Logomain

Gömbölyded kiselefántporszívó hódított a Magyar Formatervezési Díjon

By Novotny Anna 2010. október 5. 10:49

szerk at hg dot hu

Koroknai_mate20130603-19838-srq4ys.gallery

Koroknai Máté Formatervezési Díj 2010

Vorwerk_120130603-19838-3lvjdp.gallery

Koroknai Máté Vorwerk porszívó

Vorwerk_320130603-19838-zi51n1.gallery

Koroknai Máté Vorwerk porszívó

Vorwerk_420130603-19838-1j7zoxc.gallery

Koroknai Máté Vorwerk porszívó

Vorwerk_520130603-19838-1nip3s7.gallery

Koroknai Máté Vorwerk porszívó

Porszivo_hirlevel20130603-19838-o1hs2w.gallery

elefántporszívó hírlevél

Koroknai Máté a zoomorf design jegyében alkotott, munkájára egy neves német cég is felfigyelt.

Átadták a 2010-es Magyar Formatervezési Díjakat, amelynek diák kategóriáját Koroknai Máté nyerte Zoowerk porszívócsaládjával. A fiatal tervező 2009-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ipari formatervező szakán, jelenleg Németországban dolgozik.

Az általa tervezett porszívók a mesék világát idézik, az elefánt és a robotbéka (katicás távirányítóval) üde színfoltot és persze designt visz a háztartásokba. A zoomorf design, azaz az állatformák felhasználása örökzöld divat, Máté állatfigurás háztartási gépei pedig bebizonyították, hogy a lelkünk mélyén szunnyadó gyerek a valós kortól függetlenül változatlanul fogékony az „állatságokra”…

hg.hu: Hogyan kerültél kapcsolatba a Vorwerkkel?
Koroknai Máté: Mikor harmadéves voltam, az egyetem és a Vorwerk gyár közösen vitt egy egyéves projektet, ekkor találkoztam későbbi témavezető professzorommal, Stefan Lengyellel is. Én már ekkor is az organikus formavilágot kerestem, akkori munkámban Constantin Brâncuşi, román szobrász madárformái inspiráltak. Negyedévben ráeszméltem, hogy lassan végzek, és mivel anno a terveim tetszettek a Vorwerknek, hozzájuk jelentkeztem, majd 2009. január 12-én elkezdtük az öt hónapos közös munkát.

hg.hu: Honnan jött az ötlet az elefántos-békás kollekcióhoz? Volt meghatározó meseélményed?
Koroknai Máté: Gyerekkorom óta fontos ihletforrást jelentettek az állatok, így afelől nem volt kétségem, hogy ezt a vonalat viszem tovább. Szerintem minden gyereknek meghatározó élmény, amikor először elmegy az állatkertbe és meglátja az elefántot, vagy amikor a tóban úszkáló békát figyeli, amelyiknek csak a feje látszik ki a vízből. Kedvenc rajzfilmem nem meglepő módon a Babar volt, de szerettem a Micimackót is. Mindkét mese képi világában megfigyelhetőek a gömbölyded formák, amelyek nagyon tetszenek a gyerekeknek, barátságos hangulatot sugároznak.

hg.hu: Mi a Zoowerk koncepciója?
Koroknai Máté: A sok „agyonsztájlolt” autódesignszerű porszívó után szerettem volna valami friss, fiatalos, ugyanakkor időtálló designt alkotni.
A porszívó fontos tulajdonsága, hogy lakásdíszként, térformáló elemként is funkcionál. Nem kell elásni a szekrény mélyére, rögtön kéznél van, és eközben garantáltan mosolyt csal a vendégek arcára. A robotbékának amúgy is mindig elöl kell lennie, mivel töltőegységgel működik, ehhez pedig az elefánthoz kell kapcsolni. A béka feje két porttal csatlakozik a padlóporszívó portjához. A békához mellékeltem egy formatervezett távirányítót, egy katicát. A színek, a zöld, a szürke és a narancs jól harmonizálnak egymással, üdék és fiatalosak egyben. (Ráadásul a Design Hét élénkzöld színével is összepasszol, a programfüzetben és a plakáton is Máté békája látható. A szerk.)

hg.hu: Hogyan folyt a kivitelezés?
Koroknai Máté: Az első egy hónapban információkat gyűjtöttem, kutattam, gondosan tanulmányoztam a Vorwerk porszívókínálatát, majd előálltam a különböző javaslataimmal, csattanóként a végére hagyva a békát és az elefántot. A terv bevált, a professzor is nyomban beleszeretett az ötletbe.
Először három köztes modell készült, mielőtt kialakult a végső forma. Az első elefánt úgy nézett ki, mint egy kenyérsütőgép, itt még a klasszikus háztartási gép tervezői elveket követtem. Elhagyva a hagyományos designt, egy, a professzorral folytatott konzultáció után megnyitottuk a váz alját, és az elefánt négy lábat, vaskosabb füleket kapott. Számomra a legfontosabb, hogy az általam tervezett forma funkciót is kapjon, így lett a fogantyúból fül, a nyelvével lehet kinyitni a motorháztetőt, a lábain vannak a 360 fokban elfordítható kerekek, a farka zsinórként funkcionál, és persze, ami a legfontosabb: a cső az ormánya. A békánál kevesebb formai problémába ütköztem, a legnehezebb az volt, hogy a két figurát közelítsem egymáshoz. Végül a körív-szerű formák, az átfogó felületek és persze a színvilág egységessé varázsolták őket.

hg.hu: Mi lesz a sorsa a porszívóknak, gyártani fogják őket?
Koroknai Máté: A Vorwerk megvásárolta tőlem a gyártási jogot, de én attól bárhol kiállíthatom őket. Sajnos kicsi az esély rá, hogy gyártani fogják majd őket, de én reménykedem. A Vorwerk, bár felkarolja a fiatal tervezőket, mégiscsak egy hagyományos cég. Ezzel szemben a marketingeseknek és a témavezetőmnek is nagyon tetszettek a Zoowerk termékek, látok rá esélyt, bízom benne, hogy egyszer forgalomba kerülnek.

hg.hu: Mennyire időtállóak a porszívóid?
Koroknai Máté: Ilyen szempontból a Vorwerk az egyik legjobb cég, ahova kerülhettem. Németországban sokan, ha meghallják a Vorwerk nevet, rögtön rávágják: „Jaj, igen, a nagymamámnak 25 éve megvan Vorwerk porszívója.” A saját termékeimet is hasonlóan időtállónak terveztem, megfelelő használat mellett minimum tíz évig kitűnően üzemelnek. A mai világban – főleg az autógyártásban - állandó tendencia, hogy kétévente kijön egy „ráncfelvarrott” változat, és az emberek újabb és újabb termékeket vesznek: ez minden, csak nem fenntartható fejlődés. Nálam az a fenntarthatóság kulcsa, hogy időtálló formákkal dolgozom: ha száz év múlva valaki ránéz a porszívóimra, akkor is tetszeni fognak neki. Másrészt arra is ügyeltem, hogy komoly technikai háttere legyen a gépeimnek, kis vázban nagy teljesítménnyel.

hg.hu: Mit jelent számodra, hogy a te munkádnak ítélték a díjat?
Koroknai Máté: Nagyon jelentősnek érzem, őszintén szólva a Formatervezési Díj az egyik célom volt. Hihetetlenül fontos visszaigazolás, ha az embernek elismerik a munkáját, és úgy érzem, ez a díj egyrészt megkoronázta, másrészt lezárta az egyetemi éveimet.

hg.hu: Mivel foglalkozol jelenleg, mik a terveid?
Koroknai Máté: Most a Corpus-C Design cégnél dolgozom junior designerként Fürthben, ahol orvosi- és laborgépeket tervezünk. Nagyon jó a csapat és érdekes a munka is, igyekszem mindent megtanulni, amit csak tudok. Tetszik, amit csinálok, de valószínűleg továbbállok és új dolgokat próbálok ki. Mindemellett nem biztos, hogy Németországban maradok, szívesen dolgoznék Londonban és New Yorkban is. Terveim közt szerepel tíz-tizenöt éven belül egy saját designiroda nyitása, hogy ez a világ melyik pontján lesz, még a jövő zenéje. Nagyon távoli tervem, hogy idősebb koromban én is taníthassak, mindenképpen szeretném átadni a sok év alatt szerzett tapasztalataimat a következő generációnak.

design, magazin, magyar design, novotny anna, magyar formatervezési díj 2010, koroknai máté, zoowerk porszívó, vorwerk Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317