Logomain

Orosz bank-egyetemet tervez a holland sztárépítész

By Ongrádi Melinda 2010. augusztus 31. 14:23

szerk at hg dot hu

Szberbank_120130603-19838-t8pj12.gallery

Szberbank Erick van Egeraat

Szberbank_220130603-19838-1txyb6m.gallery

Szberbank Erick van Egeraat

Szberbank_320130603-19838-1hrkf54.gallery

Szberbank Erick van Egeraat

Szberbank_420130603-19838-gfck4i.gallery

Szberbank Erick van Egeraat

Szberbank_620130603-19838-1cbjcix.gallery

Szberbank Erick van Egeraat

Szberbank_520130603-19838-p4ndf4.gallery

Szberbank Erick van Egeraat

Az orosz Szberbank, a legnagyobb és legrégebbi állami bank nem kisebb tervezőt, mint a holland Erick van Egeraatot bízza meg saját egyetemi épületének megtervezésével.

A Moszkvától nyugatra, a Novorizkoje autópálya mellett megvalósuló, 32 000 négyzetméter össz-alapterületű intézményben a 250 000 főt foglalkoztató, 20 000 fiókkal rendelkező bank saját alkalmazottainak továbbképzése zajlik majd. A bank vezetése a létesítmény építészeti minőségével is demonstrálni szeretné, hogy az alkalmazottaik tudásával, képzettségével szemben is magas követelményeket támaszt. Egeraat tervét öt pályázati munka (többek között az afrikai származású brit David Adjaye) koncepciója közül választották ki.

Az építési helyszín kertvárosias, szinte falusias környezet, amelyet délről erdők, északról az Isztra folyó határolnak. A létesítményben oktatási és konferenciatermek, szálláshelyek, tanári szobák, klubhelyiség és sporttelep kap majd helyet. A tágas, festői fekvésű telken kényelmesen szét lehet osztani a funkciókat. A megvalósuló, emberi léptékű épületek igyekeznek a táj szerves részévé válni. Az épületek mindegyike (a tanári szobáknak helyet adó kivételével) összeköttetésben áll egy elegáns, oszlopsoros épületszárnnyal, amelyben rekreációs funkciók, bár, pihenőhelyiségek kapnak helyet. Ez az oszlopsor a létesítmény építészeti jelképe, ikonikus védjegye.

Az új egyetem a lehető legnagyobb mértékben a fenntarthatóság elvei szerint épül, méghozzá igen rövid idő alatt. Ennek érdekében az épületegyüttes tagjai párhuzamosan épülnek fel, a teherhordó szerkezet pedig jórészt előre gyártott faelemekből készül. A homlokzatok és térelválasztók szintén előre gyártott fa-üveg szerkezetek, az építési folyamatok és technológiák során pedig szintén alapkövetelmény a fenntarthatóság. A konzolosan kialakított födémlemezek részt vesznek a nyári árnyékolásban és megnövelik az épület hőtároló tömegét, csökkentve így a gépi fűtési és hűtési igényt. Az egyes helyiségek eltérő hő-, illetve hűtési igényének következtében az azokban keletkező felesleget a nagyobb igényszintű helyiségbe vezetik el. A létesítményben szinte teljes egészében természetes szellőztetés lesz, amimtől csak nagyon kevés esetben térnek el.

A vízszintes felületek nagy része zöldtető lesz, ami javítja az épület megjelenését, és épületfizikai szempontból is kedvező. Az építkezéshez a lehetőségek szerint a környezetre alacsony megterhelést jelentő anyagokat használnak majd: például fát vagy természetes ásványi vakolatot.

A létesítmény elkészülte 2012-re várható, és azzal hatra nő Egeraat oroszországi épületeinek száma.

oroszország, erick van egeraat, középület, holland építészet, szberbank egyetem Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317