Logomain

Makers: Apacuka Ceramics

By Költő Nóra 2016. február 25. 14:40

szerk at hg dot hu

1929180_1021653701226926_8689743077558723411_n.gallery

Apacuka Ceramics

© Apacuka Ceramics

2h0_9611.gallery

Apacuka Ceramics

© Apacuka Ceramics

2h0_9782.gallery

Apacuka Ceramics

© Apacuka Ceramics

2h0_9511.gallery

Apacuka Ceramics

© Apacuka Ceramics

2h0_9702.gallery

Apacuka Ceramics

© Apacuka Ceramics

2h0_9583.gallery

Apacuka Ceramics

© Apacuka Ceramics

2h0_9859.gallery

Apacuka Ceramics

© Apacuka Ceramics

2h0_9710.gallery

Apacuka Ceramics

© Apacuka Ceramics

13075_882796275112670_1033956569842743220_n.gallery

Apacuka Ceramics

© Apacuka Ceramics

Makers címmel új sorozatot indítunk a HG.HU-n, olyan hazai kreatív vállalkozásokat és alkotókat mutatunk be, akik a hagyományos kézműves technikákat ötvözik a kortárs trendeknek megfelelő designnal, formákkal, színekkel és modern technikával.

Ismerjétek meg Neuvirth Juditot és Födő Gábort az ApacukaCeramics alapítóit. Egyedi tervezésű kerámiák előállítása mellett izgalmas workshopokat is tartanak, ahol a sikerélmény mindenki számára garantált.

Mivel foglalkoztok pontosan?

Apacuka kerámia néven saját gyártású tányérokat készítünk, workshopokat tartunk. Ez most a fő tevékenység, de emellett vintage fotófelületekkel is foglalkozunk, melyeket elsősorban fotósok és gasztro területén alkotó emberek használnak. Mellékszálként megmaradt a régi bútorok frissítése, hozott anyagból.

Honnan indult az Apacuka Ceramics?

Gyerekkori élmény az agyaggal találkozás, köszönhetően az általános iskolának, ahol minden héten vittek minket a közeli kultúrházba kézműves szakkörre Mara nénihez. Itt mindenféle technikába belekóstoltunk: tűzzománc, szövés és persze az agyag. Ezután már kerestük Anyukámmal és barátnőmmel a környéken fellelhető agyagozós helyeket. Tinédzser koromban a szülői ház pincéjében volt egy kis területem, ahova berendezhettem a kerámia műhelyemet a pici égetőkemencével és a koronggal. Érettségi után feledésbe merült ez az elfoglaltság, és aztán már csak a gyerekek születését követően, a szülői házból kirepülve került megint elő a kis kemence.

Akkor indult a blogotok is?

Igen, akkoriban már működött a DIY blogunk és ismét elindult az agyaggal a kisérletezés, már korong használata nélkül. Egyébként a blogunk azt hiszem A Nagy DIY könyv megjelenésével teljesedett ki, amiben összesen 21 alkotó/blogger szerepel, az ő együttműködésük eredménye ez a projekt. A könyv a Highlights of Hungary kreatív szegmens versenyén 3. helyezést ért el. Az még külön érdekes és az egész Apacuka Ceramics márkához hozzátesz szemléletben is, hogy Gabi porcelánfestő és képzőművész, grafikus.

"Jó érzéssel tölti el az embert, hogy olyasmit csinálhat, amivel szeret foglalkozni, ami másoknak is tetszik, sikerélményt nyújt."


Miért fogtatok bele egy saját vállalkozásba?

A saját vállalkozás elindítása megelőzte az Apacuka kerámiát. Létezett a Vintage Bazaar oldalunk: fotófelületek készítése, bútorok felújítása és vintage tárgyak értékesítése. Az agyaggal, a kerámiával való kísérletezések új utakat, inspirációkat nyitottak a számunkra, és azt a lehetőséget, hogy csak a saját  vállalkozással foglalkozva, önálló alkotótevékenységet folytathassunk. Az első próbálkozások megosztása után egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a kerámiára, s nemcsak a vásárlás szintjén.

Ekkor jött a workshop ötlete is?

Igen, az egyik követőnk kérdezte meg, hogy workshopot nem szeretnénk-e tartani. Ettől az elején mi egy kicsit tartottunk, sokat töprengtünk rajta, hogy kell-e ez nekünk, de végül belevágtunk, és nem bántuk meg. Jó érzéssel tölti el az embert, hogy olyasmit csinálhat, amivel szeret foglalkozni, ami másoknak is tetszik, sikerélményt nyújt. Számunkra ez, legalábbis törekvéseinkben, nem egy szimpla vállalkozás, inkább egy olyan kihívás, amiben örömünket leljük, igyekszünk fenntartani motiváltságunkat, és másoknak is élményeket szerzünk. Nem szeretnénk egy rajtunk túlnövő, lelketlen üzletet. Fenntartható, kiegyensúlyozott élet kialakítására vállalkozunk, aminek csak egy része a munka.

Miért tartjátok fontosnak, hogy legyenek workshopok is és ne csak a termékeiteket forgalmazzátok?

Azt vettük észre, hogy ez a technika, ahogy készítjük a tányérokat, még egy 4 éves gyereknek is sikerélményt ad. Olyan emberek is érkeznek hozzánk, akik először nálunk nyúlnak agyaghoz és a workshop elején még nem tudják elképzelni, hogy ők erre képesek lesznek, de közben kiderül, hogy igen. Az a legjobb, amikor elhangzik egy olyan mondat, hogy „De szépet csináltam, nahát!” Sok jó emberrel találkozunk. A workshopok egyfajta nyitottságot is fenntartanak, ösztönzőek tudnak lenni, és talán nemcsak a mi számunkra.
 

Milyen technológiával dolgoztok?

Egyszerű és látványos megoldásokra törekszünk. A régen használt fali festőhengerek lenyomatait tesszük a tányérokba, ami az agyagban mélyített mintaként jelenik meg, ezzel is érdekessé téve a felületet.

"A workshopok egyfajta nyitottságot is fenntartanak, ösztönzőek tudnak lenni, és talán nemcsak a mi számunkra."

Hogy lehet a hagyományos kerámiát beilleszteni egy modern lakásba?

Ha a hagyományos kerámián a korongolva készült, 19.-20. század eleji paraszti kultúra mindennapjait segítő edényeket érted, akkor például a mázatlan változatok a most divatos skandináv enteriőrbe nagyon szépen passzolhatnak. De erős kontrasztot, hangsúlyt adhat egy minimál stílusú lakásban a díszes, mázas kerámia is.

Az egyedi darabok is felértékelődtek, ugye?

Igen a kézzel készült kisszériás termékek előnyt élveznek, és nem utolsó sorban az élmény vált nálunk fontossá, hogy mindenki a maga kerámiáit csinálja meg a saját ízlésére és környezetére formálva. Minden kerámia tányérnak van létjogosultsága, de fontos a mérték. Miből, mennyit, hogyan? A funkció és a mérték gátat szabhat a túlzásoknak, persze az egyéni ízlés, annak állapota, fontos tényező, de ez már egy bonyolultabb történet.

Hogyan folyik nálatok a munka? Hogy néz ki egy napotok?

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a műhelyünk a házunk melletti melléképületben van. Reggel a srácainkat ovi-suliba visszük, aztán kezdjük a műhelymunkát. Rendelésekre "gyártunk", csiszoljuk az égetetlen kerámiákat, ki-be pakoljuk a kemencét, mázazunk és fotózunk, amit megosztunk az online felületeinken. Foglalkoznunk kell az adminisztratív jellegű feladatainkkal is, e-mail-ek, visszaigazolások, interjúk :) és így tovább. Ebbe a napi rutinba azért igyekszünk belevinni valami izgalmat is, új formák, minták, projektek, Gabinak a képzőművészeti alkotómunka.

Mit tartotok a leginkább motiválónak?

A pozitív visszajelzéseket, hogy tetszik másnak az amitccsinálunk. A szabad alkotómunkát. Az önálló időbeosztást, ami azért nagy fegyelmet is követel.Szeretnénk tovább csinosítani a műhelyünket. Fejlődni a csomagolásban. A minőségre koncentrálni, és annyit vállalni, amennyit jó szívvel, maradéktalanul teljesíteni tudunk.

Mik a jövőbeni terveitek?

Egyedi, saját minták tervezése, ami már részben elindult a mesetányérokkal, amit Gabi készít, de nyitunk más vizuális alkotó felé is. Most például Agócs Írisz tervez nekünk mintákat. Szeretnénk időről-időre megújulni, új anyagokat, minőségeket beemelni az agyag mellé.

design, agyag, kerámia, alkotók, makers, apacuka ceramics, ceramic, makers sorozat Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317