Logomain

Közös építés és közösségépítés a Visegrádi Építésztáborban

By HG.HU 2017. augusztus 15. 13:36

szerk at hg dot hu

A kéthetes esemény résztvevői az ország több pontjáról érkező építészhallgatók, valamint olyan, az együttlét öröméért összegyűlő emberek, akik megtapasztalhatják az „építés drámáját”.

1981-ben Makovecz Imre vezetésével jött létre az a Visegrádi Tábor, amely mintegy két évtizeden keresztül több generációnyi építészhallgatónak jelentette az első tapasztalatot a közös építés és közösségépítés területén. Minden tábor egy úgynevezett tervpályázattal kezdődött, a pályaművek közül maguk a pályázók választották ki a legjobbat, a döntésért pedig a megvalósításban való részvétellel vállalták a felelősséget. Az építésztáborok iránt elkötelezett szakemberek szerint az építésznevelés egyik hatékony eszköze az építve tanulás, amelynek megújuló hagyományát életben kell tartani azzal, hogy a felnövekvő generáció alkotókedvének teret adunk az építés teljes folyamatában. A nyári építésztáborok célja ma is ez.

Visegr%c3%a1d_3.gallery

Újjáéledő hagyomány

Több mint tíz évnyi szünet után, 2014-ben a Szerves építészet című tantárgy szervezői – Turi Attila Ybl-díjas építész vezetésével és Visegrád Város Önkormányzata támogatásával felélesztették a „hagyományt”, így ismét lehetőség nyílt arra, hogy az építészhallgatók ne csak az elméletet sajátítsák el az iskolapadban, hanem megízlelhessék az építve tanulás örömét. Az óta három építésztábor zajlott le, ezek eredményeként pedig egy-egy, különleges arculati megjelenéssel bíró buszváróval, valamint egy épületlény-plasztikával lett gazdagabb a település.

A 2017. évi program

Idén a Visegrádra visszahívott rendezvény szervezői és résztvevői az Áprily-völgy magasabbik végére összpontosítják erőiket és negyedik alkalommal készülnek az eredeti célkitűzéseknek megfelelően együtt alkotni. Ezúttal egy régen elpusztult kápolna újjáépítését vették tervbe, mely a 70-es, 80-as évek fordulóján – Makovecz Imre tervei alapján – épült, és amire Péterfy László Madonna-szobra tette fel a koronát. Sajnos a kápolnát ismeretlenek elpusztították a szobrot pedig ellopták. A helyreállítás az utókor feladata…  

A 2017. augusztus 13-án kezdődő, kéthetes esemény résztvevői az ország több pontjáról érkező építészhallgatók, valamint olyan, az együttlét öröméért összegyűlő emberek, akik megtapasztalhatják – Makovecz Imre szavaival élve – az „építés drámáját”, a gondolat érkezésétől az ellentmondásos feltételek között megszülető terven át a fizikai korlátok közötti megvalósításig. Esténként szakmai előadások segítik majd a teljes kép láttatását és a közösségi építés valóságos körülményeinek megismerését; az előadók között olyan szaktekintélyeket találunk, mint Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Csernyus Lőrinc Ybl-díjas és Magyar Örökség díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Dr. Herczeg Ágnes Torsanlorenzo- és Kós Károly-díjas táj- és kertépítész, egyetemi oktató, Salamin Ferenc Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
 

design, építészet, epiteszet, alkotók, visegrádi építésztábor 2017 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317