Logomain

Dolce vita: olasz divatkörkép

By Séllei Lilla 2010. szeptember 9. 10:41

szerk at hg dot hu

Olasz_camomilla_50020130603-19838-14uatsj.gallery

Olasz divat - Camomilla

Olasz_carpisa_50020130603-19838-1aik6og.gallery

Olasz divat - Carpisa

Olasz_franca-sozzani_50020130603-19838-1x2lje6.gallery

Olasz divat - Franca Sozzani

Olasz_mario-sorrenti_cesare-paciotti_50020130603-19838-y5tesw.gallery

Olasz divat - Cesare Paciotti

Olasz_versace_50020130603-19838-164nygg.gallery

Olasz divat - Versace

Olasz_prada_50020130603-19838-mkuuan.gallery

Olasz divat - Prada

Hirlevel_olasz_divat20130603-19838-jdwm35.gallery

hírlevél olasz divat

Az elegancia, karakteres ékszerek és minőségi bőráruk jellemezte olasz stílus már régóta fogalom. Ebből adunk ízelítőt.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Párizs és New York mellett a mai divatra legnagyobb hatást gyakorló város: Milánó. Az olasz stílus, akárcsak a francia, régóta fogalom, és számos tulajdonságot, pozitív fogalmat párosítunk mellé. Az elegancia, a visszafogottság, a karakteres ékszerek, a minőségi bőráruk - ezek a jelzők a nők és a férfiak viseletére egyaránt jellemzőek.

Ahogyan már korábban megpróbáltunk képet adni a finn stílusról, most körbejárjuk a mediterrán ország divatját is: kitérünk mindenre a nagy tervezőktől kezdve a divatfotósokon át egészen az utcai viseletekig.

Milánói divathét
Az olasz divatházak általában a szezononként egyszer megrendezésre kerülő milánói divathéten mutatják be kollekciójukat. A következő őszi-téli darabokat a február-márciusi időszakban mutatják be, a tavasz-nyári kollekciókat pedig szeptember-októberben tárják a nagyközönség elé. A milánói rendezvény is a Mercedes-Benz Fashion Week eseménysorozat része, ami minden szezonban New Yorkban indul, ezt követi London és Milánó, majd a párizsi bemutatók zárják le.

A milánói kifutókon a divatszakma legnagyobbjai vonulnak fel, az olasz magazinok szerkesztői pedig hazai pályán előnyeit élvezik. érthető, hogy nekik ez a legfontosabb bemutatósorozat mind közül. Biztosak lehetünk benne, hogy a legnagyobb olasz divatházak bemutatóin minden esetben ott ül Franca Sozzani, aki az olasz Vogue főszerkesztője. Leginkább hosszú vöröses-szőke hullámos sörényéről lehet minden, divatban kicsit is jártas személynek ismerős. De nem hiányozhat a street fashion oldalak állandó szereplője, Giovanna Battaglia sem, aki az olasz Vogue férfi kiadványáért felel.

Kultikus olasz márkák
Nem is folytathatnánk mással, mint a nagynevű olasz divatházakkal, hiszen ezek adják a nemzetközi hírnevét az országnak, és az olasz divatnak. Két-három márkát biztosan mindenki fel tud sorolni az olasz divatházak közül. A legismertebb talán a szexi stílusáról híres Dolce & Gabbana ház, akinek két tervezője, Domenico Dolce és Stefano Gabbana 1985-ben Milánó mellett alapították meg a brandet, ami mára a kedvezőbb árfekvésű D&G-vel bővült. Ma már milánói székhelyű a Firenzében alapított Gucci divatház is, aminek alapítója, Guccio Gucci 1923-ban első üzletében nyeregkészítéssel foglalkozott. A Prada szintén olasz és milánói; a kezdetekkor, 1913-ban Mario Prada bőrárukat kínált kis boltjában.

A fent említett nevekhez hasonlóan világhírű a Versace ház is, amit Gianni Versace 1997-es halála óta húga, Donatella vezet és leginkább harsány színű, a test sziluettjét szorosan követő, csillogó estélyi ruháiról ismert. A Versace házhoz stílusban nagyon hasonló a Roberto Cavalli nevével fémjelzett márka is, hiszen kreációi hasonlóan csillogóak, állatmintái pedig enyhén közönségesek.

Nem véletlen, hogy Olaszországban járva lépten-nyomon, még a kisebb városokban is Max Mara üzletekkel találkozik a turista, hiszen a céget szintén Észak-Olaszországban alapították még 1951-ben.

Nem feledkezhetünk meg a platformtalpak megújítójáról, a parafa talp atyjáról, Salvatore Ferragamóról sem. A cipőkirály márkája ma már ruhákat és más kiegészítőket is kínál világszerte. Az olasz tervezőzseniket napestig sorolhatnánk, de a kimaradt kreátorokat, márkákat a hely szűkössége miatt csak felsorolás szerint említjük: Anna Molinari, Blumarine, Bottega Veneta, Byblos, Emilio Pucci, Gianfranco Ferré, Giorgio Armani, Missoni, Cesare Paciotti és Moschino.

Divatfotósok
Kreátorok mellett számos nemzetközi hírnevű divatfotóst is adtak az olaszok a divatszakmának, mint például Stefano Moro vagy a nápolyi születésű Mario Sorrenti. Mario Sorrenti tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy számtalanszor fotózott már a Vogue-nak és a Harper’s Bazaarnak, de képeit egy kiállítás keretében a londoni Victoria and Albert Múzeum is bemutatta. A harmadik közismert név Mario Testino, aki bár Peruban született, édesapja olasz származású. Ő is dolgozott a Vogue, a Vanity Fair vagy a V magazinnak is.

Az eredeti olasz stílus
Az eredeti olasz stílushoz hasonlóan sztereotípiákat társítunk, mint más nemzetek jellemvonásaival kapcsolatban. A kifejezés hallatán elegáns, kényelmes ruhába öltözött férfiak, és sötét színű ruhát viselő, magassarkúban biztosan sétáló hölgyek juthatnak az eszünkbe. Persze ezen kívül számos stílus és öltözködési irányvonal megfigyelhető Olaszországban, ami persze területenként is mutat eltérést. Míg Milánó, Róma vagy éppen Firenze a divat, a design és a kultúra fellegvára, és sok jól öltözött emberrel találkozhatunk az utcán, addig például a kaotikus Nápolyban nem ilyen jó a helyzet. Nápoly egy olvasztótégely, egy felbolydult hangyaboly, ahol az egy négyzetméterre eső hamisított Louis Vuitton táskák száma gyakran hihetetlen méreteket ölt.

A klasszikus olasz nőt még ma is sokan Sofia Lorennel azonosítják, aki hatalmas (nap)szemüvegeiről és lágy hullámokba rendezett hajáról híres. Valóban sok itáliai hölgy ma is ezt az elegáns sikket követi, és szívesen ékesítik magukat arannyal minden mennyiségben. A férfiak pedig vagy elegáns sötét nadrágot, vagy öltönynadrágot viselnek az elengedhetetlen halványkék inggel.

Olasz márkák
Számos nemzetközileg kevésbé ismert, de színvonalas márkát tudhatnak magukénak még az olaszok - ki tudja, lehet évek múlva ezek közül kerül ki a divatházak új generációjának legújabb tagja. Ilyen márka, a táskarajongóknak kötelező Carpisa is. A márka kínál olcsóbb kategóriájú, kiváló minőségű, műbőr táskákat, és persze drágább bőrárukat is. A Carpisa üzletei mellett lépten-nyomon a Camomilla márka boltjaira bukkanhatunk országszerte. A márka 1974-es alapítása óta a hagyományos olasz elegancia stílusában készíti kollekcióit.

divat, olasz, márkák Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317