Logomain

Egy betonműhely titkai

By Költő Nóra 2016. március 18. 18:30

szerk at hg dot hu

Image009.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

12347805_532055843621995_4080098693061602536_n.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

11856298_487721294722117_9041891828587528736_o.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

12374761_532151846945728_7625109272149927242_o.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

Image002.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

11754260_481719261988987_6852846600066747402_n.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

2_asztaliora.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

Image008.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

Image011.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

Image007.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

Image003.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

Image006.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

Image010.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

11059410_490823557745224_8294590610513795803_o.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

Image001.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

Ora3.gallery

MOHA Design

© MOHA Design

Makers címmel új sorozatot indítottunk a HG.HU-n, olyan hazai kreatív vállalkozásokat és alkotókat mutatunk be, akik a hagyományos kézműves technikákat és anyagokat ötvözik a kortárs trendeknek megfelelő designnal, formákkal, színekkel és modern technológiával, formákkal, színekkel és modern technológiával.

A MOHA Design jóvoltából most mindent megtudhattok az elsőre egyhangúnak tűnő betonról, ami rengeteg lehetőséget tartogat, és rendkívül jól illeszkedik a letisztult és nagy népszerűségnek örvendő skandináv design ihlette enteriőrökbe.

Molnár Ádám a MOHA Design alapítója Bócsi Péterrel együtt betonból bármit el tudnak készíteni, fantáziájuknak és megrendeléseiknek semmi se szab határt. Péter a Nyíregyházi Főiskolán tanult szobrásztatot és jelenleg lakberendezőként is tevékenykedik.  Ádám a MOME-n végzett formatervezőként három évvel ezelőtt, majd egy betonra specializálódott cégnél kezdett el dolgozni az egyetem után, ahol elmondása szerint mindent megtanult a betonról, amit csak lehetett. A műhelyben öntőformákat csináltak, öntöttek, de tervezett is nekik, illetve látványterveket is készített a termékeikhez.

„Itt kellő tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy az akkorra már szerelemmé vált betonból saját ötleteket is kivitelezni tudjunk.” 

A MOHA Design eredetileg Hankó Gáborral indult el, akit Ádám az egyetemen ismert meg, sajnos azonban Gábor a tanulmányait nem tudta együtt végezni a Mohával, így Ádám egyedül folytatta egy darabig a munkát míg Bócsi Péterrel, középiskolai szaktársával nem találkozott és együtt vitték tovább a vállalkozást. „Mivel mindketten tervezők vagyunk, dupla hatékonysággal tudunk ötletelni, ha leülünk tervezni, sokkal gyorsabban meg tudunk oldani egy adott problémát. A kétfős csapatunkból még egy marketinges nagyon hiányzik, és idővel a műhelybe is el kell majd a segítség.” –meséli Ádám.

A MOHA Design-ban elsősorban funkcionális beton termékeket készítenek, a legerősebb vonalként a lakberendezést határozták meg, viszont kisebb léptékű tárgyakkal is foglalkoznak, mint például az ékszer. A vállalkozásban Ádám és Péter mindent ketten csinálnak a tervezéstől kezdve a marketingen át a kivitelezésig. „Mindketten olyan típusú emberek vagyunk, akik a saját álmaikat szeretik megvalósítani. Szerintem az élet túl rövid ahhoz, hogy az ember ne azzal foglalkozzon, amit szeret. Sokan döntenek úgy, hogy elkezdenek egy multinál dolgozni, és miután megszedték magukat és eleget tapasztaltak belevágnak egy vállalkozásba. Viszont nem könnyű otthagyni egy olyan állást, ami fixen jövedelmez és kényelmes életet tesz lehetővé.  Mi azt választottuk, hogy anyagi tőke hiányában ugyan de megcsináljuk ezt a vállalkozást és szépen lassan haladunk egyre magasabb szintre."

"Nagyon fontos, hogy nyitott szemmel járjunk a világban és folyamatosan tanuljunk. Igyekszünk haladni a korral, a munkánk során a legmodernebb technológiákat is kihasználni.” 

A Makers forradalom egyik alappillére, hogy minden termék valamiben egyedi, kézzel készült. A MOHA Designnál az egyedi megrendelés esetén első körben látványtervet készítenek  a megrendelő számára a megvalósítandó tárgyról, majd ezután kezdik el kitalálni a gyártás folyamatát. Ádám szerint „Ez a legkomplexebb és a legizgalmasabb menete a munkánknak. Az öntőforma anyaga sok mindentől függ, de általában a mesterdarab elkészítése után szilikon negatívot veszünk róla.

A jó minőségű szilikon nem olcsó, viszont nagyon sok öntést kibír. A beton, amit használnak az öntéshez egy speciális keverék, nagyon sokféle struktúra megvalósítható vele a homogéntől az erősen strukturáltig. A különböző adalékanyagoknak köszönhetően ez a beton nagyon jól átveszi az öntőforma legapróbb részleteit is és körülbelül 20 óra után már kivehető a formából. Színezni anyagában szoktak, így a beton kopása esetén is megmarad az eredeti szín.

A MOHA Design termékpalettáján jelenleg kétféle falióra, öröknaptár, asztali óra, lámpa függeszték, női nyaklánc szerepel, de csináltak már bordugót, tollat, fali csempét, gyümölcsöstálat, pendriveot és medálba épített pendriveot is. Vagy egyedi megrendelésre terveznek valamit, amit később megtartanak magunknak terméknek, vagy pedig ők keresik azt a piaci rést, amit be tudnánk tölteni egy termékkel. „Mivel egész sokan foglalkoznak már betonnal, jól meg kell nézni, hogy valaki nem csinált e hasonló tárgyat." 

"Nagyon erősen odafigyelünk arra, hogy véletlenül se tervezzünk olyat, vagy akár csak hasonlót, amit már valaki csinált.” 

Ha egyedi kézzel készült design tárgyakról van szó, mindig érdekes kérdés, hogy az alkotók honnan inspirálódnak, honnan gyűjtik az ötletet. Ádám elmondása szerint mindketten sokat utaznak, ha tehetik mindenhol nyitott szemmel járnak a helyi stílust és piaci igényeket illetően. Ádám személyes kedvence a Skandináv design a letisztult, funkcionális tárgyaival, természetes anyaghasználatával. „Nagyon inspiráló tud lenni egy dán bútorkiállítás vagy akár csak egy katalógus végig lapozása. A japán építészet és bútortervezés is nagyon közel áll hozzám.” 

Makers sorozatunkban arra is igyekszünk választ találni, hogy az adott anyag, vagy technika miért lett olyan népszerű mostanában. A beton nagyon trendinek számít, de vajon miért?  Ádám szerint „az igényesen, kreatív módon megmunkált betonból nagyon szép, prémium termékeket lehet kialakítani. Most virágzik igazán a minimal stílus, amibe tökéletesen beillik ez az anyag."

"A beton sokféle anyaggal jól mutat, így mi is kombináljuk fával, rézzel, vagy akár üveggel.”

A makerek-re jellemző, az anyag és a technika miatt, hogy saját műhelyben dolgoznak, ami meghatározó pontja az alkotási folyamatnak. Ádámék eleinte az egyetem kollégiumának a műtermét használták, viszont onnan el kellett menniük.  Elmondásuk szerint „volt olyan műhely nélküli átmeneti időszak, amikor a pesti lakás gangján történt a betonöntés. Ma már van egy két helyiségből álló műtermünk, a Blaha Lujza Téren, a Müsziben, ahová belépve az irodába találjuk magunkat, ami egyben egy kis reprezentációs helyiség is, ahol személyesen is megtekinthetők vagy megvásárolhatók a termékeink. Beljebb található a műhely, ahol az öntőforma elkészítése és az öntés történik.”  

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi volt a MOHA Design kedvenc megrendelés, vagy projektje. Ádám erről így mesélt nekünk: „Volt egy megrendelőnk, akinek mi csináltuk a teljes bútorzatát az új lakásába. Nagyon merész elképzelései voltak, és mi mindent megvalósítottunk, amit elképzelt. Többek között csináltunk neki egy hatalmas étkezőasztalt, aminek az asztallapja 3 részből állt. A két szélső rész tömör fából, míg a középső betonból készült, ami lefelé folytatódott, így az képezte az egyik lábat is. Nagy kihívást jelentett a szilárd betont a lélegző, mozgó szerkezetű fával összehozni. Arra is kellett figyelnünk, hogy az asztal szétszedhető legyen, mivel csak így lehetett szállítani.”

Egy fiatal vállalkozás életében nagyon fontos, hogy mi motiválja őket arra, hogy lépésről-lépésre fejlesszék a projekteket. Ádám szerint az emberek pozitív visszajelzései azok, amik leginkább előre viszik őket. „Felszabadító érzés, hogy azt csinálhatjuk, amit szeretünk és nem kell napi 8 órán keresztül a számítógép előtt görnyedni. Na, azt egyikünk sem bírná."

"Mozgalmas, sokrétű munka ez és szeretnénk, ha sokáig tudnánk csinálni.”

Egy vállalkozás életében természetesen nem csak motiváló erők a fontosak, hanem tisztában kell lenni az akadályokkal is. Ádámék számára a legnagyobb problémát az anyagi tőke hiánya okozza. „Sok olyan ötletünk van, illetve volt már, amit ezen okból nem sikerült kivitelezni. Szerencsére már sokkal jobban bízunk magunkba, és merészebben befektetjük a pénzünket, mivel e nélkül csak egy helyben toporognánk.

Az egyik  legfőbb fejlődési lehetőség egy vállalkozás számára a terjeszkedés. Magyarországon Ádámék azt tapasztalják, hogy szinte csak a főváros régiójában van igény ezekre a beton termékekre, a budapesti üzletekben kelendőbbek a betontárgyak. „A 2016-os év fogadalma az volt, hogy el kell kezdenünk nyitni a külföldi piac felé, mivel ez az egy városnyi piac hamar kinőhető. Fantasztikus érzés volt, hogy nemrégen egy Helsinki belvárosában nyíló design tárgyakat forgalmazó hölgy keresett meg minket azzal, hogy minden termékünkből  szeretne berendelni. Jelenleg is neki gyártunk. Folyamatban van a tárgyalás egy Párizsi üzlet tulajdonosával is.” 

 

További MAKERS cikkeink erre találhatóak!

design, trend, beton, anyag, makers, moha design, betonműhely, titkok, maker forradalom Icon_print

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

MOHA Design

© MOHA Design

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317