.gallery

1932 óta a váróterem Kozma Lajos fogorvosi rendelő Kígyó utca

Fogaszat420130603-19838-fn2jdx.gallery

A Kozma Lajos tervezte fogorvosi rendelő részlete

Fogaszat520130603-19838-aj43tp.gallery

A Kozma Lajos tervezte fogorvosi rendelő részlete

Index20130603-19838-1hcl1zz.gallery

kozma lajos fogászat index

A Design Hét egyik különösen izgalmas eseménye egy 1932 óta működő, Kozma Lajos tervezte fogászat felfedezése volt.

A Design Hét alkalmából több épületbejárást is szerveztek Somlai Tibor belsőépítész vezetésével, ezek egyike a Kígyó utcába invitált minket. Nem is akárhová: egy 1932 óta szinte változatlanul működő fogászati és szájsebészeti rendelőbe, ahol Kozma Lajos lakberendezői munkásságának meglepően épen maradt gyöngyszemét nézhettük meg.

Kozma Lajos (1884-1948) a Műegyetemen végzett, majd Párizsban Henri Matisse mellett festészetet is tanult. Pályája kezdetén a Kós Károlyhoz köthető népi szecesszió irányzatához csatlakozott. 1910-13 között Lajta Béla irodájában dolgozott, 1912-ben ő tervezte a Rózsavölgyi-ház (ma már nem látható) berendezését, ezzel indult el lakberendezői munkássága.

A következő évben a Wiener Werkstätte mintájára megalapította a Budapesti Műhelyt, amelynek keretein belül figyelme egyre inkább az art deco felé fordult. Grafikusi tevékenysége is jelentős volt. A harmincas évektől az építészet mind meghatározóbbá életében. 1930-ban ő építette át a Párizsi Nagy Áruházat, később számos lakóházat is tervezett, főleg Budapest II. kerületében. Ő tervezte az egykor az Átrium mozinak is helyet adó házat a Margit körúton, de tervezett saját nyaralót a Lupa-szigeten, és pavilont az 1937-es BNV-re. A második világháború után tovább dolgozott, de tervei már nem valósultak meg: súlyos betegségben, 1948-ban elhunyt. Emlékét házain és a Kerepesi temetőben található síremlékén kívül a nevét viselő ösztöndíj is őrzi.

A meglátogatott rendelő a Kígyó utcában, egy régi bérház egyik lakásában található. Kialakítására dr. Simon Béla professzor (1892-1965) adott megrendelést Kozma Lajosnak majd nyolcvan évvel ezelőtt. Úgy kérte átalakítani a lakást, hogy az alaprajz, a közlekedési útvonalak minél jobban kiszolgálják az érkező vendégeket, az orvos és az ápoló ne zavarja feleslegesen a betegeket.

Ennek érdekében Kozma a bejárathoz egy fogadópultot tervezett, amellyel szemben egy-egy kis fülkét alakított ki: az egyik gardróbként, a másik öltöző-mosdóként szolgált. Innen lehet továbblépni a váróhelyiségbe, amelynek két ajtaja is van: az egyik az érkező vendégeknek, a másik a rendelőbe belépő vendégeknek készült. A helyiségeket a fogadótért követően egy folyosóra fűzte fel a tervező, így a lakás a vendégek számára könnyen átlátható lett, miközben a hátsó helyiségek továbbra is megmaradhattak privát élettérnek. A rendelő helyiségéből közvetlenül is át lehetett jutni a műtőszobába. Hogy a kettő között diszkréten közlekedhessenek az asszisztensek, egy kis fülke is készült, amelynek egyik ajtaja a fogorvosi rendelő helyiségébe, a másik ajtaja a műtőbe nyílik.

Az alaprajz mellett a berendezést is Kozma Lajos tervezte. A berendezési tárgyak Kozma érdekes korszakából valók: a barokk elemeivel való formai kísérletek után ezekben az években fordult egyre inkább a forma, mint vezérlő elv felé tervezői munkája során. A kivitelezőkkel kötött szerződések és egyéb dokumentumok szerint a határidők dátuma általában 1931. június 30., a furnérozott bútoroknál július 20. Késedelmes teljesítésnek nyoma sincs, az átépítés, berendezés 3 hónap alatt lezajlott. Járjuk végig a ma is meglévő helyiségeket!

A bejárati ajtón belépve egy nagyméretű íróasztal fogadja a vendéget, itt volt a betegfelvétel, a recepció. Az asztal Kozma egyedi terve: a tetején krómozott keretben akkoriban kifejezetten divatos, és rendkívül tartós linóleum lap van, oldallapjait szegélylécek osztják fel. Az asztal tetejére a padlón keresztül vezetve hoztak áramot a lámpához. Az asztal mögé tolóajtós iratszekrény készült. A hozzá tartozó csőszék is Kozma terve - állítólag ez a darab nem lett igazán kényelmes. Az íróasztallal szemben ruhatár fülke és mosdó-öltöző fülke lett kialakítva. Ma is megvan ezek eredeti berendezése.

A várószoba óriási üvegablaka nem a ház eredeti tartozéka, hanem az 1932-es átalakítás eredménye. Az üvegfalat 17-féle (!) katedrálüvegből állították össze, és a katedrálüvegek alkalmazása köszön vissza az oldalfalakon található világítótesteken is. Utóbbi ötletességét jelzi, hogy a króm keretes üveglap felcsúsztatásával az izzók cseréje nagyon könnyűvé vált. Mivel a régi házban nagyon nagy volt a belmagasság, minden helyiségben álmennyezet készült, így 60 centivel lejjebb került a plafon. Ez adott lehetőséget arra, hogy a mennyezetbe óriási világítótest-blokk épülhessen, amely a nagy ablakfelületekkel együtt nagyon világos belső teret eredményezett. A szoba négy sarkába négyféle ülőgarnitúra készült: az elrendezés a szoba szimmetriáját erősíti. Az ülőgarnitúrák egyikén ma is megfigyelhetjük a korban divatos "zebrano" furnért, amely tulajdonképpen a datolyapálma jellegzetes, erősen csíkozott mintázata.

A fogorvosi rendelő helyiségében teljesen fennmaradt az eredeti bútorzat, amely sok-sok konzultáció révén, a megrendelő és a tervező együttgondolkodásából született meg. A rendelő és a műtő berendezéséhez Kozma külön mestert fogadott Varga Gyula műbútorasztalos személyében. A fogorvosi szék az amerikai Ritter cég gyártmánya - az akkori csúcstechnika ma is működőképes! Működőképes állapotban maradt fenn a míves kidolgozottságú Philips fogröntgen gép is, de ezt viszonylag erősebb sugárzása miatt ma már nem használják. A fogorvosi szék két oldalán kaptak helyet a tárolószekrények, amelyek felülete a kor technikájával készült el. A "lakkcsiszolt" felület eléréséhez a bútor lapjait többször egymás után lecsiszolták, majd lelakkozták. Így jött létre a nagyon tartós sima, egyenletes felület a bútorokon. A padlón praktikus okokból alkalmaztak több helyen is sötét színű linóleumot: ezt ugyanis nem színezi el a gyógyászatban már akkor is széles körűen használt jód. A folyosó végén található kompresszor három és fél légkör nyomás előállítására képes a fogorvosi műszerek működtetéséhez. Egy-két alkatrész - így például a kinyúlt ékszíj - cseréje mellett a gép ma is használatban van.

A műtő egykori helyisége ma már lakószobaként működik, a hátsó helyiségekkel együtt - ezek a Design Hét sétáján is zárva maradtak. A rendelőben az eredeti tulajdonos fia ma is várja a pácienseket. A páratlan enteriőrt az apának és a tervezőnek köszönhetjük, a fiúnak pedig azt, hogy a páratlan orvostudományi és lakberendezési értékek ma is megvannak.

design, magazin, belsőépítészet, budapest, papp géza, magyar design, kozma lajos, 5. kerület, kígyó utca, fogorvos, rendelő Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317