Logomain

Egy fotólegenda léptei nyomán

By Séllei Lilla 2010. szeptember 16. 14:01

szerk at hg dot hu

A Ludwig Múzeum kiállításának alkalmából kortárs, magyar divatfotósok reflektálnak Martin Munkácsi képeire.

Október 1-től lesz látogatható a Ludwig Múzeum a Martin Munkácsi: Think While You Shoot című tárlat, amit hatalmas várakozás előzött meg. A kiállítás a magyar származású, világhírű fotós munkáját mutatja majd be, de a múzeum még egy csemegét tartogat, hiszen ebből az alkalomból felkértek hat kortárs, hazai divatfotóst, hogy egy-egy képpel reflektáljanak Martin Munkácsi divatfotóira.

Balla_vivienne_martin_munkacsi_50020130603-19838-15p2nfe.gallery

:image_65449
fotó: Martin Munkácsi
forrás: a Ludwig Múzeum archívuma

Martin Munkácsi
A kolozsvári születésű fotós tizenöt éves volt, mikor családjával együtt Budapestre költöztek. Először szobafestőnek készült, majd verseinek köszönhetően az Est lap tudósítója lett. Fényképezőgépet csak később vette a kezébe, de olyan tehetségesnek bizonyult, hogy 1918-ban már megnyithatta saját portréműtermét. Tehetségének köszönhetően hamarosan a fotósszakma számos területébe belekóstolhatott, Incze Sándor egyengette karrierjét, segített, hogy a legnagyobbaktól tanulhasson.

Nagyobb ismertséget egy véletlenül elkészített fotójának köszönheti, amely a bíróság előtt mentett fel egy megvádolt férfit. A nagy hírverést keltett fotót követően sorra kapta a megbízásokat, ami valószínűleg annak is volt köszönhető, hogy képei nagyon beszédesnek bizonyultak.

Amerikai sikerei előtt még egy berlini állomás következett, onnan küldték el a tengeren túlra is. Amerikában a képei felkeltették a mai is népszerű divatmagazin, a Harper's Bazaar figyelmét, a főszerkesztő szerződést kínált Martin Munkácsinak. A fotós ekkor, 1934-ben hagyta el végleg Németországot.

A Harper’s Bazaarral kötött szerződésből már sejthető volt, hogy Amerikában a divatfotózással alapozza majd meg a hírnevét. A divatfotózásban akkoriban hatalmas újításnak számító módszereket alkalmazott, például elsőként vitte ki a modelleket a műteremből külső helyszínre. Már karrierje elején szerette fotózni az átlagembert és a kisembert is, és ez megjelent a 40-es években készített amerikai családokról szóló fotósorozatában is, ahol a szegény famíliáktól kezdve a legnagyobb luxusban élőkig mindenféle családot lencsevégre kapott. Olyan hírességekről készített portréfotókat, mint Marlene Dietrich, Katharine Hepburn vagy éppen Louis Armstrong. 1963-ban 67 éves korában szívrohamban hunyt el.

:image_65465
fotó: Martin Munkácsi
forrás: a Ludwig Múzeum archívuma

A Ludwig Múzeumban egészen 2011. január 9-ig látható kiállításon a látogatók megismerkedhetnek Martin Munkácsi sajátos stílusával, amit leginkább a szigorúan zárt kompozíciók, az erőteljes fény-árnyék hatások, a fotó és a mondanivaló közötti összhang vagy éppen diszharmónia tesznek különlegessé.

Kortárs fotósok
A Ludwig Múzeum a fotókiállítás tiszteletére felkért hat magyar kortárs divatfotóst, hogy Martin Munkácsi munkáira reflektálva készítsenek képeket. "Szerettünk volna a mai magyar divatszakmában meghatározó fotósokat is bevonni a projektbe, mert egyrészt azt gondoltuk, hogy valószínű rájuk is nagy hatással volt Munkácsi munkássága, másrészt úgy éreztük, hogy jó volna közelebb hozni a fotós szcénát és annak holdudvarát a kiállításhoz." - mondta el kérdésünkre Piringer Patrícia.

A felkért alkotók között olyan hazai nagy nevekkel találkozhatunk, mint például Tombor Zoltán és Perlaki Márton. A hg.hu-n korábban már bemutatott Balla Vivienne is készített képeket, aki a blogjában a következőket írja: “Ezt a projektet volt a legnehezebb titokban tartanom eddigi pályafutásom során. Talán azért is, mert ez a felkérés hatalmas megtiszteltetés számomra.” A már említett fotósokon kívül Lábady István, Dobos Tamás és Misetics Mátyás is elkészítette Martin Munkácsi képeire reflektáló alkotását.

:image_65446
fotó: Balla Vivienne
forrás: blog.vivienneballa.com

Balla Vivienne leginkább az elkapott mozdulatokat szereti Munkácsi divatfotóiban, így a képeknek ezt a jellemzőt szerette volna megfogni. “A fotózás során arra törekedtem, hogy valós érzelmet, mozdulatot, reakciót váltsak ki a modellből. Így válogatott inzultussal készültem. Megdobtuk, leöntöttük, rángattuk, megijesztettük…” A magyar magazinok által sokat foglalkoztatott modell, Annajuli jól bírta a gyűrődést, ahogyan ezt az elkészült képek is bizonyítják.

Az így létrejött anyag a múzeum külön erre az alkalomra készült magazinjában lesz látható. "A magazin ingyenes lesz, minden megvásárolt jegyhez is jár majd a szokásos kiállítási kis füzet mellett, ami kimondottan a kiállítás anyagára fókuszál." - tudtuk meg Piringer Patríciától. Az összes kép addig is megtekinthető Balla Vivienne oldalán, itt.

divat, kiállítás, kiallitas, program, magyar divat, divatfotó, martin munkácsi Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317