Logomain

Trendi borbár minimál költségvetésből

By Ongrádi Melinda 2010. szeptember 10. 14:53

szerk at hg dot hu

Drop_0220130603-19838-1u7ukr9.gallery

Drop Shop Borbár Sütő Kata

Drop_0420130603-19838-z43np7.gallery

Drop Shop Borbár Sütő Kata

Drop_0720130603-19838-19x1p1i.gallery

Drop Shop Borbár Sütő Kata

Drop_0820130603-19838-atzuy.gallery

Drop Shop Borbár Sütő Kata

Drop_1120130603-19838-3i6tag.gallery

Drop Shop Borbár Sütő Kata

Dropshop20130603-19838-12wo5ox.gallery

drop shop indexre

Hirlevel_borbar20130603-19838-1k9pj2n.gallery

hírlevél borbár

Drp_shop_galerianyito20130603-19838-17g30wc.gallery

Kortárs design és bor a Drop Shopban; kép © Drop Shop

Drop_shop_galeria_120130603-19838-1wgq4e.gallery

Kortárs design és bor a Drop Shopban; kép © Drop Shop

Drop_shop_galeria_220130603-19838-vn404v.gallery

A belső tér főszereplői a borok; kép © Drop Shop

Drop_shop_galeria_320130603-19838-9oy22v.gallery

A közszemlére kitett borok; kép © Drop Shop

Drop_shop_galeria_420130603-19838-1w70jhv.gallery

Táblán a borkínálat; kép © Drop Shop

Drop_shop_galeria_620130603-19838-1otkurt.gallery

Friss, kortárs design; kép © Drop Shop

Milyen is egy kortárs borbár? A Jászai Mari térnél nemrég nyílt Drop Shopban jártunk.

A 2-es villamos Jászai Mari téri végállomása felé járók egy ideje már felfigyelhettek egy, a felületes szemlélőnek első pillantásra leginkább kávézónak vagy étteremnek tűnő új létesítményre. A látszat azonban csal: nem előbbiekről, hanem egy borbárról van szó. És hogy mit is takar ez a fogalom? A Drop Shop Borbár nemrég megtartott hivatalos megnyitóján a vállalkozás egyik létrehozója és vezetője, Hébenstreit Ádám adja meg a választ, a kortárs belső kialakulásáról pedig a tervező, Sütő Kata mesél lapunknak.

A létesítmény tulajdonképpen olyan, mintha egy állandóan nyitva tartó borfesztiválon lennénk, azaz a kínálatban megtalálható külföldi és hazai borokból, pezsgőkből vásárolhatunk kimérve. A készleten tartott bármely palackot is megbontják a kedvünkért, azzal a feltétellel, hogy legalább félpalacknyit elfogyasztunk belőle. A borok mellé többféle harapnivalóból (pl. tapas) is választhatunk, amelyeket havonta más és más étterem szakácsa készít el: itt olyan nevek hangzanak el, mint a Ráspi, a Pomodoro, a lapunkban is bemutatott Mák Bisztró vagy a Kistücsök.

Hébenstreit szerint a borbár ötlete néhány éve már megfogalmazódott a fejükben. Az elképzelést aztán menet közben bővítették: ha már borbár, legyen borkereskedés is, amely nemcsak kis-, hanem nagykereskedést is jelent. „Kézműves borkereskedés” – így jellemzi a vállalkozást a tulajdonos. És hogy milyen inspiráció alapján álmodták meg a belsőépítészetet? „Minden a borról szóljon, ne legyen túltematizált, azaz a kovácsoltvas-bontott tégla irányvonal mindenképpen kerülendő.”

Sütő Kata belsőépítész is megerősíti: az volt az alapvető iránymutatás, hogy „a hely alkalmazkodjon a borhoz és azokhoz, akik a bor miatt jönnek, és ne legyen felesleges belsőépítészeti bravúr”. Ráadásul a rendelkezésre álló anyagi keret meglehetősen kicsi volt, „a tulajdonosok mondtak egy összeget, hogy miből kellene kihozni a kivitelezést. Ez  annyira kis összeg volt, hogy kihívásnak éreztük, és azt mondtuk, vállaljuk, de csak akkor, ha mindent megcsinálnak úgy, ahogy kitaláltuk, mert csak úgy lesz egységes a kép” idézi fel a tervező.

„Fontos kiindulási pont volt a meglevő arculat: maga a logó  és a Drop Shop  név megvolt. (A grafikus Berta Gábor volt). Mivel friss, nagyon jó grafikai munka, ezért  könnyű volt belőle lendületet venni. Szóval: jó fej megrendelő, jó arculat, kis költségvetés  és egy lepukkant üres pince, ez volt a kiindulási alap.” Az anyagi kötöttségek tehát szemmel láthatóan motiválták a tervezőket: „hozzuk ki úgy a költségvetést, hogy be tudjuk tenni a kedvenc székünket”, fogalmaznak.

Konkrét előképe nem volt a helynek, de hangulatok, élmények hasonló barcelonai, londoni, amszterdami helyekről inspirációt jelentettek. A kész belső térben VITRA székek keverednek IKEA lámpákkal és bortároló polcokkal, szépen megmunkált vakolt és kerámiaburkolatos felületek a szinte nyers, ipari belsőt idéző vakolatfelülettel, az eredeti pillérekkel és bortároló fallal. Az i-re a pontot néhány megmunkálatlan farönk teszi fel.

Persze nem ment minden zökkenőmentesen de „a kivitelezés sosem egyszerű, főleg, ha nem újépítésű helyről van szó. De a tulajdonos végig kitartott amellett,  hogy  minden úgy legyen, ahogy megbeszéltük. Egyben csak mi láttuk fejben, hogy milyen lesz a végeredmény, és bennük megvolt a bizalom. A legelején csináltunk egy költségvetést és meghoztuk a kompromisszumokat  együtt,  úgy súlyozva, hogy az ne menjen a hangulat és a minőség rovására, és a gesztusértéke megmaradjon a koncepciónak. Ezért menet közben nem voltak  nagy meglepetések.”

Sütő Kata kiemeli a tulajdonosokkal való jó kapcsolatot, „nagyon jó volt együtt dolgozni Ádámmal és Gáborral, a két tulajdonossal, rengeteget tanultam tőlük borról, pezsgőről. Szerintem a Drop Shop az a hely, ahol nemsokára majd kezükben a pohárral  állva beszélgetnek az emberek - vagy épp az üzlet előtt, mert már nem férnek be - mint annyi helyen máshol a világon.”

magazin, belsőépítészet, borbár, drop shop, sütő kata Icon_print

Drop Shop Borbár Sütő Kata

Drop Shop Borbár Sütő Kata

Drop Shop Borbár Sütő Kata

Drop Shop Borbár Sütő Kata

Drop Shop Borbár Sütő Kata

drop shop indexre

hírlevél borbár

Kortárs design és bor a Drop Shopban; kép © Drop Shop

Kortárs design és bor a Drop Shopban; kép © Drop Shop

A belső tér főszereplői a borok; kép © Drop Shop

A közszemlére kitett borok; kép © Drop Shop

Táblán a borkínálat; kép © Drop Shop

Friss, kortárs design; kép © Drop Shop

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317