Logomain

A Magyar Szentföld Templomába álmodta Csontváryt a győztes

By HG.HU 2016. július 2. 10:34

szerk at hg dot hu

A pályázatot az Unitef-83 Zrt. építésziroda nyerte, amely a ma torzóként álló Magyar Szentföld Templomába álmodta meg a kiállítóteret.

A két világháború közötti modern magyar építészet torzóként befejezetlenül maradt műemléképületében, a Magyar Szentföld Templomában valósítana meg kiállítóteret a Csontváry Kosztka Tivadar alkotásait bemutató kiállítótér tárgyában kiírt ötletpályázat legjobbja, az Unitef 83 Zrt építésziroda. Az eredményt június 30-án hirdették ki, ennek során Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és Füleky Zsolt helyettes államtitkár, a bíráló bizottság elnöke adta át a győztes pályaműveknek járó díjakat a Lechner Tudásközpont fogadótermében.

Csontv%c3%a1ry_2.gallery

Az ötlettervek a www.csontvarypalyazat.hu oldalon tekinthetőek meg. A bíráló zsűri tagja volt többek között a Magyar Művészeti Akadémia elnökhelyettese, a Magyar Építész Kamara elnöke, de a kultúráért felelős államtitkárság művészettörténésze, valamint építészettörténész, tájépítész és történész is képviseltette magát. A győztes pályaművet az Unitef-83 Zrt. jegyzi, amelyet Pintér Tamás János és Simon Viktória képviselt az eseményen.

A második helyen két pályázó osztozhatott: egyrészt a NART Építész Műterem Kft Kovács Csaba, Máté Tamás, Vass-Eysen Áron és Gerse Dániel társszerzőségével, másrészt Kőműves Márton munkája Petrányi Luca, Sas Maxim és Szabó Áron társszerzősége mellett.

A harmadik helyet is két pályázó érdemelte ki, Somosi János és szerzőtársai, Mechle Balázs, N. Nagy Tamás, Vass-Eysen Áron és Gál Béla mellett a Dobai Építésziroda Kft. léphetett ki a díj átvételére. Itt Dobai János, mint szerző, és Vasáros Zsolt, valamint Nagy Gábor társszerzők kaptak harmadik díjat, - utóbbiak a Narmer Építészeti Stúdió Bt. munkatársaiként.

Mind a 21 beadott pályamű érvényes volt. A bizottság tizenkettőt is érdemesnek tartott arra, hogy annak terveit díjazásban, kiemelt megvételben, vagy megvételben részesítse, kiosztva ezzel a teljes, 16 millió forintos díjazási keretet.

Az ötletpályázat műfajából adódóan a helyszín- és műalkotás választás eredményeként kellően változatos kreatív, innovatív javaslatok érkeztek. A kiírás által biztosított alkotói szabadságnak köszönhetően születtek olyan megoldások, amelyek az eredeti műalkotások digitális másolatát helyezték ki a széles közönség elé, vagy félbehagyott bánya lehetőségeit aknázták ki, és voltak, akik rég elfeledett műemlékeket élesztettek újjá, például a győztes pályázat is. A pályázók a megoldások között leggyakoribb Pécs és Budapest mellett a csaplári erdőbe, a Budai hegységbe, vagy az esztergomi Duna-partra is álmodtak helyszíneket.

A Miniszterelnökség által kiírt ötletpályázat első díját, amely 4 millió forinttal jár, az Unitef-83 Zrt pályázata nyerte el, melyben a pályázó szerzők Pintér Tamás János és Simon Viktória voltak, társszerzőként Tóth Domonkos közreműködött. A pályamű fedlap fotóját Móricz-Sabján Simon készítette.

Kiemelt megvételben három pályázat részesült. Havas Iván munkája, és a MCXVI Építészműterem Kft (pályázó szerző: Herczeg László, társszerző: Ritter Dániel) pályaműve mellett a Benczúr-Weichinger Studio Kft mint pályázó szerző és Bodóczky Antal, Holics Tamás és a Mag Stúdió Bt. kapta meg ezt az elismerést.

Megvételre került továbbá Szilágyi Balázs pályázata; Herkli Mátyás Barnabás, mint szerző és Orova Marcell és Hadas László társszerzők munkája; Sárosi Anita terve; végül, de nem utolsó sorban pedig Vadász György szerző és Labádi Zoltán társszerző benyújtott pályaműve.

Az első díjat elnyert pályázat négymillió, a két második helyezett két-kétmillió, a két harmadik pedig egyenként másfél millió forint összegű díjazásban részesült. A kiemelt megvételért egymillió, míg a megvételért félmillió forint összegű díjazást vehettek át a sikeres pályázatok elkészítői.

Forrás: Lechner Tudásközpont

építészet, magyar festészet, epiteszet, csontváray, szentföld templom, öltetpályázat Icon_print

A Csontváry ötletpályázat nyertese

Kép Unitef-83 Zrt./csontvarypalyazat.hu

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317