Logomain

„Sosem lehet tudni, hogy egy találkozás milyen lehetőséget hoz”

By HG.HU 2016. március 11. 16:22

szerk at hg dot hu

Hogyan lesz a hátsó kertben kalapáló kisfiúból Magyarország egyik legsikeresebb építész-projektjének egyik alapítója?

Hogyan lehet diploma után céget alapítani és mire jó a gazdasági válság? Milyen első magyar ösztöndíjasnak lenni egy külföldi egyetemen? A SMarthu interjúja Huszár Andrással, a Hello Wood egyik arcával szakmaválasztásról, kapcsolatépítésről, pályakezdésről és tervekről.

Hellowood.gallery

A SMarthu interjúja Huszár Andrással, a Hello Wood egyik arcával.

SMarthu: Miért éppen a fával kezdtetek el dolgozni?

Huszár András: Mert megújuló erőforrás, mert akár egy hét alatt is nagyléptékű dolgot lehet belőle létrehozni, könnyen megmunkálható, nem veszélyes dolgozni vele, nem kell hozzá „komolyabb” védőfelszerelés.

SMarthu: Az építészet választása is ennyire átgondolt és – az előző válaszod alapján – teljesen logikus döntés volt?

H. A.: A szüleim kísérleteztek, több helyre elvittek, hogy megtaláljam, ami igazán tetszik nekem. Kiderült, hogy jó a kézügyességem, sikerélményem volt, később el is adtam, amiket készítettem. Azt tudtam már középiskola előtt, hogy nem akarok művészeti irányba menni, mert akkor nem leszek jó üzletember, és ha nem leszek jó üzletember, akkor nem tudok majd megélni a művészetemből. Úgyhogy a Közgazdasági Politechnikumot választottam, ahol volt diákvállalkozási program, modelleztük, hogy milyen egy termékfejlesztés, videókat készítettünk, színjátszottunk, sok hasznos dolgot tanultunk, de a kreatív feladatokat sem engedtem el. Az utolsó évben éppen a Budapesti Műszaki Egyetemre készültem, előkészítőre jártam, amikor megtudtam, hogy a MOME-n is indul építészképzés, ahol nem az számít, hogyan deriválok, sokkal inkább az, hogy tehetséges vagyok-e. Ez nagyon megtetszett, csak mindenki azt mondogatta, készüljek fel arra, hogy ide nem lehet elsőre bejutni. Én viszont azt gondoltam, biztosan van olyan, aki elsőre bejut, miért ne én lennék az. 340 jelentkezőből 12 embert vettek fel, az egyik én voltam.

SMarthu: Az egyetem után rögtön céget alapítottál, pedig sokan arról panaszkodnak, hogy diploma után nehéz elindulni. Te mit csináltál másképp?

H.A.: Nem diploma után kezdtem el dolgozni vagy tervezni a dolgaimat. Azt gondolom, az egyetem egy út, a diploma pedig egy állomás, de fontos, hogy már előtte felkészüljön az ember arra, amit csinálni szeretne. Gyerekként is aktív voltam, a barátaimmal a házunk kertjében lévő építkezési maradékokból kis házakat építettünk, 17 évesen gyerektáborokat, az egyetem alatt pedig rendezvényeket szerveztem, letárgyaltam a szponzorokat, szereztem ingyen ásványvizet és sört, és színészkedtem is. Amellett, hogy ezeket jó volt csinálni, rengeteget tanultam arról, hogyan kell egy cégvezető elé állni, meggyőzni, elérni, amit akarok. Ezzel párhuzamosan pedig olyan kapcsolatrendszert építettem ki, ami a kortársaim között keveseknek volt. Azt is kiharcoltam, hogy egy fél évre elmehessek a neves bécsi művészeti egyetemre, az Angewandte-ra tanulni. Előttem és utánam sem járt ott Erasmussal magyar diák. Nagyon komoly sztárépítészek tanítottak, szigorú szabályokkal, hatalmas tudásanyaggal, komoly feladatokkal. Az első héten két diákot rögtön kirúgtak, úgyhogy mindenkinek keményen bizonyítani kellett. Nagy élmény volt!

SMarthu: Friss diplomásként hogyan találtak meg a projektek?

H. A. : Már az egyetem ideje alatt is voltak megbízásaim, így jövedelmem is. Amikor lediplomáztam, megtehettem azt, hogy nem én mentem el egy építészirodába dolgozni, ahol megtanulom a munkának azt a részét, amiben még nincs tapasztalatom, hanem felvettem 7-8 éves tapasztalattal bíró szakembereket, akik az én hiányos műszaki ismereteimet kiegészítették. Tudom, hogy ezt kevesen tehetik meg közvetlenül a diplomázás után és nem is szabad ebbe úgy belevágni, ha nem tudsz igazán jó kollégákat megfizetni. Én azonban azzal töltöttem az egyetemi éveimet, hogy rengeteget tárgyaltam, nagyon sok embert ismertem meg, munkákat vállaltam, tudtam, hogyan kell elnyerni egy megbízó bizalmát, hogyan lehet sikeres egy projekt, és mellettem voltak azok, akik az esetleges hibáimat kijavíthatták, így bátran vágtam bele.

A teljes interjú itt olvasható. 

 

Hogyan menedzseljem a projektjeimet?

Gyertek el március 21-én 18 órakor a KÉK- Kortárs Építészeti Központba (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.) ahol a szabadúszókat támogató non-profit nemzetközi szervezet, a SMarthu (http://smart-hu.org/) munkatársai elmondják nektek, pályakezdőként vagy egy-egy saját projekt gazdájaként, hogyan tudjátok a legoptimálisabban megszervezni az életeteket a szerződéskötéstől az adminisztráción át a megbízói díj biztos kifizetéséig. 

 

interjú, huszár andrás, smarthu, hello wood Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317