Logomain

A PUFF lányok nem pornósztárok

By Séllei Lilla 2010. szeptember 28. 16:59

szerk at hg dot hu

Miss_kk_500_120130603-19838-1n93fgg.gallery

Miss KK 500_1

Miss_kk_500_220130603-19838-1rgvg2u.gallery

Miss KK 500_2

Miss_kk_120130603-19838-1q319wn.gallery

Miss KK

Miss_kk_220130603-19838-oygu0a.gallery

Miss KK

Miss_kk_320130603-19838-16ye15d.gallery

Miss KK

Miss_kk_420130603-19838-19pfyc5.gallery

Miss KK

Miss_kk_520130603-19838-6ffecv.gallery

Miss KK

Miss_kk_620130603-19838-1nmeatc.gallery

Miss KK

Miss_kk_720130603-19838-7zf8ke.gallery

Miss KK

Miss_kk_820130603-19838-cr228c.gallery

Miss KK

Miss_kk_61320130603-19838-petxuf.gallery

Miss KK

Miss_kk_920130603-19838-cfd0oc.gallery

Miss KK

Miss_kk_1020130603-19838-1xmggg3.gallery

Miss KK

Miss_kk_1120130603-19838-5872lk.gallery

Miss KK

Miss_kk_1220130603-19838-bp8zui.gallery

Miss KK

Miss_kk_1320130603-19838-p6oi7o.gallery

Miss KK

Miss_kk_1420130603-19838-1pvsrrp.gallery

Miss KK

Miss_kk_1620130603-19838-12u8f93.gallery

Miss KK

Miss_kk_39920130603-19838-1jhxx6x.gallery

Miss KK galéria

Interjú a titokzatos Miss kk-val, aki egy női street art csapat tagja, és műveihez az ihletet leginkább a divatból meríti.

A szemfülesebbek már észrevehették, hogy Budapest legkülönbözőbb pontja telis-tele van groteszk divatbabákkal, amelyek egy nem mindennapi, magyar street artos lány munkáját dicsérik. A Miss kk álnéven alkotó művésznő fő inspirációforrása a divat, a divatanyagok, a kifutón készült képek; alkotásain pedig olyan hírességek köszönnek vissza, mint Mihalik Enikő vagy Palvin Barbara - hogy csak a kifutók magyar csillagait említsük.

Miss kk munkáinak köszönhetően az utóbbi időben itthon is nagyobb figyelmet kap a női street art: augusztusban például az Ötkertben volt látható kiállítás a munkáiból. Beszélgetésünk során ezért kitértünk a női street art sajátosságaira - Miss kk ugyanis egy nemzetközi graffitis lánycsapat, a PUFF tagja. Csapattársaival tudatosan rájátszanak a szexi imázsra, amivel nem titkolt céljuk az imponálás, de persze az interjúból kiderült, hogy a PUFF sokkal több, mint egy szexi lányokból álló, olykor fehérneműben festő graffitibanda.

hg.hu: Hogyan kezdtél el street arttal foglalkozni?
Miss kk: Körülbelül kilenc éve figyelem és négy-öt éve alkotok magam is. Azóta érdekel, amióta elkezdtem a szakközépiskolát. Akkor még nem Pesten laktam, vonattal jártam be, így minden nap láttam a graffitiket a vonatokon, a vonat line-okon és egyből megtetszett. Kíváncsi lettem, ki készíti ezeket, hogyan, mikor és miért. Aztán amikor választ kaptam ezekre, rájöttem, hogy én is szeretnék valami hasonlót létrehozni, ami kíváncsivá teszi az embereket. Hihetetlenül izgalmas szerintem, hogy nem tudod, ki alkotta és mi a célja vele, de ott van.

hg.hu: Mi a munkáid üzenete? Vagy mindenki úgy értelmezi, ahogyan szeretné, a lényeg, hogy valamiféle reakciót váltson ki?
Miss kk: Az elsődleges üzenet az, hogy egyáltalán észrevegyék, hogy ott van a falon. Megnézzék a humoros elemeket, és tetsszen az embereknek ez a színes kis gerilla dekoráció. Nagyon mély mondanivalója nincsen, csak egy színes kis folt a komor utcaképben. Szeretném, ha minél több pozitív reakciót váltana ki, de a negatív reakció is ugyanúgy jó dolog. Hiszen ha az emberek veszik a fáradtságot, hogy beirkáljanak a blogomra negatív hozzászólásokat, az azt jelenti, hogy foglalkoznak velem, annak ellenére, hogy nem tetszik nekik, amit csinálok.

hg.hu: Nehezebb egy ilyen, inkább férfiak, fiúk uralta közegbe betörnie egy nőnek?
Miss kk: Amíg az ember csak figyelemfelkeltést szeretne elérni a fiúk részéről, addig mindenképp könnyebb. Hiszen ha megjelenik egy lány egy fiúk uralta közegben, mindenki felkapja a fejét. Viszont megtartani ezt a figyelmet, folyamatosan újítani és kiérdemelni a hátsó szándék nélküli elismeréseket sokkal nehezebb. A fiúk elsősorban a lányt veszik észre, nem azt, amit csinál. Ezzel nincsen semmi baj, ha tisztában vagy vele. Ez a normális, szerintem fordított esetben is ilyesmi lenne a helyzet.

hg.hu: Milyenek a visszajelzések az erősebbik nem tagjaitól? Hogyan reagálnak az alkotásaira?
Miss kk: Vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Előbbiek között biztos vannak hátsó szándékkal közeledőek is, mármint szexuálisan értem. Sok fiú szerint szexi ez a vagány, ’vandál lány’ stílus. De ez fordítva is igaz, engem is vonz a rosszfiú imázs. Akik pedig nem szeretik, amit csinálok, azok többnyire olyan firkászok, akik szerint a street art gagyi.

hg.hu: Melyik nem tagjaitól érkezik több pozitív visszajelzés? Tetszenek a csajoknak a kissé groteszk figuráid?
Miss kk: Vegyesen kapok pozitív visszajelzéseket, de nyilván a csajoktól jönnek az őszintébbek. Nagyon sokan megkeresnek olyan kéréssel például, hogy csináljak nekik otthonra egy babát, a saját arcukkal. Erre nagyon büszke vagyok, hogy annyira tetszik az embereknek, amit csinálok, hogy még otthon is szívesen nézegetnék a falon.

hg.hu: Alkotásaid inkább nőknek készülnek, vagy nemtől függetlenül minden járókelőnek?
Miss kk: Nemtől és kortól függetlenül mindenkinek szól, aki nyitott rá. Szeretném, ha észrevennék az emberek, megállnának egy pár másodpercre, hogy az apró részleteket is megnézzék.

hg.hu: A nők a street artba egy egészen újfajta nézőpontot hozhatnak, hiszen alapvetően más témák foglalkoztatnak minket mint a férfiakat. Ezt te is így látod, alkotásaidnak eltérő lehet a mondanivalója a srácok street art munkáihoz képest?
Miss kk: Teljesen más, hiszen alapvetően mindkét nem teljesen máshogy fejezi ki magát. Minden téren. A legtöbb street artos lány, például Miss Van és Fafi nagyon érzékeny munkákat készít. A legelső dolog, ami eszembe jut a festményeikről, az a nőiesség. A fiúk is szoktak aprólékosan festeni, ilyenek például az Os Gemeos testvérek. De rájuk többnyire a humor jellemző. A lányok inkább a nőiességet hangsúlyozzák.

hg.hu: Képeidhez leginkább divatfotókat, divatanyagokat és kifutós képeket használsz, ez egy srácnál szinte elképzelhetetlen lenne. Tényleg ennyire érdekel a divat?
Miss kk: Igen, imádom a magas sarkú cipőket. Zseniális találmány. Szeretem a különleges szabású ruhákat is, a figyelemfelkeltő kombinációkat. Bevállalós vagyok öltözködés terén. Azokat a szetteket, amiket babákon látsz, mindet felvenném. A Lady Gaga-féle giccs és feltűnési viszketegség távol áll tőlem, viszont Gwen Stefanit, Kelist, Lil Kimet, Madonnát, Uffiet nagyon szeretem... Babáknál vegyesen használom a klasszikus márkákat, mint a Gucci meg a Chanel, és a kissé ismeretlen új márkákat is. Akit érdekel, nézzen rá a Married to the MOB-ra neten, nagyon vagány.

hg.hu: Mi a véleményed a hazai divatról? Van kedvenc terveződ?
Miss kk: Sok tehetséges, érdekes tervező van, például a Je suis belle, USE, Abodi Dóra, Mojzes Dóra, Szegedi Kata, Pasztricsák Larissza, Popre Orsolya... Szeretem a magyar tervezők ruháit, bár számomra kissé egysíkúnak tűnik az a gondolkodás, amit már szakközépiskolától kezdve sujkolnak beléd, hogy mindenképp felvételizz az Iparra vagy a Képzőre, mert csak akkor lehetsz valaki.

hg.hu: Úgy tudom, tagja vagy egy női, nemzetközi graffitis csapatnak. Te mint street artos hogyan illesz be ebbe a társaságba, vagy graffitizel is?
Miss kk: Igen, tagja vagyok a PUFF csoportnak. A többi 9 lány főleg graffitiket fest, de a csoport maga nem csak a graffiti festésről szól. Lady Luck például minden évben csinál egy naptárt szexi fotóival, amiken lányokra fest LUCK feliratú graffitiket. Sany pedig egy csajgraffitiről szóló filmet készít, bemutatva a világ minden pontjáról összeválogatott egy-egy lányt.

Előzőleg említettem már, hogy a fiúknak imponálnak a graffitis lányok, erre tudatosan rá is játszunk. A youtube-on lehet találni videókat, amin például fehérneműben festenek a lányok. Persze nem csak szexuálisan hívjuk fel a figyelmet a csajokra, van olyan videó is, amin plüssjátékokkal rakják tele a vonatot, mosolyt csalva az utasok arcára. A PUFF szó jelentése bordélyház, innen ered a szexuális töltet, és így illenek a képbe az én provokatív montázsaim is. Összefoglalva a PUFF nem csak egy firkász közösség, hanem egy csoport vagány lány, akik kreatívan szórakoztatják az erre nyitott közönséget.

Puff Puppet Party

hg.hu: Fontosnak tartjátok felhívni a figyelmet a nőkre ezen a területen is? Vagy egyszerűen azért áll csak csajokból a csapat, mert jobban együtt tudtok dolgozni?
Miss kk: Fontosnak tartjuk, ezért is játszunk rá tudatosan a szexi, kihívó megjelenésre/viselkedésre. Egyértelmű, hogy a hétköznapokban nem megyünk fehérneműbe festeni/ragasztani, viszont poén, hogy van ilyen videónk. Bizonyára ezáltal sokan azt hiszik, hogy csak szexuálisan lehet felhívni a figyelmet a nőkre. Ez természetesen nem igaz, a PUFF lányok nem pornósztárok, ez csak egy plusz körítés a graffiti mellé.

hg.hu: És a névtelenség, a művésznév mennyire fontos? Így különlegesebb, rejtélyesebb, vagy az álnév használatának prózaibb okai vannak?
Miss kk: Én például azért használok álnevet, mert így titokzatosabb, érdekesebb a dolog. Jobban szeretem, hogy az emberek nem tudják ki csinálja a babákat, nem tudják archoz, személyhez kötni. Ezáltal előítéletek nélkül alkotnak róla véleményt. A munkáimat ismerjék, ne engem. Szerintem mások is emiatt használnak művésznevet, hogy megmaradjon a dolog varázsa.

hg.hu: A társaság nemzetközisége mennyire jelentős? Más-más behatások érnek egy angol vagy éppen spanyol street artost, mint egy magyart?
Miss kk: Egyértelműen más behatások érnek egy angol vagy egy spanyol street artost. Angliában például sokkal nyitottabbak az emberek. Berlinben és Párizsban is. Szerintem, ha például Párizsban vagy Milánóban kezdek el ilyen montázsokat plakátolni közterületen, még a híres divatcégek is felfigyelhetnek rá. Ott van például Fafi - évente saját kollekciója van az Adidasnál.

hg.hu: A képeid mennyire szólnak a magyar közönségnek, vagy bárhol a világon értelmezhetőek lennének?
Miss kk: Bárhol értelmezhetőek szerintem, befogadókészség és nyitottság kérdése csupán.

hg.hu: Hogy választod ki a helyszíneket és mikor ragasztod fel a képeket?
Miss kk: Van, amikor spontán választom ki, de olyan is van, hogy előre kiszemelt helyre ragasztom ki a plakátot. Fő szempont, hogy sokáig ott maradjon, és minél többen lássák. Mindig éjszaka ragasztok, mert így kevesebb az esélye, hogy megláthatnak.

hg.hu: Ha nem ezzel foglalkoznál hobbiból, akkor milyen más elfoglaltságot tudnál magadnak elképzelni?
Miss kk: Nem tudom, sosincs B tervem.

divat, graffiti, street art, interjú, magyar divat, miss kk Icon_print

Miss KK 500_1

Miss KK 500_2

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK

Miss KK galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317