Logomain

Idén is erős a program a Frankofón Filmnapokon

By HG.HU 2016. február 26. 10:28

szerk at hg dot hu

Ff03.gallery

Frankofón Filmnapok

© Frankofón Filmnapok

Ff02.gallery

Frankofón Filmnapok

© Frankofón Filmnapok

Ff01.gallery

Frankofón Filmnapok

© Frankofón Filmnapok

Ceremonie-1995-04-g_szertart%c3%a1s.gallery

Frankofón Filmnapok

© Frankofón Filmnapok

Geronimo_(4).gallery

Frankofón Filmnapok

© Frankofón Filmnapok

Les_sentimentalistes.gallery

Frankofón Filmnapok

© Frankofón Filmnapok

Le-challat-de-tunis.gallery

Frankofón Filmnapok

© Frankofón Filmnapok

Február 26. és április 2. között a francia nyelvű kultúra legjavát ismerheti meg a közönség a Budapesten és számos vidéki nagyvárosban megvalósuló Frankofón Fesztivál keretében. A Filmnapok mellett számos további kulturális és oktatási rendezvény hívja fel a figyelmet a frankofón kultúra sokszínűségére.

A fesztivált indító Frankofón Filmnapok programjában több mint 50 vetítés, köztük 30 premier előtti bemutató várja az érdeklődőket Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Cirko-Gejzír moziban, majd március folyamán 11 vidéki nagyvárosban és a Francia Intézetben. Az idei filmnapok programjában a legfrissebb francia filmek mellett kanadai és görög alkotások, valamint  román, svájci, belga, tunéziai és etióp koprodukciók is szerepelnek. Többek között olyan sztárokkal találkozhatunk a vásznon, mint Omar Sy, Vincent Cassel, Guillaume Canet, Mathieu Amalric vagy Gérard Depardieu. A 6. Frankofón Filmnapok főszereplője Isabelle Huppert francia színésznő, aki szinte minden lehetséges műfajban, a világ számos országában forgatott már a legnagyobb rendezőkkel. Igazi kozmopolita, így tekinthetjük a frankofónia, illetve a kulturális sokszínűség élő szimbólumának. A Filmnapokon a nagyközönség a színésznő hét filmjét láthatja. 

Vincent Lindonnal, a francia szerzői film másik emblematikus arcával két nagyon fontos filmben találkozhat a közönség: Stéphane Brizé Mennyit ér egy ember? című filmjében és Joachim Lafosse Fehér lovagokjában. Az előbbiben nyújtott alakításáért Lindon 2015-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb férfi főszereplőjének díját. 

A kívülállóság kiapadhatatlan témát szolgáltat a filmművészet számára. A Lábuk alól a talaj blokk olyan filmeket gyűjt egybe, amelyek szereplői kilógnak a hétköznapi emberek sorából, mint például a Csokoládé című életrajzi drámában Omar Sy (Életrevalók, Samba) által megformált bohóc, aki a 19. század végén első színesbőrűként lépett színpadra Párizsban. A francia és magyar rövidfilmekből álló válogatás idén szintén ilyen kibillent szituációkat állít párhuzamba. A vetítéseken a magyar rendezőkkel személyesen is lehet találkozni és beszélgetni a filmekről.

A 2016-os Filmnapok újdonsága az Éjszakai vetítések miniszekciója két olyan eredeti hangvételű alkotással, amelyek igencsak elütnek a közelmúlt francia filmtermésétől: a Night Fare igazi zsánerfilm, a B kategóriás amerikai krimik stílusos továbbgondolása, Alice Winocour Maryland című misztikus thrillere pedig óhatatlanul beszippantja a nézőt, ami egyrészt a műfajhoz tartozó feszültségnek, másrészt Gesaffelstein elektronikus zenéjének köszönhető.

A Filmnapok vendégei az Évszakok című francia természetfilm rendezőpárosa, Jacques Perrin és Jacques Cluzaud, valamint az Egy őrült pillanat című francia vígjáték rendezője, Jean-François Richet. A közönségtalálkozókra a március 3-i filmvetítések alkalmával kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 

A Frankofón Filmnapok alatt két kapcsolódó kiállítást is megtekinthet a nagyközönség.

A Szavak a képek nyomában - Egymásba kapcsolódó szó-képek Vincent Pachès szövegeire

"A díszes, középkori bestiáriumok megjelenése óta eltelt évszázadok során szöveg és kép viszonya, mondhatni, elég viharosan alakult. Volt, hogy a szenvedély sodorta őket egymás mellé, volt, hogy csak kényszerből léptek frigyre egymással. De valamiért a kettő sehogyan sem tudott elszakadni egymástól, így született meg a 20. században egyrészt a gyerekeknek, másrészt a kifejezetten felnőtteknek szóló képregény, az egymásba fűzött fényképkockákból álló ún. fotóregény és a plakát, akárcsak az író Vincent Pachès nevéhez köthető viszonylag új narratív műfaj, a „rajzos elbeszélés”.
A mostani kiállításon bemutatott kép-szövegek és szöveg-képek azt illusztrálják, hogyan tud költő és képzőművész, közösen, egymás szavaiba, illetve vonásaiba kapaszkodva szerves egészet alkotni."
A budapesti kiállítás anyaga az André François-val és Béatrice Jeannal közösen készített szöveg-képeket és kép-szövegeket mutatja be.

Megnyitó: január 28. 18.00

Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák

"A 2016 tavaszán megrendezésre kerülő Frankofón Fesztiválon a budapesti Vasarely Múzeum Victor Vasarely (1906–1997) művészetének egyik legjellemzőbb műfajára, a sokszorosított eljárásokkal készült szerigráfiák és multiplikák bemutatására fókuszál.Victor Vasarely – aki a huszadik századi művészet meghatározó művészegyénisége volt, az op art, a kinetikus és a nemzetközi geometrikus absztrakt művészet kulcsfigurája – munkájának alapja elsősorban a grafikai tervezés, a reklámgrafika, a plakatív művészet volt, valójában attól kezdve, hogy Bortnyik Sándor bauhausi alkotói alapokra épített budapesti Műhelyében reklámgrafikai képzésében részesült. Vasarely munkáival igyekezett a művészetet megszabadítani „elitista” hagyományaitól. Jelmondata az 1950-es évektől az volt: a művészet legyen elérhető mindenki számára. A “művészet demokratizálása”, a sokszorosított grafika és multiplika vált művészeti produkciójának paradigmájává. Ebben a szerepvállalásban nagy slmnapokizerepe volt a Galerie Denise Renének, amely Vasarely legtöbb albumának kiadója volt; 1966-ban jellemző módon nagy üvegajtós helyiséget nyitott külön a multiplikák és a galéria egyéb sokszorosított kiadványainak a bemutatótermeként a Boulevard Saint-Germain 196. szám alatt."

A kiállítás 2016. március 18-án nyílik a Francia Intézetben és 2016. június 18-ig látogatható.

Kurátorok: Imre Györgyi és Orosz Márton

A Frankofón Filmnapok részletes programja erre található. A lapozható programfüzetet itt lehet megnézni.

Frankofón Filmnapok

mozi, film, uránia, frankofón filmnapok, frankofón, cirkó-gejzír Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317