Logomain

A legzöldebb zöldek: a környezetvédelem hőseinek arcképcsarnoka

By HG.HU 2015. december 15. 16:02

szerk at hg dot hu

Zold_hosok.gallery

Dr. Erdős László: Zöld hősök

Kép © Cser Kiadó

Zold_hosok_38.gallery

Dr. Erdős László: Zöld hősök - Wangari Maathai, az esőerdők védelmezője

Kép © Cser Kiadó

Zold_hosok_62.gallery

Dr. Erdős László: Zöld hősök - Arnold Schwarzenegger

Kép © Cser Kiadó

Zold_hosok_60.gallery

Dr. Erdős László: Zöld hősök - José Mujica, Urugay elnöke

Kép © Cser Kiadó

Zold_hosok_103.gallery

Dr. Erdős László: Zöld hősök - Greenpeace aktivista fókabébit jelöl meg

Kép © Cser Kiadó

Mi a közös Assisi Szent Ferencben és Charles Darwinban? Egy hazai szerző nagyszerű kötetéből kiderül!

A főemlősök védelme, tiltakozás a mindent elborító vegyszerek ellen, radikális megmozdulások a környezetvédelem érdekében: Erdős László könyve, a Zöld hősök című kötet Assisi Szent Ferenctől és Charles Darwintól kezdve Rachel Carsonon át Arnold Schwarzeneggerig azoknak a meghatározó személyiségeknek a portréját gyűjtötte egybe, akik a legtöbbet tették a környezet- és természetvédelem és a fenntarthatóság ügyéért. A kötet azonban több, mint egyszerű arcképcsarnok: nemcsak átláthatjuk a segítségével a környezeti mozgalmak történetét és fejlődését, hanem számos fontos tudományos fogalmat is segít tisztázni, mindezt ráadásul szórakoztató és közérthető stílusban.

A változatosság igyekszik tükrözni a környezeti mozgalmas sokszínűségét.

Gerald Durrell, David Attenborough, Cousteau kapitány, Jane Goodall: ők mind-mind egy-egy speciális szakterülethez kötődve, de végeredményben a bolygó ügyéért szálltak síkra. „A kötet igencsak eklektikusra sikeredett, de ezt nem hátrányként, hanem előnyként próbálom értékelni: a változatosság igyekszik tükrözni a környezeti mozgalmas sokszínűségét. A bemutatott személyek különböző országokból származnak Svájctól Kenyáig, Norvégiától Indiáig, Magyarországtól Ausztráliáig. Vannak köztük szegények és gazdagok, nők és férfiak, lelkes fiatalok és tapasztalt idős professzorok, nyugodt filozófusok és mindenre elszánt aktivisták” – írja a kötet előszavában Dr. Erdős László, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa, aki a zárszóban még hozzáteszi, a környezeti mozgalmak kiemelkedő alakjainak szerencsére olyan hosszú a listája, hogy teljességre semmiképp sem törekedhetett, a könyv csak a „legzöldebb zöldek” válogatását nyújthatja.  

„Az emberiség nagy része számára a bolygó nagy része az emelkedő tengerszint, a sivatagosodás és a katasztrofális élelmiszerhiány miatt lakhatatlanná válik, a kevés élhető régiót pedig menekültek özönlik el. Az emberiség létszáma drasztikusan visszaesik, és a kevés túlélőnek is csak akkor lesz esélye a megmaradásra, ha az emberiség „képes megrendszabályozni önmagát, és Gaia hasznos részévé tud válni”. James Lovelock, a Gaia-elmélet kidolgozója igencsak szomorú képet fest a jövőről az olvasóknak; szerinte a jelenlegi környezetvédelmi intézkedések nem tudják megállítani a felmelegedést. A katasztrofális következmények elkerülésének egyedüli esélyét a bolygómérnöki beavatkozásokban látja, amelyek közül a legígéretesebbnek azt tartja, hogy a mezőgazdasági hulladékokat elemi szénné alakítva eltemetjük. Így az óriási mennyiségű szén-dioxidot kivonva a légkörből lehetőség volna az éghajlatváltozás megfékezésére.

„Francine Patterson 1972-ben, PhD hallgatóként kezdte tanítani Kokót, az akkor egyéves kis lánygorillát. Tanulmányaiban meglepően gyorsan haladt, szókincse ma meghaladja az ezret… Koko nagyon szeretett volna egy kiscicát, ezért kért egyet ajándékba. Amikor egy plüssmacskát kapott, nagyon elégedetlen volt, ezért adtak neki egy igazit. A parányi macskának nem kellett tartania a száz kilónál is nehezebb gorillától: Koko nagyszerűen tudott bánni vele, és óvatosan szeretgette, babusgatta.” Az olyan történetek, mint amilyet az Emberekkel társalgó állatok című fejezetben olvashatunk, rendkívül szórakoztató olvasmánnyá teszik a könyvet.

A kötetet ajánljuk minadzoknak, akik érdeklődnek bolgyónk jövője, a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdései iránt - de szórakoztató olvasmány mindenkinek, aki korunk hőseinek inspiráló élettörténeteit szeretné megismerni!

Erdős László: Zöld hősök. Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig. Cser Kiadó, Budapest, 2015.    

 

cser kiadó, környezetvédelem, könyv, fenntarthatóság, könyvajánló, zöld hősök Icon_print

Dr. Erdős László: Zöld hősök

Kép © Cser Kiadó

Dr. Erdős László: Zöld hősök - Wangari Maathai, az esőerdők védelmezője

Kép © Cser Kiadó

Dr. Erdős László: Zöld hősök - Arnold Schwarzenegger

Kép © Cser Kiadó

Dr. Erdős László: Zöld hősök - José Mujica, Urugay elnöke

Kép © Cser Kiadó

Dr. Erdős László: Zöld hősök - Greenpeace aktivista fókabébit jelöl meg

Kép © Cser Kiadó

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317