Logomain

Műhelytitkok: interjú Zomborácz Virággal

By Soós Andi 2015. augusztus 24. 16:55

szerk at hg dot hu

Utoelet_premier.gallery

Zomborácz Virág és az Utóélet két főszereplője, Kristóf Márton (jobbra) és Gálffi László (balra)

Afterlife2.gallery

Utóélet (képkocka a filmből)

Szoros_allat_caps.gallery

Utóélet (képkocka a filmből)

Afterlife3.gallery

Utóélet (képkocka a filmből)

Fuggo.gallery

Utóélet (képkocka a filmből)

Afterlife32.gallery

Utóélet (képkocka a filmből)

Afterlife6.gallery

Utóélet (képkocka a filmből)

Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje, az Utóélet tavaly ősszel nagy sikerrel debütált itthon és külföldön: a Műhelytitkok rovatban a rendező-forgatókönyvíró mesélt arról, hogyan került a névjegykártyájára az, hogy "író".

A cikk megjelenését a SMartHU kreatív közösképviselet támogatta. A SMart-ot neked találták ki, ha alkotó tevékenységet folytatsz: szolgáltatásainkkal levesszük a válladról az adminisztratív és pénzügyi terheket és segítünk a projektjeid kommunikációjában is! Csatlakozz és gyere el egy ingyenes konzultációra, kövess minket Facebookon!

S.A.: Mi vonzott az írás, azon belül a filmdramaturgia felé?

Zomborácz Virág: Az írás mindig is érdekelt. Gyerekkorunkban az öcsémmel és az unokatestvéreimmel elhatároztuk, hogy mindannyian írunk egy regényt, a bevételt pedig összedobjuk és veszünk egy lovat. Ez a projekt végül nem valósult meg, mégis egy igazi sikertörténet kezdete, ha azt vesszük, hogy a Lada Samara maradhatott a garázsban, a névjegykártyámon pedig most az áll: „író”.

S.A.: Mi vagy ki az, ami a leginkább formálta az alkotói szemléletedet?

Z.V.: Hmmm, nem tudom, azt hiszem, a szemléletem még most is formálódik. De ezek kevésbé tudatos folyamatok, és én nem szeretem a saját munkáimat elemezni. Pillanatnyilag szerintem az HBO-s írószoba van rám a legnagyobb hatással. Mármint az ottani kollégáim.

S.A.: Első nagyjátékfilmed, az Utóélet itthon és külföldön is nagy sikert ért el. Milyen hatással volt rád ez a pozitív visszajelzés? 

Z.V.: Rám az a jellemző, hogy ha bármilyen, mások által pozitívnak értékelt dolgot hallok, látok vagy olvasok a munkámmal kapcsolatban, akkor én abban egy másodperc törtrésze alatt megtalálom a negatívumot, amin aztán napokig rágódom. Persze egy csomó olyasmi is történt, aminek a hozzám hasonló, legelszántabb pesszimista is csak örülni tud. De nem mutatja ki. 

Dolgozom egy minisorozaton, illetve a saját nagyjátékfilm-tervemen, amivel majd ősszel szeretnék pályázni a Filmalaphoz. Jövőre pedig szeretnék újra rendezni, és egy kiskutyát.

S.A.: Két animációs rövidfilm, a Dipendenza és a My name is Boffer Bing című filmek forgatókönyvét is jegyzed. Miben más egy animációs filmet írni, mint egy élő szereplős mozit? 

Z.V.: Írni ugyanolyan, inkább az nagyon más, ami azután történik, hogy átadod a könyvet a rendezőnek. A Dipendenza egyébként nem animációs filmnek indult, csak végül az lett belőle. Eredetileg Krigler Gábor és Lovas Balázs kurzusán írtam, pusztán az élvezetért, így nem különösebben foglalkoztatott a dolog, hogy egyébként mennyire megvalósítható. Tulajdonképpen elég nyilvánvaló volt, hogy a szürreális környezete miatt ez egy túlságosan költséges kisfilm lenne, így nem is nagyon erőltettem a megvalósítását. Egy barátnőm révén kerültem kapcsolatba a MOME végzős animáció szakosaival, akkor került elő a fiókból. Egy animációs filmnek nincs díszlet-, berendezés-, kellék- vagy jelmez költsége, ezek a körülmények nem drágítják. Tehát például ebben is más, szabadabb. A Horváth-Molnár Pannával való közös munka során „adaptáltuk” a forgatókönyvet ehhez a szabadsághoz, Panni animációs látásmódjához. Egyébként azóta a forgatókönyv jogait megvásárolta egy német producer, és állítólag el is készült az élőszereplős Dipendenza. De én még nem láttam. 

S.A.: Saját projektjeid mellett dolgoztál az HBO-nál és több tévésorozatot is írtál. Általában egyszerre több történeten dolgozol párhuzamosan, vagy adott időszakban csak egy dologra koncentrálsz? 

Z.V.: Több projekten dolgozom párhuzamosan, de nem mondhatnám, hogy kifejezetten nagy lenne a kapacitásom. 

S.A.: Mi az, ami a leginkább kikapcsol? 

Z.V.: Jó kérdés. Azt hiszem, én már teljesen elfelejtettem, hogyan kell kikapcsolódni, vagy legalábbis sokszor ez az érzésem magammal kapcsolatban. Kétségbeesetten hajszolom a pihenést, ami aztán sosem elég és sohasem kielégítő. 

S.A.: Min dolgozol most és milyen terveid vannak a jövőre? 

Z.V.: Jelenleg az HBO-nál dolgozom egy írói csapatban, az Aranyélet című produkción. Az első évadot idén november 8-án mutatja be a csatorna Thuróczy Szabolcs, Ónodi Eszter, Olasz Renátó és Döbrösi Laura főszereplésével. Emellett dolgozom egy minisorozaton, illetve a saját nagyjátékfilm-tervemen, amivel majd ősszel szeretnék pályázni a Filmalaphoz. Jövőre pedig szeretnék újra rendezni, és egy kiskutyát.

Zomborácz Virág A macska szerepe a francia irodalomban című kisfilmjét itt tudjátok megnézni, a Dipendenza című animációs filmet pedig ezen a linken éritek el! 

SMarthu
  • Név:
  • SMarthu
Iparág:
kreatív közösképviselet
Weboldal
Leírás:
A cikk megjelenését a SMarthu támogatta. A SMartHu azért jött létre, hogy jól ismerve a kreatív szabadúszók igényeit és problémáit, segítsen azokon. A Smart nemzetközi kezdeményezéssel a hátunk mögött könnyebbé tudjuk tenni a kreatívok mindennapjait, így több idejük marad arra, amihez a legjobban értenek, az alkotásra. Szolgáltatásaink kiszámíthatóbbá és vesződség mentesebbé teszik az alkotói lét adminisztrációs oldalát. Jelentkezz tagságért és kövesd a SMarthu facebook oldalát.

film, filmművészet, animációs film, smarthu, mühelytitkok, műhelytitkok Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317