Logomain

A fotókon is túl: szokatlan tárlattal jelentkezik a Fortepan!

By HG.HU 2015. július 6. 13:21

szerk at hg dot hu

A Fortepan történetében először nem fotókat szeretnének mutatni - vagyis fotókat, amennyiben a képet, mint háromdimenziós műtárgyat nézzük.

Ezúttal szokatlan dologra vállalkozott a nagyszerű fotóarchívum. A Fortepan történetében először nem fotókat szeretnének mutatni Önöknek. Vagyis fotókat, amennyiben a képet, mint háromdimenziós műtárgyat nézzük.

Fortepan_fot%c3%b3h%c3%a1tlap.gallery

"Arra gondoltunk ugyanis, hogy érdemes lenne megmutatni párszáz kép hátoldalát is. Tudják, azokat a kalligrafikus hátlapokat, amik sokszor érdekesebbnek tűnnek, mint maguk a portrék a címoldalon. Ez tehát egy “hátlap különszám” lesz – miért ne lehetne ilyen is?" - írják a Fortepan ötletgazdái.

http://www.fortepan.hu/?view=new

"Talán Önök is rácsodálkoztak már a családi albumokban, vagy egy antikváriumban keresgélve, hogy a századelő műtermi képeinek milyen szépek a hátoldalai. Ezeket a hátlapokat – szakszóval verzókat – mi is régóta gyűjtjük, kifejezetten a különböző műtermek miatt. Mostanra összegyűlt közel 400 és érdemesnek tűnt beszkennelni, megosztani a lapokat. Cirkalmas és művészi, vásári és modern, eredeti és epigon, mindenféle hátlapot lehet látni közöttük. Ami közös mindben: egyediek és személyesek. Brassó, Belényes és Arad, Komárom és Szabadka, többtucat település többszáz fotográfusának kártyái ezek, egészen a kiegyezés korától a harmincas évekig.

Nem állíthatjuk, hogy ez egy komoly gyűjtemény lenne, minthogy nem tudjuk sem azt, hogy milyen hasonló gyűjtemények léteznek, sem azt, hogy igazából hány műterem lehetett a történelmi Magyarországon? Ha van kedvük, megpróbálhatnánk kideríteni közösen!"

Ezért a szervezők arra hívják fel az érdeklődőket, hogy ha tehetik, szkenneljék be a családi albumaikban lappangó műtermi képeik hátlapjait – föltéve, hogy ebben a sorozatban nem szerepelnek. A feladat egyszerű, írják be a Fortepan szabadszavas keresőjébe a fotográfus nevét, és azonnal kiderül, szerepel-e már a gyűjteményben? Vigyázat: azonos szerzőnek lehetnek különféle verzói is! Uher Ödön például hat különféle hátlappal szerepel csak itt. Ha eddig hiányzó fotográfusra akadtak, szkenneljék be a hátlapot (min 400 dpi-vel) és küldjék el a fortepan@fortepan.hu emailcímre.

"Milyen jó lenne, ha idővel a névtelen kismesterek is megjelenhetnének a Fortepanon, Divald Károly, Klösz György, vagy Erdélyi Mór társaságában. És megtudhatnánk végre, hányan foglalkoztak “fényírással” úgy 120 évvel ezelőtt? Ennél csak egy kínzóbb kérdés lehet: hogyan nyithatott  műtermet Carl König egyidőben Bombay-ben, Kairóban és Nagyszebenben? Válaszaikat és képeiket várva, barátsággal: szerkesztők, szerzők és szkennelők."

Külön köszönet Takács Róbertnek és Simon Gyulának, a lapok szkenneléséért és a leírásokért!

fotó, fotóművészet, város, fotózás, fortepan, alkotók Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317