Logomain

Feltörekvő márkák: CUB Animation

By Költő Nóra 2015. augusztus 26. 11:49

szerk at hg dot hu

Gelley_balint_szederkenyi_bella.gallery

CUB Animation Studio

Szederkényi Bella és Gelley Bálint

Killer_whales_cubanimation_gelley_balint.gallery

CUB Animation Studio

Gelley Bálint - Killer Whales © CUB Animation Studio

A_konyvgyujto_kiraly_cubanimation.gallery

CUB Animation Studio

A könyvgyűjtő király © CUB Animation Studio

Blackwood_cubanimation_gellar_csaba.gallery

CUB Animation Studio

Gellar Csaba - Blackwood © CUB Animation Studio

Fogas_mese_cubanimation_horvath_molnar_panna.gallery

CUB Animation Studio

Horváth Molnár Panna - Fogas mese © CUB Animation Studio

A CUB Animation stúdiót Szederkényi Bella és Gelley Bálint alapította 2015 májusában Budapesten. Tavaly részt vettek a MOME inkubációs programjában, amely segített megtenni az első lépéseket a vállalkozás megtervezésében.

CUB Animation stúdió célja, hogy az elmúlt években megjelent animációs generációnak lehetőséget és teret adjon abban, hogy megmutatkozzon mind a hazai-, mind a nemzetközi szakmai színtéren. Fő profiljuk a saját tartalom fejlesztése, de foglalkoznak szervizmunkával, reklámokkal, és diplomafilmek gyártásával, koordinálásával is.

Szederkényi Bella 2009-ben végzett a MOME animáció szakán. Diplomafilmje, az “Orsolya” c. rövidfilm több nemzetközi- és hazai fesztiválon díjat kapott. Bella a diploma után elvégezte a MOME doktori iskola 3 évét, emellett óraadó tanár az egyetemen, és számos animációs projektben részt vett az elmúlt évek során. Bella szereti a kávét, a Jane’s Addiction-t, és az erdőben futni a kutyájával.

Gelley Bálint 2012-ben végzett ugyancsak a MOME animáció szakán: diplomafilmje, az “Otthon” c. rövidfilm szintén sikeresen szerepelt számos nemzetközi- és hazai fesztiválon. Bálint az elmúlt években szabadúszóként dolgozott a szakmában, számos animációs diploma-, és rövidfilm, sorozat és reklámszpot készítésében közreműködött. Bálint szereti a vicces ingeket, Todd Terjét és a pho-t.

“cub” angol szó, jelentése: kölyök ragadozó állat.

HG.HU: Mikor indult a projekt, és honnan jött az ötlet?

CUB: A stúdió alapításának ötlete 2014-ben vetődött fel - mindkettőnk céljai azonosak voltak: lehetőséget adni a fiatal, tehetséges animációs generációnak, és szuper filmeket, projekteket készíteni együtt. Szabadúszóként több évet dolgoztunk a szakmában, és úgy éreztük, hogy ami igazán hiányzik, az egy stúdió, ahol a friss diplomások megvalósíthatják a saját ötleteiket. A kezdő lépéseknél a MOME inkubációs programja, a MOME + segített, különösen sokat köszönhetünk Takács Ildikónak, a mentorunknak. Végül idén májusban alapítottuk meg a céget.

HG.HU: Kik vagytok a vállalkozás mögött? Miért fogtatok bele?

CUB: Szederkényi Bella és Gelley Bálint a nevünk, animációsok vagyunk. Azért fogtunk bele, mert nagyon szeretjük az animációt, és szerettünk volna egy szervezettebb, nagyívűbb dolgot létrehozni annál, mint hogy szabadúszóként elszigetelten önálló projekteken dolgozzunk. Szerettünk volna egy csapatot, egy közösséget létrehozni, egy olyan műhelyt, ahol jó hangulatban nagyszerű dolgok készülhetnek, ahol segítjük egymást a fejlesztésben és a kivitelezésben, ahol nem futószalagon készülnek a munkák, és ahol a korrekt, nyílt szakmai kommunikáció és üzleti morál az alap. A csapat és a műhely kiépítése hosszú folyamat lesz, aminek még csak az elején tartunk, de biztatóak a jelek. Rengeteget dolgozunk, és hasonlóan elhivatott emberekkel szeretnénk dolgozni ahhoz, hogy megvalósíthassuk azt, amit elképzeltünk. Nem sietünk, és kitartóak vagyunk. Hosszú távúak a céljaink, és nem csak üzletiek.

"Szerettünk volna egy csapatot, egy közösséget létrehozni, egy olyan műhelyt, ahol jó hangulatban nagyszerű dolgok készülhetnek."

HG.HU: Milyen célból jött létre a stúdió?

CUB: Színvonalas filmeket szeretnénk létrehozni egy elhivatott csapattal, és nemzetközi szinten is elismertté tenni az új generációs magyar animációt. És szeretnénk egy olyan stúdiót, ahol együtt tudunk főzni, és pingpong asztal is van!

HG.HU: Szabadúszóként dolgoztok, vagy pedig csak mellékes vállalkozás a Cub?

CUB: A CUB a saját vállalkozásunk, a munkahelyünk, a hivatásunk, ezzel foglalkozunk nap mint nap. Nem egy mellékes dolog, és nem is szabadúszunk mellette. Ezt máshogy nem is lehetne csinálni.

HG.HU: Milyen technikát használtok?

CUB: 2d animációval dolgozunk, azon belül mind a kézi, mind a számítógépes animációval foglalkozunk.

"Szeretnénk egy olyan stúdiót, ahol együtt tudunk főzni, és pingpong asztal is van!"

HG.HU: Mesélnétek a MOME+ inkubációs programjáról?

CUB: A MOME + kísérleti inkubációs program 2014 elején indult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A célja, hogy a pályakezdők részére nehézséget jelentő stratégiai tervezésben segítséget nyújtson, valamint a szükséges gazdasági, marketing ismeretek terén szakértőkkel segítse az első lépéseket. Az egyetem inkubációs programja jól látja, hogy egy olyan művészeti és kreatív szakmában dolgozunk, amely ugyan nem kínál lehetőséget start-up cégek építésére és gyors sikerre - mégis egy jól működő társadalom fontos részét képezi. Az animációs rövidfilm piaci szempontból nem képvisel nagy értéket - általában nem sok pénzből készül, és az értékesítési lehetőségei is korlátozottak -, mégis, egy nemzetközi fesztiválokon több díjat elnyert animációs kisfilm művészeti-, és image szempontból is nagyon fontos értéket képvisel.

HG.HU: Kik a célközönség, kik érdeklődnek a szolgáltatásaitok iránt? Hogyan éritek el őket?

CUB: A célközönségünk projektenként változik: most éppen gyerekek számára készítünk televíziós mesefilmeket; ezen kívül rövidfilmeket, amelyek elsődleges közönsége a  filmfesztiválok közönsége lesz; valamint internetes-, és tv reklámokat is. A szolgáltatásaink iránt általában reklámügynökségek, filmes cégek érdeklődnek. Szerencsére a szabadúszó- és fesztiváljáró éveink alatt sikerült kiépíteni egy jól működő hazai- és nemzetközi szakmai kapcsolati hálót - amelyet folyamatosan bővítünk.

HG.HU: Mit tartotok a leginkább motiválónak, és a legnagyobb legyőzendő akadálynak?

CUB: Leginkább a fiatal magyar animációsok lendülete és tehetsége motivál minket. Úgy érezzük, hogy Magyarországon a MOME Animáció szak kitartó munkájának köszönhetően létrejött egy új generáció, akikre fel lehet építeni a jövő magyar animációs iparát. Ezt a nemzetközi fesztiválsikerek is alátámasztják. A legnagyobb legyőzendő akadály, hogy ez a generáció ne vesszen el a megrendelésre végzett munkákban, hanem gondolkozzon hosszú távon, és kamatoztassa azt a kreativitást, és tudást, amellyel rendelkezik. Ahhoz, hogy ezt a lehetőséget megkapják a fiatalok, óriási szervezőmunka, és tudatos tervezés szükséges - nem beszélve a vállalkozás vezetéséről, ami meglehetősen új feladat nekünk, hiszen mindketten művészi oldalról érkeztünk. Egyelőre úgy tűnik, hogy boldogulunk vele.

HG.HU: Mik a terveitek a jövőt illetően?

CUB: Szeretnénk, hogy a CUB egy jól felszerelt, és naprakész animációs stúdió legyen, ahová jó bejárni dolgozni, mert jó a légkör, és izgalmas projektek készülnek. És hát a pingpong asztal.

" A fiatal magyar animációsok lendülete és tehetsége motivál minket."

HG.HU: Mit gondoltok a magyar animáció helyzetéről?

CUB: A magyar animáció helyzete felívelőben van, ami a nemzetközi sikerekről tisztán leolvasható. Ennek két összetevője van, egyrészt a MOME animáció szak elmúlt években tett következetes, kitartó, kemény munkája, aminek a kiindulópontja és generátora Fülöp József, akinek a szakma, és a fiatalok rengeteget köszönhetnek. Örömmel látjuk, hogy a MOME mellett megjelentek más animációs képzések is. A siker másik összetevője, hogy a támogatás mértéke jelentősen nőtt az elmúlt években, így lehetőség van arra, hogy több animációs film, sorozat, projekt készüljön évről-évre.

 

SMarthu
  • Név:
  • SMarthu
Iparág:
kreatív közösképviselet
Weboldal
Leírás:
A cikk megjelenését a SMarthu támogatta. A SMartHu azért jött létre, hogy jól ismerve a kreatív szabadúszók igényeit és problémáit, segítsen azokon. A Smart nemzetközi kezdeményezéssel a hátunk mögött könnyebbé tudjuk tenni a kreatívok mindennapjait, így több idejük marad arra, amihez a legjobban értenek, az alkotásra. Szolgáltatásaink kiszámíthatóbbá és vesződség mentesebbé teszik az alkotói lét adminisztrációs oldalát. Jelentkezz tagságért és kövesd a SMarthu facebook oldalát.

mome, animáció, animációs film, cub animation, animation Icon_print

CUB Animation Studio

Szederkényi Bella és Gelley Bálint

CUB Animation Studio

Gelley Bálint - Killer Whales © CUB Animation Studio

CUB Animation Studio

A könyvgyűjtő király © CUB Animation Studio

CUB Animation Studio

Gellar Csaba - Blackwood © CUB Animation Studio

CUB Animation Studio

Horváth Molnár Panna - Fogas mese © CUB Animation Studio

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317