Logomain

TOP 5 fiatal animátor a MOME-ról

By HG.HU 2016. március 30. 18:32

szerk at hg dot hu

Miközben hazánk újabb Oscar-díjjal gazdagodott, a magyar animációs filmek is szép sikereket érnek el a különböző nemzetközi fesztiválokon. A fiatal animátorok képzése több intézményben is zajlik, ezek közül az egyik legrangosabb a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Összeállításunkban néhány egykori hallgatót mutatunk be, akik az elmúlt két évben megjelent filmjeikkel fontos nemzetközi sikereket értek el.

1

Tóth Luca
A kíváncsiság kora

T%c3%b3th_luca.lead_1

A fiatal rendező az animáció szak mesterképzését a londoni Royal College of Arton végezte, diplomamunkája pedig az egyik legrangosabb szakmai eseményen, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon különdíjat nyert. A Kíváncsiság kora érdekes, fiktív fejlődéstörténet három fiatal felnőtté válásáról. Tóth Lucánál a sajátos, szürreális képi anyag és a narratíva elválaszthatatlan egységet alkot, a formák nem verbális nyelvéből azonban mindig valami egészen egyedi módon groteszk történet keletkezik. Kicsit félünk, de ez is jólesik. 

2

Bucsi Réka
Love

Love.lead_3

Még csak 27 éves, de máris megkerülhetetlen. Első alkotása, a Simphony No. 42 egyből az Oscar közelébe repítette, második kisfilmje, a Love pedig a Berlinálé programjába került. Furcsa állatok nyomasztó, de valahogy mégis meseszerű környezetben és metaforikus, de nem túlságosan komolykodó történet – mi ezt szeretjük Bucsi Rékában. 

3

Vácz Péter
Nyuszi és őz

Rabbit_deer_02.lead_3

Vácz Péter legismertebb munkája a Nyuszi és őz című kisfilm, ami egy szomorú barátság történetét meséli el, annyira jól, hogy több mint 120 díjat kapott az elmúlt két évben. Az alkotó azóta is folyamatosan dolgozik, szakmai munkája mellett szervezőtevékenysége sem elhanyagolható. Figuráit elsősorban a stop-motion technikával készült alkotásaiban egyfajta sajátos tárgyszerűség jellemzi; a „bábok” mögött gyakran igen plasztikusan jelennek meg az alapanyagok és formák, mintha a tárgyak lelkét láthatnánk meg a munkákban. 

4

Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála
Limbo-Limbo Travel

Limbi-limo.lead_3

Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála duója áll a Limbo-Limbo Travel című animációs film mögött, amely számos elismerés után nemrég bekerült a Sundance Fesztivál versenyprogramjába is. A 17 perces rövidfilmből a nagyközönség számára egyelőre egy igen szórakoztató és minden szempontból szatirikus előzetes látott napvilágot, amelyben nyolc nő egy kistermetű férfiak lakta szigetre kerül, majd kezdetét veszi a hajsza a testi-lelki társ megszerzése után. Habár a film egészében egyelőre nem nyilvános, az előzetesben nyolc vizuálisan figyelemre méltóan kidolgozott karaktert látunk magunk előtt, akikről el tudjuk képzelni, hogy komoly történetük lehet.  

5

Bertóti Attila
Mese

Mese.lead_3

Bertóti Attila Mese című kisfilmje nyerte idén a szerbiai diák animációs FESA-t, gyermekfilm kategóriában. Bertóti munkásságára már a 2009-ben készült Ariadné fonala kapcsán is felfigyelhettünk, a sajátosan egyszerű, geometrikus képi világ, a mértéktartó színkezelés és a csattanós végkifejlet miatt. Mese című alkotása ettől merőben eltérő gyermekfilm, Danyiil Harmsz orosz író rövid meséi alapján készült. Közérthető, de képi világa mégis jól illeszkedik az orosz író abszurd történeteihez. 

mome, animáció, rajzfilm, fesztivál, animációs film, animáció film, annecy, animációs mesterszak Icon_print

Tóth Luca - A kíváncsiság kora

Kép forrása: http://designisso.tumblr.com/post/91135466067/budapest-annecy-14-%C3%B3ra-besz%C3%A1mol%C3%B3-az-annecy

Bucsi Réka - love

Kép forrása: http://rekabucsi.tumblr.com/

Nyuszi és őz

Kép forrása: http://www.directorsnotes.com/2014/12/16/peter-vacz-rabbit-and-deer/

Limbo-Limbo Travel

Kép forrása: http://socfest.hu/fesztival/juniusban-ismet-kaff

Bertóti Attila - Mese

Kép forrása: http://www.filmtett.ro/hir/4783/bertoti-attila-meseje-annecyben-versenyez

/upload/images/photos/000/090/255/t%C3%B3th_luca.thumb.jpg?1458992632
/upload/images/photos/000/090/254/love.thumb.jpg?1458992271
/upload/images/photos/000/090/253/rabbit_deer_02.thumb.jpg?1458991668
/upload/images/photos/000/090/256/limbi-limo.thumb.jpg?1458993009
/upload/images/photos/000/090/257/mese.thumb.jpg?1458993581
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317