Logomain

Ázsia ízei a belvárosban: Sáo Food & Bar

By Soós Andi 2015. augusztus 4. 09:16

szerk at hg dot hu

Saoteam.gallery

A Sáo哨 csapata: Anh Tuan, Phuong Nguyen és Song Tao Wang

fotó: Makó Szilveszter

Saoent.gallery

Sáo哨 enteriőr

Sao-food_2.gallery

Sáo哨 food

fotó: Glódi Balázs

Sao-food_3.gallery

Sáo哨 food

fotó: Glódi Balázs

Sao-food_1.gallery

Sáo哨 food

fotó: Glódi Balázs

Sao-food_4.gallery

Sáo哨 food

fotó: Glódi Balázs

A Sáo哨 Food & Bar egy apró kínai büfé helyén nyílt meg idén, hogy a vietnámi és a kínai konyha autentikus ízeit hozza el Budapestre. A Műhelytitkok rovatban az éttermet megálmodó három barát, Nguyen Thuy Phuong, Anh Tuan és Song Tao Wang meséltek a kezdetekről, ázsiai ízekről és családi hagyományokról.

A cikk megjelenését a SMartHU kreatív közösképviselet támogatta. A SMart-ot neked találták ki, ha alkotó tevékenységet folytatsz: szolgáltatásainkkal levesszük a válladról az adminisztratív és pénzügyi terheket és segítünk a projektjeid kommunikációjában is! Csatlakozz és gyere el egy ingyenes konzultációra, kövess minket Facebookon!

S.A. Honnan indult az ötlet, hogy közösen nyissatok éttermet? 

Nguyen Thuy Phuong: Anh Tuannal gyermekkorunk óta, Taoval több mint tíz éve ismerjük egymást. Mindhárman valamilyen alkotó tevékenységet is folytatunk, Anh Tuan és én a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil tanszékére jártunk, Tao fodrászként dolgozott és mellette közgazdász végzettsége is van. Az útjaink valahogy mindig keresztezték egymást, és néhány éve Egy csepp Indokína néven, különböző budapesti helyeken főztünk együtt. Ezzel célunk a vietnámi és a kínai konyha megismertetése valamint egyre szélesebb körben való terjesztése volt. Ez a "vándorkonyha" az évek alatt kinőtte magát és már nem csak az ismerőseinknek, hanem több mint kétszáz vendég számára készítettük el a fogásokat. A vágyaink között mindig szerepelt, hogy vendéglátással is foglalkozzunk, de csak mostanra állt össze minden úgy, hogy közösen nyissuk meg az éttermet. 

S.A.: A főzést családi hagyományokból tanultátok meg?

N.T.P.: Vietnámban nőttem fel és már egészen kis koromban segítettem a konyhában. Mivel én vigyáztam sokszor a testvéremre, főzni is gyorsan megtanultam. Emellett minden nyáron meglátogattam a vidèken élő nagyszüleimet, ahol a főzés egy közösségi esemény, amiben az egész család részt vesz, így könnyebben el lehet sajátítani a technikákat. 

Song Tao Wang: Olyan tizenegy éves lehettem, mikor a szüleimnek szerettem volna segíteni a konyhában. Először rizst próbáltam főzni, persze, elsőre nem sikerült, még a kukta is felrobbant. Nagyapám Kínában egy étteremben szakács volt, ahol elég sok időt töltöttem és figyeltem a folyamatokat, így kezdett el komolyabban érdekelni a főzés. 

Anh Tuan: Az első főzési élményem 2 éves koromból való, amikor a konyhában próbáltam segíteni a dédnagymamámnak. Ennek ma is nyoma van, ugyanis azonnal sikerült leforráznom magam egy forró levessel. Komolyabban 6 évesen kezdtem el főzni, Taohoz hasonlóan a rizsfőzés volt az első dolog amit önàllóan meg kellett tanulnom. A rizsfőzés titka nem csak a víz adagolása és a láng erőssége, hanem a megfelelő rizsfajta felismerése. Sokszor a legegyszerűbbnek tűnő dolgok valójában a legfontosabb alapot adják. 

A kényelem, az otthonosság voltak a hívószavaink, azt szerettük volna, hogy egy olyan hely szülessen meg, ahol a vendégeknek nem kell feszengeniük, hanem barátságos hangulatban tölthetik el itt az idejüket.

S.A.: Hogyan hangoltátok össze a kínai és a vietnámi ízeket az étlapon? 

N.T.P.: A célunk az volt, hogy a saját ízlésünket tükrözze az étlap: az autentikus alapokhoz hozzáadtuk a kreativitásunkat. Odafigyelünk arra is, hogy minden fogásból legyen vegetáriánus változat, és az egyéb speciális igényeket is kérésre teljesítjük. Mindig friss alapanyagokkal dolgozunk, legyen szó ételekről vagy akár italokról. 

S.T.W: Kína déli részéről származom, ahol a tenger közelsége miatt a friss alapanyagok, a halak, zöldségek a meghatározó alkotóelemek, ezért ez a konyha kevésbé intenzív, mint például az északi, ahol a fűszerezés dominál. Az étlap kialakításánál nem ragaszkodtunk ahhoz, hogy pontosan egyenlő arányban legyenek a kínai és a vietnámi fogások, azt tartottuk szem előtt, hogy minél izgalmasabb és változatosabb ízek kerüljenek egymás mellé. 

S.A.: Honnan szerzitek be az alapanyagokat? 

S.T.W.: Hetente többször megyek alapanyag beszerző túrára, elsősorban piacon vásárolok friss fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket de mindenhol nyitva tartom a szemem, amerre éppen járok. 

A madarak nem tudnak egyedül létezni, mindig csoportban mozognak, ez egy metaforája is annak, ahogyan mi hárman együtt dolgozunk. 

S.A.: Az ételek mellett a hely kialakítására, arculatára is nagy hangsúlyt fektettetek. 

S.T.W.: A kényelem, az otthonosság voltak a hívószavaink, azt szerettük volna, hogy egy olyan hely szülessen meg, ahol a vendégeknek nem kell feszengeniük, hanem barátságos hangulatban tölthetik el itt az idejüket.

N.T.P.: Szerencsések vagyunk, mert sok barátunk dolgozik művészeti területen: Laki Eszter grafikussal, aki az arculatot tervezte, együtt kezdtünk el rajzolni, a belsőépítészetért és a bútorokért pedig a POSITION Kollektíva felelt. A design kialakítása egy közös kreatív folyamat volt, és mivel a tervezők is többször jártak Vietnámban, hamar ráéreztek arra a hangulatra, amit szerettünk volna megvalósítani. A Sáo哨 mindkét nyelv egyes dialektusaiban a madár, fütty és csicsergés jelentést hordozzák, mélyebb értelemben pedig a szerencse zálogai. A madártartásnak Ázsiában évezredes hagyománya van, szerencsét hoz, a barátságot és az összetartást szimbolizálja. A madarak nem tudnak egyedül létezni, mindig csoportban mozognak, ez egy metaforája is annak, ahogyan mi hárman együtt dolgozunk. 

S.A.: Ezt a gondolatot testesíti meg az étterem közepén futó, hosszú asztal is. 

N.T.P.: Igen, ennek az asztalnak is az a funkciója, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket, és akár spontán társaságokat generáljon. Az ázsiai kultúrában az evés mindig társasági esemény, az emberek sokkal közelebb élnek egymáshoz, a generációk közösen főznek és étkeznek. A Sáo哨 tér elrendezése ezt az ázsiai hangulatot teremti meg itt Budapesten. 

Sáo哨 Food & Bar

Cím: Budapest, 1075 Holló utca 10. 

Kövessétek a Sáo哨 éttermet Facebookon és Instagramon!

SMarthu
  • Név:
  • SMarthu
Iparág:
kreatív közösképviselet
Weboldal
Leírás:
A cikk megjelenését a SMarthu támogatta. A SMartHu azért jött létre, hogy jól ismerve a kreatív szabadúszók igényeit és problémáit, segítsen azokon. A Smart nemzetközi kezdeményezéssel a hátunk mögött könnyebbé tudjuk tenni a kreatívok mindennapjait, így több idejük marad arra, amihez a legjobban értenek, az alkotásra. Szolgáltatásaink kiszámíthatóbbá és vesződség mentesebbé teszik az alkotói lét adminisztrációs oldalát. Jelentkezz tagságért és kövesd a SMarthu facebook oldalát.

design, budapest, arculat, étterem, ázsia, gasztronómia, mühelytitkok, műhelytitkok, smarthu Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317