Logomain

Mégis megépülhet a tolerancia múzeuma Jeruzsálemben

By HG.HU 2010. szeptember 29. 13:02

szerk at hg dot hu

Új építész dolgozik a tolerancia múzeumán az izraeli Jeruzsálemben, amelynek Frank Gehry tervezte eredeti épülete a helyi muszlim és ortodox zsidó közösség ellenállásán bukott meg.

Új terveket mutatott be a jeruzsálemi Tolerancia Múzeumának épületére a minap a Simon Wiesenthal Center. A vallások és kultúrák közötti békés együttélést propagálni hivatott intézmény korábbi épületterve, amely a neves kaliforniai sztárépítész, Frank Gehry tervei alapján készült, épp a helyi muszlim és ortodox zsidó közösség ellenállásán bukott meg – a múzeumnak kiszemelt telken ugyanis korábban évszázadokig mohamedán temető működött, így szent helynek számít.

Jeruzsalem120130603-19838-1kt0hvj.gallery

:image_66064

Az ügyben bírósági döntés is született, amely a múzeum építtetőinek oldalán foglalt állást, mondván: a helyi muszlim közösség nem tiltakozott, amikor a hatvanas években parkolóvá alakították a régi temető helyét. 2010 januárjában azonban úgy tűnt, véget ér a történet: a mind hevesebb politikai viták hatására a tervező, Frank Gehry bejelentette: kivonul a beruházásból, a Simon Wiesenthal Center pedig eltávolította az épület terveit honlapjáról.

:image_66065

A hivatalos ok egyébként a tervezőváltásra az volt, hogy a beruházó jelentősen vissza kívánta vágni a Gehry-féle épület tervezett 250 millió dolláros költségvetését. Ennek fényében nem meglepő, hogy a most bemutatott, szerényebb épületterv hozzávetőlegesen százmillió dolláros büdzsével számol. Az új, három föld alatti és három föld feletti szinttel rendelkező épületet az izraeli Chyutin Architects tervezte. A nagyjából 14 500 négyzetméteres alapterületen, amely így is valamivel nagyobb, mint a Simon Wiesenthal Center Los Angeles-i központja, kiállító- és előadótermek, oktatási központ, belső kertek és egy amfiteátrum is helyet kap majd.

Marvin Hier rabbi, a központ vezetője szerint az építkezés költségeinek eddig 50%-át gyűjtötték össze. A rabbi derűlátó: szerinte a munkálatok hamarosan megkezdődhetnek, és a múzeum négy éven belül megnyitja kapuit. A tervek bemutatásakor az is kiderült: Gehry visszalépése után három izraeli építészirodát versenyeztettek meg, közülük került ki győztesként a Chyutin Architects. A központ azt is világossá tette: a hajdani temetőt mostanra teljesen felszámolták, az emberi maradványokat pedig más nyughelyre szállították.

múzeum, frank gehry, jeruzsálem, izrael, tolerancia múzeuma, kulturális épület, kortárs építészet, chyutin architects Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317