Logomain

Eltávozott az extravagáns hullámok nagyasszonya

By HG.HU 2016. április 1. 17:56

szerk at hg dot hu

Életműve és személyisége egyaránt eltéveszthetetlen, markáns karakterek. 65 évesen távozott az élők sorából korunk egyik legmeghatározóbb sztárépítésze, Zaha Hadid.

„Emlékszem, hétéves koromban a szüleimmel ellátogattunk egy bútorkészítő stúdiójába Bejrútban, hogy megnézzük a lakásunkba rendelt új bútorokat. Ezek modernista stílusban készültek, zöldessárga színben, és az én szobáméhoz tartozott egy aszimmetrikus tükör. Ez a tükör egészen elkápráztatott, és ekkor kezdődött az aszimmetria iránti rajongásom. Amikor hazaértünk, átrendeztem a szobámat, így lányszobából egy tinédzser birodalma lett. Az unokatestvéremnek nagyon tetszett a végeredmény, és megkért, hogy rendezzem be az ő szobáját, azután a nagynéném felkért, hogy tervezzem meg a hálószobáját, és így kezdődött az egész…”

Zaha_keretes_lapoz%c3%b3.gallery

A Conversation with Architects. In the Age of Celebrity című kötetben olvasható visszaemlékezés szerint így indult az életpálya, amely a RIBA (első nőnek odaítélt) Aranyérméig, szintén első nőként elnyert Pritzker- és két Stirling-díjig vezetett. Március 31-én reggel Miamiban, 65 évesen hunyt el a tervező szívrohamban – hogy milyen nagyhatású alkotü volt, azt jól jelzi, hogy a világ összes nemzetközi jelentőségű sajtóorgánuma mellett Boris Johnson londoni polgármestertől Karim Rashid designerig milyen személyiségek adtak hangot tegnap megrendülésüknek.

Olyan eltéveszthetetlen, erős karakter jellemezte a munkáit, amelyekre nem lehetett nem reagálni.

Dame Zaha Mohammad Hadid, minden idők legsikeresebb építésznője Bagdadban született, tehetős szunnita muszlim családban. A bejrúti Amerikai Egyetemen, majd Londonban tanult, és 1979-ben alapította meg saját irodáját. Mesterei közé tartozott Rem Koolhaas. Első jelentős épülete a dekonstruktivista jegyeket mutató tűzoltóállomás a németországi Vitra kampuszon, amelyre egyáltalán nem jellemzők még a Zaha-féle ívek… Ezt olyan épületek követték, mint a londoni Serpentine Pavilon, a guangzhou-i Operaház, a londoni olimpia Úszópalotája, a római MAXXI vagy a katari vébé egyik stadionja. Nemcsak tervezett, oktatott is, többek között a Harvard és a Yale Egyetem építészeti iskoláiban is.

Nemcsak elismerésben, támadásokban is volt része: a tokiói olimpiára tervezett stadionját például elvetették, helyette egy visszafogottabb és olcsóbb konstrukciót előnyben részesítve. Budapest is majdnem kapott egy Zaha-épületet a Szervita térre, azonban ez végül nem valósult meg. A Liget Budapest projekt egyik nagy szenzációja pedig az, hogy a Néprajzi Múzeum épületére érkezett pályamunkák között több nemzetközi sztárépítész neve mellett ott található Zaha Hadidé is – ennek a pályázatnak az eredményét egyébként két hét múlva hirdetik ki. Paradox módon épp Nagy-Britanniában kerülte el sokáig az átütő siker, ami meglehetősen bántotta is. Támadások érték a katari vébé kapcsán is: szemére vetették, hogy nem törődik a kivitelezést övező botrányokkal és a számos munkás életét követelő rossz munkakörülményekkel.

Talán nincs még egy olyan mai sztárépítész, akinek annyit írtunk a munkáiról, mint Zaha Hadid, és ez nem véletlen. Akár vébéstadiont, akár szaúdi metróállomást, akár jachtot tervezett, olyan eltéveszthetetlen, erős karakter jellemezte a munkáit, amelyekre nem lehetett nem reagálni.

Nyugodj békében, Zaha!  

építészet, zaha hadid, epiteszet, elhunyt zaha hadid Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317