Logomain

Édes élmények: az emlékek ízei

By Költő Nóra 2016. március 6. 17:49

szerk at hg dot hu

12.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

Image018.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

07.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

08.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

11.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

Image019.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

06.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

Image007.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

Image002.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga_food_design_emlekek_cukraszdaja.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

01.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

02.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

03.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

04.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

05.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

13.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

09.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

10.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

15.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

16.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

17.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

18.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

Image013.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

Image014.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

Image012.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

Image005.gallery

Goga Food Design

© Goga Food Design

Feltörekvő Márkák sorozatunkban ezúttal Góg Angélával, a Goga Food Design alapítójával beszélgettünk, ízekről, emlékekről, vasárnapi ebédekről és arról, hogy milyen egy speciálisan a food design területére specializálódott kezdő vállalkozást vezetni.

Feltörekvő Márkák sorozatunkban, olyan nemrég indult vállalkozásokat és fiatal vállalkozókat mutatunk be, akik a design valamely területéről érkeztek. Kíváncsaik vagyunk honnan indultak, miért fogtak bele egy saját vállalkozásba, milyen nehézségekkel és akadályokkal kell megküzdenie egy fiatal vállalkozónak. Cikksorozatunkból az is kiderül milyen induló design vállalkozásokra érdemes odafigyelni, többen már kisebb-nagyobb nemzetközi sikereket is a hátuk mögött tudhatnak.

Góg Angéla a gastro design területéről érkezett, és mivel Magyarországon még kevés speciálisan, csak a food design területére szakosodott vállalkozó van, ezért Angéla projektjei és a Goga Food Design szinte egyedülálló a magyar piacon. Angéla jelenleg a MOME Doktori Iskolájának hallgatója, ahol a food design területén végez kutatásokat. Formatervezőként végzett, így elsősorban tervezőként határozza meg magát, konyhai ismereteit pedig folyamatosan bővíti. Diplomamunkája az Emlékek Cukrászdája nagy sikert aratott, azóta cateringtervezéssel foglalkozik, egyik kedvenc munkája a Frenák Pál koreográfiáihoz és munkásságához tervezett bonbon sor volt. Jelenleg a vasárnapi ebéddel, mint jelenséggel, és a hozzá kapcsolódó ízekkel, élményekkel és történetekkel foglalkozik.

"Hihetetlen izgalmas dolog bármit is tervezni, amihez nagyszerű adalék, ha az megkóstolhatóvá, ízlelhetővé is válik."

Mivel foglalkozol pontosan?

Alapvetően cateringtervezéssel és kivitelezéssel, rendezvényekre, megnyitókra és különböző eseményekre készítek a témához kapcsolódó és azt reprezentáló ételeket és tálalást. A felkéréseken felül saját projekteket és kutatásokat vezetek, természetesen ezek is mind food design témában. Legutóbb egy alkotótársam képeihez és kiállításához terveztem süteményt Valentin-nap kapcsán. Legújabb kutatásomban a vasárnapi ebédet vizsgálom és az azokhoz tartozó történeteket gyűjtöm.

Honnan indult a Goga Food Design?

Kezdetben a saját kávézónk és galériánkban szervezett kiállításokhoz, eseményekhez készítettem tematikus ételeket és italokat. Szép lassan ez bővült és már mások számára is terveztem tálalásokat. Egyre tudatosabb és egyértelműbb lett számomra is, hogy hogyan bonthatok ki egy-egy témát ételek által. A legnagyobb lépést a diplomám jelentette, aminek keretén belül létrehoztam az Emlékek Cukrászdáját.

Mesélnél a diplomamunkádról?

Diplomamunkám során az ételek emlékfelidéző hatása érdekelt.  Vizsgálatom középpontjában pedig a gyerekkorunk rég elfeledett és mégis vágyott ízei, édes élményei álltak. Gyerekkori emlékeket gyűjtöttem olyan édes élményekről és falatokról, amik visszarepíthetnek minket azokba az időkbe. Szerettem volna felidézni és visszaadni ezeket a pillanatokat. Az akkor összesen 421 történet alapján, amit gyűjtöttem, pedig rendszereztem azokat. A számos hasonlóság és felismerhető azonosság alapján terveztem meg az öt karakteresen elkülönülő emléktípus szerint az Emlékek cukrászdája 5 süteményét. Ezek a sütemények mind formailag, mind ízek alapján és mind az elfogyasztásuk módja, gesztusa szerint is meghatározzák az adott emléktípust. Minden részletében arra hivatott, hogy képes legyen felidézni azokat az emlékeket, amik megihlették azt.  A kutatásról és a tervezésről bővebben a honlapomon lehet olvasni.

"Legújabb   kutatásomban a vasárnapi ebédet vizsgálom és az azokhoz tartozó történeteket gyűjtöm."

Honnan jött a gasztronómia iránti érdeklődés?

Mindig is megvolt bennem. Kiskoromban is az egyik kedvenc társasjátékom a Kiskukta volt és imádtunk a nővéremmel a  Donald Kacsa szakácskönyvből sütni. Komolyabban a vendéglátással és a gasztronómiával már felnőtt fejjel kezdtem el foglalkozi. A saját kávézó, amit négy éven át üzemeltettünk hatalmas lökést és visszaigazolást adott számomra. A mai napig izgalmasnak tartom a vendéglátást, ahol az azonnali visszajelzéseket kaphatok. A munkáimban is ez az egyik legjobb dolog ahogyan kapcsolatot teremthetek a befogadókkal.

Mesélnél kicsit a kávézótokról? Miért szűnt meg?

A Műhely kávézó és galériát nővéremmel és édesanyámmal hoztuk létre. Egy igazi kis családi kávézó volt tele lelkesedéssel.  Számos kiállítást és eseményt szerveztünk barátaink, ismerőseink és a kávézó alatt megismert új alkotók számára. Fontos küldetésünknek éreztük a kiállítások részletes megtervezését, kialakítását és azok megnyitóit, a napi működtetés mellett. Mind számunkra, mind pedig a vendégeink számára olyan hely volt, mintha a második otthonunk lett volna. Mintha csak a konyhánkban fogadtuk volna a vendégeket. Négy éven át tartott ez az időszak, hisz éreztük hogy új utakat kell elkezdenünk. A diplomámat követően elhatároztuk, hogy a műhely helyett létrehozom a konyhámat. Hihetetlen sok élmény és tapasztalat köt minket ahhoz a kis helyhez.

Miért fogtál bele egy saját vállalkozásba és milyen megrendelések érkeznek egy speciálisan food/gasztro designnal foglalkozó vállalkozáshoz?

A felkérések és a terveim megvalósításához szükségessé vált megalkotni azt a helyet, ahol mindezeket megvalósíthatom. Egyértelmű lépés volt a kávézónk lezárását követően, hogy létrehozom a saját konyhám, ami egyben a tervezőirodám és az üzemem. A vállalkozás egy része cateringtervezés, ahol különböző eseményekre készítek tálalásokat. Ezek üzletmegnyitók, üzleti tárgyalások vagy kiállításmegnyitók. Volt, hogy filmbemutatóhoz vagy díjátadóhoz kértek fel.

"Gyerekkori emlékeket gyűjtöttem olyan édes élményekről és falatokról, amik visszarepíthetnek minket azokba az időkbe."

Mi volt a legizgalmasabb felkérésed?

Az egyik Frenák Pál koreográfiáihoz és az ő munkásságához tervezett bonbon sor volt, amit a Moholy- díj átadó ünnepségén kapott meg. Változó, hogy milyen felkérések találnak meg.  Hiszem, hogy minden témának lehet kiegészítője és támogatója egy tervezett étel, így remélhetőleg minél eltérőbb témák és cégek találnak meg a jövőben is. A vállalkozás másik része a saját kutatásaim és azok megvalósítása, ami szintén nagyon izgalmas számomra. Az Emlékek Cukrászdája is ezek közé tartozik illetve legutóbb az otthon ízét kerestem Bécsben élő valaha menekült státuszban lévő emberek segítségével és az ottani menekültházban szerveztünk egy találkozót, ahol további történeteket és ízeket gyűjtöttünk.

Milyen technológiával dolgozol?

Mindig az adott téma határozza meg, hogy milyen technológiát hívok segítségül. A terveimet írásban elemzem a megrendelők számára, amiben részletesen bemutatom a döntéseim okát és célját. Ízekre, textúrákra és színekre, részleteire bontom a terveimet. Fontos számomra, hogy minden részletet ismertessek írásban és rajzban is. A konyhai technológiák mellett a terveim megvalósításához, hol lézervágást, hol 3D printelést vagy akár szitázást használok. Számomra az étel egy üzenetközvetítő anyag. Hiszem, hogy a részletekben elrejtett, azok által elmesélt történetekkel kommunikálhatok. Én a történettől és üzenettől indítom el a tervezést. Tudom, hogy mit szeretnék elmesélni és ahhoz keresem meg a legmegfelelőbb gesztust, ízt és állagot. Hihetetlen izgalmas dolog bármit is tervezni, amihez nagyszerű adalék, ha az megkóstolhatóvá, ízlelhetővé is válik. Szóval összeségében hasonló tervezési módszert használok, mint amikor tárgyat tervezek.

Mitől válik „műalkotássá” a sütemény?

Műalkotássá akkor válhat, ha úgy tekintünk rá. Ha megtiszteljük és megünnepeljük olyannyira, mint azt szerintem érdemli. A diplomaprojektnél felmerült kérdés, miszerint miként tekinthetük az általam megtervezett süteményekre egyértelmű választ adhattam csak, hisz egy művészeti projekt végeredményei. A munkáim fontos része, hogy az általam megtervezett módon és környezetben mutassam be azokat. A kontextus teszi azzá ami.

Egyedül dolgozol vagy csapatban?

A Goga Food jelenleg egy egyszemélyes vállalkozás, de természetesen vannak segítőim, akik nélkül nem tudnék ilyen teljességgel kibontani egy-egy feladatot. A szállításban, logisztikában nagy segítségemre van anyukám, aki sokszor beáll mellém a konyhába is. Munkáim grafikai arculatát Forrai Ferkó tervezi, akivel sok közös munkánk és tervünk is van. Ferkó kiállításához terveztem legutóbb a Tombolaszerelem süteményt. A kivitelezéseknél, ha szükséges illletve a diplomámnál az ÉdességLabor-os lányok voltak segítségemre. A fotózásokat, videókat nem is sorolva. Szóval a munkám egy hatalmas összjáték, aminek minden egyes résztvevője nagyon fontos.  

"Hiszem, hogy minden témának lehet kiegészítője és támogatója egy tervezett étel"

Mit tartasz a leginkább motiválónak, valamint a legnagyobb akadálynak?

Leginkább a visszajelzések motiválnak. Hihetetlen inspirálóan hat rám, amikor egy-egy tervemet „használatban” is láthatom. A fantáziám nehéz feladatokat ad számomra. Nem szeretek változtatni egy ötleten, csak azért mert technikailag nehezen megoldható.  Szóval saját magamnak teszem fel a lécet újra és újra.

Milyen fejlesztéseket tartanál kívánatosnak a vállalkozásodban?

A folyamatos online jelenlét nehezen megoldható számomra. A munkáim naprakész bemutatása nagy feladat, mert valahogy sose marad rá időm. Szóval ezt szívesen fejleszteném, hisz ezáltal még egyértelműbbé válna mások számára is, hogy mit is csinálok. A konyha megvalósulása most egy nagy lépés volt. Szeretném ezt a legjobban kihasználni és kiélvezni. Nagyon fontos számomra, hogy kutatási módszeremet tovább fejlesszem, aminek a következő lépése a Vasárnapi ebéd projekt. Természetesen ehhez remek háttér a Doktori Iskola. Célom, hogy minél több érdekes és inspiráló projektben részt vehessek. Szeretném sokak számára megmutatni és bebizonyítani, hogy mindennek lehet társnyelve az étel. Távlati céljaim között szerepel az is, hogy a tematikus cateringet minél jobban kibonthassam és minél szélesebb spektrumú témákban tervezhessek.

 További cikkeink a témában erre találhatóak.

Emlékek cukrászdája

feltörekvő márkák, goga food design, Góg Angéla, emlékek cukrászdája, gastro design Icon_print

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Goga Food Design

© Goga Food Design

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317