Logomain

Felújították a máriapócsi kegytemplomot

By Kovács Dániel 2010. szeptember 13. 13:01

szerk at hg dot hu

3,4 milliárd összköltségvetésű kiemelt projektet valósít meg Nyírbátor és Máriapócs az Észak-Alföldi Operatív Program keretében. A híres máriapócsi görög katolikus kegytemplom ennek köszönhetően teljesen megújult: felújították a kegyoltárt és az ikonosztázt, megerősítették a tető- és toronyszerkezetet, valamint rendbehozták a templom előtti teret is.

3,4 milliárd összköltségvetésű kiemelt projektet valósít meg Nyírbátor és Máriapócs az Észak-Alföldi Operatív Program keretében. A híres máriapócsi görög katolikus kegytemplom ennek köszönhetően teljesen megújult: felújították a kegyoltást és az ikonosztázt, megerősítették a tető- és toronyszerkezetet, valamint rendbehozták a templom előtti teret is.

Mariapocs20130603-19838-55x34o.gallery

Máriapócs, a zarándoktemplom és a kolostor madártávlatból. Kép: civertan, wikipédia

A mintegy félmilliárd forint értékű munkálatok magukban foglalták a régészeti feltárásokat, amelyek a bazilika helyén állt egykori fatemplom feltárására irányultak. Az ikonosztáz restaurálására, állagmegóvására, tisztítására és az eredeti színek helyreállítására szintén figyelmet fordítottak a szakemberek. Megújult a templom előtti tér is, az ezerhétszáz négyzetméternyi felületen parkolókat alakítottak ki, valamint kandelábereket, információs táblákat állítottak fel. A rekonstrukciótól a zarándoklatok fellendülését, az éves átlagban 200-250 ezres látogatói szám növekedését várják.

A Hit és Egészség projekt célja, hogy a történelmi és vallási emlékek 2010 végéig megújuljanak. A Máriapócs és a Nyírbátor egyházi és vallási nevezetességeit ugyanakkor összekapcsolják a gyógyturisztikai infrastruktúrával. A várakozások szerint ennek köszönhetően javulhat a térség turisztikai vonzereje, és még több látogató keresheti fel a két hátrányos helyzetű települést.

A beruházás hat fő elemből áll:
- A Máriapócsi Bazilika és környezetének restaurálása és turisztikai fejlesztése,
- A Nyírbátori Református Templom restaurálása,
- A Nyírbátori római katolikus Minorita Templom restaurálása,
- A két nyírbátori templomot összekötő várostörténeti sétány kialakítása,
- A Nyírbátori Gyógyfürdő fejlesztése,
- A Báthori Várkastély turisztikai fejlesztése.

A Nyírbátori Gyógyfürdő fejlesztése befejeződött, a magas szintű szolgáltatásokat biztosító, fedett, egész évben nyitva tartó gyógyfürdőt áprilisban adták át. A kiemelt projekt része a Báthori Várkastély turisztikai fejlesztése is, amely már kilencven százalékban elkészült. A kastélyban kiállítás és interaktív turisztikai információs rendszer várja majd az érdeklődőket. A két nyírbátori templom restaurálása jövő év februárjában fejeződik be. A templomokat összekötő várostörténeti sétány 2010. szeptember végére készülhet el.

felújítás, szakrális építészet, műemlék, templom, magyarország, nyírbátor, máriapócs Icon_print

Máriapócs, a zarándoktemplom és a kolostor madártávlatból

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317