Logomain

Design Hét 2010: Fashion Edition

By Séllei Lilla 2010. szeptember 30. 14:35

szerk at hg dot hu

Összegyűjtöttük a Design Hét divattal kapcsolatos rendezvényeit. Lesznek bemutatók, vásárok, kiállítások és kerekasztal beszélgetések is.

A Design Hét idén is számos divatos programban bővelkedik. Lesznek nyitott műhelyek, ahol a tervezők munkájába pillanthatunk be, divatbemutatókon ismerkedhetünk a legújabb kollekciókkal, és kerekasztal beszélgetések során is kitárgyalhatjuk a divat jelenlegi helyzetét. Összegyűjtöttük a divathoz kapcsolódó rendezvényeket, hogy senki ne maradjon le semmi érdekesről.

Mome_divat_2010_1_50020130603-19838-1ipimyc.gallery

:image_62246
MOME divatbemutató

Kerekasztal beszélgetés a Kreában

A Design Hét legelső divatos rendezvényét a Krea Kortárs Művészeti Iskola jegyzi. Október 1-jén, pénteken este 7-től nyitja meg idei első kiállítását, amely során a 2009/2010-es tanév másodék félévéhez kapcsolódó vizsgamunkákat láthatja a közönség. A vizsgamunka-kiállítás mellett a Krea egy beszélgetést is szervezett divatszakemberekkel, ahol a téma az utcai divat, a stílus és a magyar öltözködési kultúra lesz. A beszélgetés főszereplői pedig Zanin Éva divatkritikus, Szemes Nóra stylist, Henger Dóra szerkesztő és Glaser Edit fotós az OurStyle blogtól, valamint Méhes Regina divatszerkesztő és Tölcsér Borbála fotós a Phenomenon online magazintól.
Időpont: 2010.október 1. 19:00
Helyszín: Krea, 1051 Budapest, Október 6. utca 18. félemelet

Háromszor is főszerepben a stylistok

A Code-Decode Showroomban korunk ízlésvilágában az egyik főszerepet játszó szakemberek, a stylistok mutatkoznak be. Ők azok a stílusszakértők, akik hozzáadják kreativitásukat egy-egy reklámfotóhoz, divatanyaghoz, kirakathoz, divatbemutatóhoz, de mindig inkább a háttérbe húzódnak. A Code-Decode a Design Terminállal közösen most a stylistokból főszereplőt varázsolnak egy kiállítás erejéig. A stylistok névjegyei az egész Design Hét alatt megtekinthetőek a showroomban.
Időpont: Október 1-9.
Helyszín: Code-Decode Showroom, 1061 Budapest, Nagymező u. 9.

De nemcsak a Code-Decode-ban kapnak a szokottnál nagyobb figyelmet a stylistok. A hg.hu szervezésében szombaton ismét Stylist Rapid Randi lesz, ezúttal a Merlinben. Délután három és hat óra között tizenöt percben adnak stílustanácsokat a szakértők a látogatóknak. A Stylist Rapid Randival egy időben szintén egy villámtalálka keretében a 4szoba.hu lakberendezői is várják a kérdéseket a Merlinben.
Időpont: Október 2. 15:00-18:00
Helyszín: Merlin, 1052 Budapest, Gerlóczy utca 4.

:image_66084
hg.hu Stylist Rapid Randi a Merlinben

A harmadik esemény, ahol ez alatt a tíz nap alatt kitüntetett figyelmet élveznek a stylistok, pontosabban ez esetben az enteriőrstylistok, az a Mono Fashion kirakata. Október 4. és 8. között napról napra megújul az ismert hazai tervezőket árusító üzlet kirakata, hiszen az előzetes válogatás alapján bejutott öt enteriőrstylist verseng majd az Év legtehetségesebb enteriőrstylistja díjért és a milánói útért.
Időpont: Október 4-8.
Helyszín: Mono Fashion, 1054 Budapest, Kossuth Lajos utca 20.

Design elvitelre az Iparművészeti Múzeumban

Nem ez az első alkalom, hogy művészeti vásárt rendez az Iparművészeti Múzeum, ahol tehetséges alkotók mutathatják be munkáikat, és ahol az látogatók meg is vásárolhatják azokat. A Design Hét alatt megrendezésre kerülő, Kreatimm vásáron a múzeum az innovációt állította a középpontba, így a megvásárolható termékek mellett egyelőre csak ötlet szinten létező, megvalósításra váró termék, koncepciók is bemutatásra kerülnek. A vásár szervezői a legkisebbekre is gondoltak, így a hulladékokból csodákat alkotó Cellux Csoport „Műhely a szemétdombon” címmel tart workshopot gyerekeknek a rendezvény helyszínén.
Időpont: Október 3. 10:00–18:00
Helyszín: Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

Manier divatbemutató

Pénteken késő este, a Design Hét első napján mutatja be a Manier divatház legújabb, 2010/2011-es őszi-téli prêt-à-porter, azaz utcai viseletre szánt kollekcióját. A ruhák a 20. század elején, a női viseletben végbement hatalmas változások szellemiségében készültek. Biztosak vagyunk benne, hogy színvonalas bemutatót láthatunk majd, hiszen az Iparművészeti Múzeumban eddig csak ilyenekhez biztosított helyszínt.
Időpont: Október 1. 22:00
Helyszín: Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

Redesign bemutató

Már a hazai design kínálat szerves részét képezik a reklámponyvákól készült táskák, tárcák és egyéb tárgyak. A Medence Csoport 2006 óta készít ilyen terméket, és hasznosítják így újra a feleslegessé vált molinókat. A nagyközönség figyelmét egy kötetlen divatbemutató keretében szeretnék felhívni a környezetvédelem, a környezettudatosság és az újrahasznosítás fontosságára. A show napján tíz és négy óra között egy ReWorkshop Alkotóműhellyel is várják azokat, akik ki szeretnék próbálni a redesignt.
Időpont: Október 2. 19:00–21:00
Helyszín: MakettLabor, 1093 Budapest, Pipa utca 4.

Öko-design

Az előbb említett bemutatón kívül egy kiállítás során is foglalkoznak a környezettudatossággal. Reök Cecília szervezésében az EMI-kulbban lesz látható egy Öko-design kiállítás, ahol hazai és határon túli alkotók innovatív, egytől-egyig újrahasznosított alapanyagokból készült alkotásai lesznek láthatóak.
Időpont: Október 1-10.
Helyszín: EMI-klub, 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 59.

Divatszínház

A Trafóban Szűcs Edit újabb divatszínházi előadással jelentkezik. A Design Hét alatt kétszer is bemutatásra kerülő, a divatbemutató, a táncszínház és a performansz között egyensúlyozó darabról korábban itt írtunk.
Időpont: Október 1,2 20:00 és 21:30
Helyszín: Trafó, 1094 Budapest, Liliom u. 41.

Nyitott műhelyek

Kepp showroom
A Kepp showroom tagjai közül a hg.hu-n talán Tomcsányi Dóriról lehetett a legtöbbet olvasni, de a teljes létszámú csapatot Tomcsányi Dóri, Hajdú Anett, Havancsák Teréz, Hofstädter Szandra és Kovács Adél alkotja. A MOME tervezői stúdiójába most bárki beleshet, sőt a lányok még egy plusz attrakcióval is készülnek. A Kitchen Budapest munkatársai, Juhász Márton és Kiss László bevonásával készült projekt a médiaművészet és a divat határain egyensúlyozik: mozgásérzékelő öltözékeket készített a csoport.
Időpont: Október 6,9. 16:00-20:00
Helyszín: Kepp Showroom, 1051 Budapest, Vörösmarty tér 3. II/9.

:image_66085
Kepp showroom 2010 tavasz-nyár

Dresscode
A 2008-ban alapított Dresscode nevet viselő műhely Csergő Noémi és Keresztury Kata (Bodza), Bálint Sára (Pulcsinella), valamint Mohari Kinga birodalma. A Dresscode 8-án és 9-én délután a nyitott műhely programsorozat keretében divattanácsokkal, kedvezményes vásárlással várják a látogatókat, akiket a ruhakészítés rejtelmeibe is bevezetnek.
Időpont: 2010. október 8. és 9. 14:00-20:00
Helyszín: Dresscode, 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 4. III. emelet 4.a.

Esztille
Az Esztille studióban Illéssy Lenke és Esztány István alkotnak. A két tehetséges, fiatal iparművésszel korábban, egy interjú során már megismerkedtünk. Az inkább bőrrel dolgozó István és az öltözéktervező Lenke tökéletesen kiegészítik egymást. “Alkotásaik formavilága modern, miközben tradicionális népi elemekből merít inspirációt. Közös kollekciójuk középpontjában a család áll, melynek minden tagja megtalálhatja az egyéniségéhez és életformájához leginkább illő darabot.” - olvasható a Design Hét programajánlójában. Bár a Design Hét programfüzetében nem található meg, de az Esztille márka a rendezvény ideje alatt mutatja be legújabb, népviselet inspirálta kollekcióját is. A “Tradíció korszerűen” címet viselő gyűjtemény bemutatóját október 5- én 19:00 órai kezdettel a CD Fű teázóban (Budapest, V. kerület Fejér György u. 1.) tartanak.
Időpont: 2010. október 8. és 9. 16:00-20:00
Helyszín: Sokszem Vizuális Művészetekért Alapítvány, 1056 Budapest, Fejér György utca 1.

Program a szomszédban
A nyitott studiók programhoz a Flashback fotóstudió is csatlakozott, így október 8-án reggel 10 és este 7 között mindenki bepillanthat a professzionális fotózás színfalai mögé. A studió alkottóit munka közben tekintheti meg a közönség - magyar designer tárgyak műtermi fotózásán vehetnek részt a látogatók.
Időpont: 2010. október 8. 10:00 - 19:00
Helyszín: Flashback Stúdió, 1033 Budapest, Bogdáni út 1. (régi Harisnyagyár)

Kamchatka Design
Schulteisz Márta üzletében a gyakorlott Stylewalker Night járók már biztosan jártak, hiszen a tervezőnő minden eseményre készült valami érdekességgel üzletében, műhelyében. Idén tavasszal tizedik születésnapját ünnepelte márkája a Kamchatka, ami kis szériában készült ruhákat valamint textil kiegészítőket kínál. A nyitott műhely programsorozat során az érdeklődők beleshetnek a bolt mögötti helységben található műhely titkaiba.
Időpont: Október 9. 10:00 – 14:00
Helyszín: 1056 Budapest, Nyári Pál utca 7.

Insitu műhelytitkok
A nyitott műhely programsorozat során az egyik kortárs design tárgyakat árusító Insitu színfalai mögé is beleshetnek az érdeklődők. A pólószitázás mellett az újrahasznosított alapanyagokból készülő ékszerek és füzetek készítésének technikájába is bepillantást enged a program, és ahogyan a szervezők ígérik, senki nem fog üres kézzel távozni.
Időpont: Október 2. 10:00–14:00
Helyszín: Insitu, 1053 Budapest, Múzeum krt. 5.

Blue Paprika - divatprezentáció
Az Eventuell Galériában nem egyszerű divatbemutatóval, hanem divatprezentációval készül Pálffy Szilvia és Szűcs Teréz tervezőpáros Bule Paprika nevű márkájukkal. A farmerek mellett pólók és ékszerek kerülnek bemutatásra.
Időpont: Október 2. 17:00
Helyszín: Eventuell Galéria, 1056 Budapest, Nyáry Pál utca 7.

Finn kreativitás a Printában
A Printa, ami nem egy egyszerű üzlet, hanem kávézó és kreatív alkotói tér is egyben, finn designnal csábítja az érdeklődőket a Design Héten. Turku Finnország egyik legnagyobb városa, ami a kulturális életben is meghatározó szerepet tölt be, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2011-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. A Turku ban készült tárgyakból nemcsak kiállítás lesz látható a Printában, hanem azok megvásárlására is lehetőség nyílik.
Időpont: Október 2. 19:00 (megnyitó)
Helyszín: Printa, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 10.

divat, design hét, divatbemutató, program, magyar divat, divatszínház Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317