Logomain

Műhelynapra hív a Visegrádi Építésztábor

By HG.HU 2015. június 17. 16:19

szerk at hg dot hu

Visegr%c3%a1di_%c3%a9p%c3%adt%c3%a9szt%c3%a1bor_1.gallery

A Visegrádi Építésztábor 2014-ben

Kép © Visegrádi Építésztábor

Visegr%c3%a1di_%c3%a9p%c3%adt%c3%a9szt%c3%a1bor_2.gallery

A Visegrádi Építésztábor 2014-ben

Kép © Visegrádi Építésztábor

Visegr%c3%a1di_%c3%a9p%c3%adt%c3%a9szt%c3%a1bor_3.gallery

A Visegrádi Építésztábor 2014-ben

Kép © Visegrádi Építésztábor

Visegr%c3%a1di_%c3%a9p%c3%adt%c3%a9szt%c3%a1bor_4.gallery

A Visegrádi Építésztábor 2014-ben

Kép © Visegrádi Építésztábor

Visegr%c3%a1di_%c3%a9p%c3%adt%c3%a9szt%c3%a1bor_5.gallery

A Visegrádi Építésztábor 2014-ben

Kép © Visegrádi Építésztábor

Idén folytatódik a múlt évben újraindított Visegrádi Építésztáborok sora!

A korábbiakhoz hasonlóan várják a szervezők azoknak az építészhallgatóknak és Visegrádon élőknek a jelentkezését, akik rész akarnak venni egy kéthetes közösségi munkában és tanulásban.

"Ebben az évben egy játékkuckót építünk az Apátkúti-patak és a Széchenyi utca találkozásánál fekvő régi táborhely (volt kemping) területére" - szól a felhívás. "Az építmény tervezésére hallgatói pályázatot írtunk ki (ld. a felhívás végén!), melyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Szerves építészet című tárgyat hallgatók indulhattak. A Visegrádi Táborok hagyományához illően az építő közösség – amelybe a Város és Önkormányzata is beleértendő – választja ki és véglegesíti a győztes tervet. Erre a véglegesítésre – mely gyakorlati okokból feltétele a kivitelezés-szervezés megkezdésének – idén június 20-án 10 órától kerül sor Visegrádon, egy műhelynap keretében. A kész tervet előreláthatólag augusztus 10-től valósítjuk meg."

Aki részt kíván venni az említett eseményeken, jelezze a foepitesz@visegrad.hu címen vagy a +36-20-236-82-91 telefonszámon!

És következzék a felhívás:

„PATAKPARTI SZÍV-, FEJ- ÉS TÜDŐSZELLŐZTETŐ KERT JÁTÉKOS MENEDÉKÉPÍTMÉNYE

A 2014. évi lepencei buszváró építése után, idén a városmaghoz közelebb verhet tábort mindenki, aki kész részt venni egy a tervezői gondolat megszületésétől az avatásig tartó visegrádi közösségi eseményen.Az Apátkúti-patak a Visegrádi-hegységben ered, és a várost keresztülszelve ömlik a Dunába. A Széchényi utca egy helyi védett „öreghíd”-on vezet át a bővizű vízfolyás fölött. Ez a kitüntetett pont egyben előtere annak a táborhelynek, mely nyaranta sok vendégnek nyújtott lehetőséget a pihenésre, és amelyet az erdő már régen visszahódított volna magának, ha nincs egy cselekvő mikroközösség, amely megőrizte a területet Visegrád városának, hogy újra pezsgő élet költözhessen belé. Nyugati, északnyugati hegylábi tájolása miatt a fenti célra kitűnően alkalmas. A helyszín jelentőségének megismeréséhez fontos tudni, hogy a középkori településnek az egyik temploma a közeli Mátyás Király Művelődési Ház és Városi Könyvtár épületével (melyet Kokas-villaként ismerünk XX. századi egyik tulajdonosa után) szemközti lakóházak helyén állt.

Évek óta települési szándék a Patak-sétány létrehozása, amely a Fő utcát az említett táborhelyet a temetőt és a Turányi Gábor és Földes László tervei szerint épült erdei iskolát hivatott összekötni az Apátkúti-patak völgyében, helyet adva a gyalog és kerékpáron közlekedő visegrádiaknak és vendégeiknek. Ennek a sétánynak kiemelt állomása lesz a táborhely, amelyre nem kerítés mögötti városi parkként tekintünk tehát, hanem a természeti környezetével szimbiózisban élő település kultúrtájként létező határmesgyéjére, átmeneti szabad terére. Tágabb értelemben ez a közel egy hektáros terület a tervezési terület, melynek a helyi közösség és a városvezetés fejében létező helyszínrajzán találunk a patakon kívül egy bicikliúttal és gyümölcsfákkal kísért széles sétányt, pihenést szolgáló tájbútorokat, gyermek- és felnőtt játszóteret, a szabadtéri edzést szolgáló szerkentyűket, tájba olvadó pályákat (még szánkópályát is, ami a délről a helyszín fölé magasodó Svábhegy (Szimeszperg) lábán végződhet). A régi tábor épületmaradványát és kőből falazott pincéjét is meg akarjuk menteni, melyek sütő főző, fürdő, mosdó, tároló építményként szolgálhatja az újraéledő közösségi pihenő teret.

A felsoroltak azonban több évre is adhatnának építési feladatot a Visegrádi Építésztábornak, ezért megjelölünk egy építményt, amire ráközelíthet minden pályázó. Szükségünk van egy olyan esőtől védett helyre, ami száraz időben játékszernek, árnyékos játszóhelynek nagyon alkalmas, 5-7 gyermek egyszerre elfér a fedele alatt, és újrahasznosítja egy régi játszóvár és csúszda elemeit, miközben szervesen illeszkedik a városmaghoz közeli pozícióban az értékes természeti és táji környezethez. Az építéshez felhasználható a mellékelt képeken bemutatott játszóvár (traktor-mászóka) és csúszda (egyben vagy elemekre bontva), némi vörös tölgy árvízvédelmi reteszgerenda –18 db 17 x 15 x 311 cm (258 cm párhuzamos oldalú gerendahossz), 25 db 17 x 21 x 410 cm (360 cm párhuzamos oldalú gerendahossz) – visegrádi andezit a Löffler-bánya anyagából, és más, a természetközelségbe illő építőanyag.

Minden pályázónak kívánunk játékos kedvet az alkotáshoz!”

építészet, város, visegrád, epiteszet, alkotók, visegrádi építésztábor Icon_print

A Visegrádi Építésztábor 2014-ben

Kép © Visegrádi Építésztábor

A Visegrádi Építésztábor 2014-ben

Kép © Visegrádi Építésztábor

A Visegrádi Építésztábor 2014-ben

Kép © Visegrádi Építésztábor

A Visegrádi Építésztábor 2014-ben

Kép © Visegrádi Építésztábor

A Visegrádi Építésztábor 2014-ben

Kép © Visegrádi Építésztábor

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317