Logomain

A beton végtelen lehetőségei

By Költő Nóra 2016. március 2. 10:43

szerk at hg dot hu

Ba.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image002.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Concretediction_polcfogas.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image020.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image014.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image016.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image013.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image017.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

_1220476r.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image003.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image001.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image004.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Concretediction_fogas.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Concretediction_polc.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image005.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image009.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image011.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image010.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image012.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Image018.gallery

.ab concrete design

© .ab concrete design

Makers címmel új sorozatot indítottunk a HG.HU-n, olyan hazai kreatív vállalkozásokat és alkotókat mutatunk be, akik a hagyományos kézműves technikákat és anyagokat ötvözik a kortárs trendeknek megfelelő designnal, formákkal, színekkel és modern technológiával.

Makers sorozatunkban ezúttal Boldog Anitával az .ab concrete design megálmodójával beszélgettünk. Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy miért lett ilyen népszerű a beton, milyen technológiával készülnek a betontárgyak és mivel kell megküzdenie egy kezdő vállalkozásnak, főleg ami egy ilyen speciális anyaggal dolgozik. Anita mindezekre a kérdésekre igyekszik választ adni, és közben megismerhetitek egy kreatív mindennapjait.

"Szinte azonnal szerelembe estem ezzel az anyaggal és végtelen lehetőséget láttam benne."

Honnan indult az .ab concrete design?

Eredetileg a MOME-n porcelántervezést tanultam. Itt volt egy kurzus, ami megismertetett bennünket a betonnal. Szinte azonnal szerelembe estem ezzel az anyaggal és végtelen lehetőséget láttam benne. Gondoltam egy bátrat és már a diplomamunkámként is ezzel foglalkoztam.  Akkor jött az Uszika, vagyis az úszó beton sziget ötlete, ami eléggé meglepte a tanáraimat és a környezetemet, de végül is bejött. Ez a sziget alapozta meg a céget. Tudtam, hogy az egyetem után ezzel szeretnék foglalkozni.

Már a diplomamunkád készítésekor tudtad, hogy saját vállalkozást szeretnél.  Miért fogtál bele?

Itt nem igazán volt választás kérdés. Mindenképpen saját utat akartam járni és a saját nevem alatt tervezni és márkát építeni. Betonnal akartam foglalkozni és magas minőségű, esztétikai értékű tárgyakat létrehozni, tudtam, hogy ez az egyetlen járható út.

Az egyetemen volt lehetőséged kísérletezni a betonnal, de honnan jött az anyag iránti érdeklődés?

Nagyon tetszett az, hogy a porcelánhoz képest milyen hamar láthatom a kész tárgyat, ami kipattan a fejemből. Ilyen szempontból türelmetlen vagyok. Képes vagyok az éjszaka közepén is belekezdeni valamibe, ha nem hagy nyugodni. Ehhez a beton kiváló anyag. Érdekes mindig új, felületeket, módszereket kikísérletezni, a milliónyi keverékről nem is beszélve. Egyszerűen inspirál ez az anyag, minden tulajdonságával és hibájával együtt.

Milyen megrendelések érkeznek egy speciálisan betonnal foglalkozó céghez?

Most nagyon nagyot léptünk előre. Sikerült egy olyan csapatot szervezni magam köré, akiknek a segítségével több száz darabos megrendeléseket is teljesítünk. Nagyon sok megrendelést kapunk céges ajándéknak, főleg férfiak számára. Ezeket személyre is szabjuk, feliratozzuk, logózzuk. Ez van, hogy formatervezési feladattal is párosul, de sokan választanak a már meglévő termékeink közül, mint a CUBO képkeretek. Emellett gyakoriak az olyan jellegű munkáink, mint a Kolping Hotel számára készült óriás napozó kavicsok, tehát a tájépítészethez kapcsolódó megrendelések.  Érdekes, hogy a legkisebb és a legnagyobb termékeink azok, amik a legnépszerűbbek.

"Nagyon tetszett, hogy hamar láthatom a kész tárgyat, ami kipattan a fejemből."

Milyen technológiával dolgozol?

Ez elég változó. Gyakorlatilag minden tárgy máshogy készül, más a zsaluk alapanyaga és az anyagkeverékek is eltérnek. Alapvetően vannak öntött, sokszorosítási eljárással készült tárgyak, de vannak olyanok, amik minden esetben egyedi formát kapnak, valójában szobrászati munkák, mint az úszósziget, vagy a Kolping Hotel kertjébe készült napozó kavicsok.  Igyekszem a költséghatékonyság mellett környezetvédelmi szempontokat is figyelembe venni, minél többször használni a zsalukat, lehetőleg újrahasznosítható vagy újradolgozható anyagokkal megoldani a gyártást.

Tudnál mesélni kicsit a MOME képzéséről, ahol végeztél? Foglalkoztatok speciálisan betonnal?

Azt a szaktudást és alázatot, aminek a segítségével most ilyen könnyen boldogulok, kizárólag az anyagközpontú gondolkodás elsajátításának köszönhetem. Ebben volt nagy szerepe az egyetemnek és az ott kapott tervezési feladatoknak. A porcelán egy olyan anyag, amiből csak akkor lehet tárgyat tervezni, ha megvan a kellő anyagismeret. Gyakorlatilag az anyag tulajdonságai és a gyártási eljárások ismerete kell ahhoz, hogy valaki porcelán tárgyakat tervezzen.  Ezt a tudást és hozzáállást emeltem át a betonra. Teljesen más karakterű anyag, más tulajdonságokkal, gyártástechnológiákkal, de ugyanolyan alázattal és anyagismerettel kell hozzálátni egy beton tárgy megtervezéséhez, mintha porcelánról lenne szó. Amikor oda jártam, még csak egy hetes kurzusok alkalmával volt szerencsém betonnal foglalkozni, miután lediplomáztam már féléves tárgyként is lettek beton témájú tervezési feladatok.

Mostanában sokat hallani a betonról, és egyre több helyen lehet kapni betonból készült tárgyakat, sőt ékszereket is. Szerinted miért lett ilyen nagy divat mostanában a beton?

Az egyik ok, hogy nagyon nagyon benne van a levegőben az egyszerűséghez, letisztultsághoz való visszatérés. A fehérek, szürkék, érdekes felületek kifejezetten menőnek számítanak. A beton tárgyak könnyen tervezhetőek egy térbe más stílusokkal és színekkel, ezentúl pedig beszélgetés indító, hangsúlyos darabok. A másik oka a népszerűségének, hogy nagyon könnyű akár hobbibetonnal is látványosat csinálni. Az anyag viszonylag olcsó és nagyon karakteres, ami áthidalja az esetleges öntési vagy formai hibákat is, tehát nagyon hálás anyag, amivel a kezdetekben könnyű bánni. Továbbá talán azért is, amiért a képalkotási módok közül a fotózás a legnépszerűbb: viszonylag könnyen és gyorsan lehet sikerélményhez jutni, már hobbi szinten is.

"Ugyanolyan alázattal és anyagismerettel kell hozzálátni egy beton tárgy megtervezéséhez, mintha porcelánról lenne szó."

Hogyan lehet megtervezni egy betontárgyat? A betonról azt gondolnánk, hogy az anyag jellegzetességei miatt nehéz vele dolgozni, te mégis egész kis tárgyakat és ékszereket is készítesz belőle.

Azt szoktam mondani, hogy én nem tárgyakat tervezek, amiket megcsinálok betonból, az érdekesség kedvéért, én beton tárgyakat készítek. Minden az anyagból és annak sajátosságaiból indul ki. Sosem akarom például megváltoztatni vagy elfedni a karakterét, épp ellenkezőleg, inkább kihangsúlyozom azt. Már több mint öt évnyi tapasztalat van a hátam mögött és rengeteg tanulás, kísérletezés, ami lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat is megvalósítsak, amik bonyolultabbak. Ugyanúgy tervezek, mint bármelyik másik formatervező, de szerencsém van, hogy a megvalósítást is én irányítom és felügyelem, ezért nem érnek meglepetések.  Gyakorlatilag nem tudok olyan tárgyak tervezni, amit ne lehetne legyártani.

Említetted, hogy nagyon változatos a betonnal dolgozni. Mi volt eddig a legizgalmasabb projekted?

Elég nehéz egyet kiválasztani. A legtöbbet szerintem a diplomaprojektből tanultam. Nagyon nehezen kértem segítséget vagy tanácsot azelőtt, de mivel olyan volumenű projektet választottam, amit képtelenség lett volna egyedül megvalósítani, rájöttem, hogy nem attól leszek jó tervező, hogy mindent egyedül oldok meg. A legnagyobb tanulság volt akkor, felismerni a határaimat és átlátni azt, hogy mik azok a pontok, amiknél külső szakembereket kell bevonni. Itt tanultam meg igazán csapatban dolgozni és a mai napig ennek köszönhetem a sikereimet.

Akkor nem egyedül, hanem csapatban dolgozol.

Igen, szerintem csak csapatban érdemes. Egy tervező nem vihet mindent egyszerre. Először is, leadtam a kivitelezést, az én feladatom a tervezés, a gyártás előkészítés és a gyártás felügyelete. Ezt a fantasztikus betontechnológus csapatnak köszönhetem, akikkel már évek óta együtt működünk és akiktől rengeteget tanulok.  Az írásos anyagaimat és a pr-t egy design manager, Huszár Judit csinálja és ebben a hónapban csatlakozott egy sales gyakornok, Kocsis Flóra, design manager hallgató. Alapvetően rajtam kívül négy fő dolgozik még az .ab-n, rajtuk kívül projekttől vagy terméktől függően mások is be szoktak kapcsolódni. A grafikai feladatokat, csomagolás tervezést például Muray Eszterre szoktam bízni, a szobrászati munkákban Balogh Krisztiánnal szoktunk dolgozni.

Mit tartasz a leginkább motiválónak?

A fejlődést és a tanulást, aminek szerintem sosincs vége, pláne az anyagközpontú tervezés esetében. Mindig lesznek új keverékek, új anyagok, új technológiák, amik folyamatosan új ötleteket adnak, és hajtanak előre. Rengeteg tárgy van még bennem, több, mint amit valaha is le lehetne gyártani, így ez is inspirál. Jöjjön minél több érdekes megrendelés és feladat és boldog vagyok.

És a legnagyobb legyőzendő akadálynak?

Hogy együtt tudjak fejlődni és változni a márkával, mindig jól tudjam kezelni az aktuális helyzeteket, feladatokat, hogy tudjak magamon túl lépni és a felszínen maradni, érdekesnek maradni.  A beton a designban már nem WOW effekt. Többnek kell lennie annál, hogy az emberek rácsodálkozzanak, húha, ez betonból van. Kell a jó forma, okos funkció, az érdekes anyagtársítások és az olyan tárgyak, amelyeknél fel sem merül az a kérdés, hogy ez miért éppen betonból van.

"Mindig lesznek új keverékek, új anyagok, új technológiák, amik folyamatosan új ötleteket adnak"

Hova lehet fejlődni egy ilyen speciális anyag használatával, ez nem korlátozza be a lehetőségeket? Vagy épp ezzel tudsz lefedni egy piaci rést?

Abszolút lehet fejlődni és egy vállalkozásban mindig muszáj, szakmailag és soft skillekben egyaránt. Az anyag nem határol be és nem is biztos, hogy csak ez marad, mindig is érdekeltek az anyagtársítások például, a jövőben szeretnék minél többféle anyagot bevonni.  A lehetőségeket nem korlátozza, hogy egy anyag van a központban, sőt, talán még mindig túl széles a termékpalettám így is nehéz fókuszálni

Mik a távlati céljaid?

Nemrég léptük meg ezt az óriási lépést, ami a gyártás leadását jelenti. Ez még újdonság egyelőre. Ha vágyálmot kellene megfogalmazni, egy folyamatosan bővülő, saját üzem lenne az, ahol az óriási szigeteket és a kisebb tárgyakat is egy helyen kivitelezhetnénk. Szeretnénk egyre nagyobb megrendeléseket vállalni és egy kis üzemként működni, talán leginkább a belsőépítészeti, kiegészítő vonalon. De remélem azt is, hogy az Uszikák majd benépesítenek néhány strandot itthon és külföldön.

Gondolkodsz a külföldi piacra lépésben?

Már tettünk is efelé lépéseket, sosem gondolkodtunk csak a magyar piacban. Online már voltak kisebb megrendeléseink a világ minden tájáról, többnyire magánszemélyek részéről, például BLUB mécses tartókat küldtünk már Izraelbe, Franciaországba, Ausztráliába és számos alkalommal az USA-ba is.  Így hogy már minden termékünkből képesek vagyunk havi szinten több száz darabot legyártani, nagyon sok út nyílt meg, már készek vagyunk viszonteladók részére kisebb nagyobb raktárkészlet legyártására is, néhány hetes határidőkkel. Ezt nehéz csak itthonról, így nagyon örülünk az olyan megkereséseknek, mint egy új finn design bolt, ahol hazai tervezők termékeit árulják majd, Helsinkiben, többek közt a miénket is

 

A témához kapcsolódik Makers sorozatunk korábbi cikke, amelyben az Apacuka Ceramics-ot ismerhetitek meg.

márka, beton, vállalkozás, ab concrete design, makers, beton ékszer, beton tárgy, concrete Icon_print

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

.ab concrete design

© .ab concrete design

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317