Logomain

Anti-divat és zenélő bőr: Best of BKF OMDK 2015

By HG.HU 2015. június 17. 11:30

szerk at hg dot hu

Mi az, ami korunkban foglalkoztatja a fiatal alkotókat, hogyan gondolkodnak a világról és választott hivatásukról?

A VII. Országos Művészeti- és Művészettudományi Diákköri Konferencia (OMDK) megrendezésének jogát a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) nyerte el, a programokat két szakmai partnerrel valósította meg: társszervező volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem. A versenyen idén is folytatódott a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola OMDK-s sikersorozata: 7 első, 4 második, 1 harmadik és 1 különdíjat nyertek az intézmény hallgatói a 2015-ös verseny folyamán. A díjazottak munkák közül mutatunk most be hét alkotást! (A lista nem rangsor!)

1

Könczöl Alexandra: Öltözék
Craft 2., I. díj

K%c3%b6ncz%c3%b6l_alexandra.lead_1

A hő hatására történő zsugorodás jelen van a természetben, ezt a jelenséget ültette át az öltözéktervezés és a design területére Könczöl Alexandra nyertes pályamunkája: Felületalakítási kísérletsorozat formaalakításra. Több lépcsős hőkezelés hatására megszületett egy rugalmas textúrájú és különleges tapintású alapanyag, amely lehetővé teszi, hogy különböző formamódosításokat lehessen végezni egy adott testen. Számításokkal és tervezéssel meghatározott pontokon szűkíthető és bővíthető a forma az új alapanyag segítségével. Az elkészített műalkotás egy felsőrész, amelyen egyszerre jelennek meg a különböző anyagminőségek, a szűkítés a derékon történik.


Könczöl Alexandráról:

"A ruhatervezés mellett mindig is érdeklődtem a biológia és a kémia iránt. Munkáimban összekapcsolódik a tudomány és a kreativitás. Mivel 10 éves korom óta ruhatervezéssel szerettem volna foglalkozni, a BKF Kézműves szakára esett a választásom, azon belül is az öltözék- és kiegészítő tervező szakirányra. Tetszik, hogy  a hallgatóknak lehetőségük van új, alternatív anyagokat is kipróbálni a tervezési és kivitelezési folyamatok során. Fő inspirációs forrásaim a futurisztikus divat, a hatvanas évek űrkorszak stílusa, ezen kívül sokat merítek a természeti formákból. A jövőben szeretnék mesterszakon tovább tanulni, és emellett az intelligens textilekkel foglalkozni, ezen belül is az emberi alakra formázható ruházat érdekel."

Még több infó a nyertes pálymunkáról és az alkotóról itt.

2

Zsidek Barbara: Budapest elmesélve - Mai magyar mesehősök
Képgrafika 2., III. díj

Zsidek_barbara.lead_3

Könyv, amely a magyar népmeséken keresztül ismerteti Budapest látványosságait: a történetek Budapest utcáin játszódnak, a történetek végén található térképen végigkövethető, merre haladt a mese útvonala. A meséket értelmezi és átélhetőbbé teszi az, hogy hátterét napjaink díszletei adják. A könyv magyar és külföldi olvasónak is szól, cél, hogy mindenki átérezze és megismerje a magyar kulturális, népmesei örökséget, és bemutassa napjaink Budapestjét.


Zsidek Barbaráról:

"Igyekszem több területen tevékenykedni, s mivel tervezőgrafikát hallgatok, ez kifejezetten hasznos is. Nem szeretném korlátozni magam egyetlen területre, még akkor sem, ha leginkább az illusztráció, a könyvek és a plakátok vonzanak. Úgy gondolom, hogy alapvetően inkább “illusztrátori aggyal” és hozzáállással rendelkezem, s ezekben a grafikai ágazatokban lehet gyakrabban így alkotni, sokkal személyesebbre lehet venni a hangnemet vagy magát a témát. Ezek mindig közel álltak hozzám, onnantól kezdve már tudatosan is, hogy megkaptam anyukám régi, a magyar népmeséket összegyűjtő könyveit, amelyeket régi tusrajzok illusztráltak. Ezekben a területekben pedig egyre több érdekes lehetőség rejlik az új technikák fejlődésével és igények megjelenésével. De a többi grafikai területtel is szívesen foglalkozom és fejlesztem magam bennük, mert ezek szerencsére oda-vissza hatnak egymásra és minél jobban rajzolok, annál inkább észreveszem a hibákat a tördelésben, javul a kompozíciós érzékem, és így tovább. A honlapkészítés (és kódolás) is érdekelt régebben - ma már kevésbé -, bár vannak olyan “líraibb” oldalai, amivel most is szívesen kísérleteznék. De fontos része a grafikai hozzáállásomnak és történetemnek, mert ez volt az egyik ok, ami miatt anno a tervezőgrafika mellett döntöttem."

További infó a nyertes pálymunkáról és az alkotóról itt.

 

3

Zachar Viktória: Moth moduláris szőnyeg
Craft 1: II. díj

Zachar_vikt%c3%b3ria_moth.lead_3

A lepkék szárnyát borító mikroszkopikus méretű pikkelyek inspirálták ezt a moduláris rendszert, az alkotó a szövött és kötött anyag szerkezete nagyította fel, majd ültette át geometrikus formákra. Egy egysége külön mozgatható fülekből és az őket összekötő sávból áll. Ezek sorosan kapcsolhatók egymáshoz, láncszemekként egymásba fűzhetők. A szerkezet különböző anyagokból is elkészíthető, melyekhez különböző funkciók társíthatók.


Zachar Viktóriáról

"A textilen belül rengetek kísérletezésre van lehetőség. Szeretek alternatív anyagokkal dolgozni és különböző technikákat kipróbálni, új felhasználási lehetőségeket keresni. Nagyon izgalmasnak tartom a tradicionális technikák és a nem feltétlenül odaillő anyagok kombinálását. Mindenképpen szerettem volna folytatni a tanulmányaimat a BA diploma után, természetesen ezen a területen. Mivel éppen indult is Divat- és Textiltervezés mesterszak a BKF-en, nem volt kérdéses, hogy ide jövök. Inspirációim a munkáim során jellemzően a természetből, az építészetből a képzőművészetből származnak. De szívesen nyúlok különböző struktúrákhoz, szerkezetekhez is. Szeretnék a végzettségemnek megfelelően a textillel foglalkozni, ezen belül több terület is érdekel."

Még több infó a nyertes pálymunkáról és az alkotóról itt.

4

Erdélyi Blanka: Fényjelek
Szobrászat 1. II. díj

Erdelyi_blanka.lead_3

Beton és fény: az ellentétpárt hozza közös nevezőre Erdélyi Blanka alkotása, egy olyan köztérre elhelyezhető mobil plasztika, amely tükrök segítségével alkalmas a résztvevők közötti kommunikálására, játékra. amit a természetes reflektálódó fény irányításával tud elérni a plasztika használója. Gömbcsukló segítégével emberi kéz által működtetett, mechanikus mozgatással lehet változtani a fény irányát.


Erdélyi Blanka középiskolában kezdett el rajzolni, akkoriban azt gondolta grafikus vagy festő lesz. Késöbbiekben ez annyiban módosult, hogy bármi olyasmivel szeret foglalkozni ami mélyebb alkotói folyamatot, kreativitást igényel és mindenképpen kell hozzá a rajzolás. Mindig fontos volt számára az, hogy fejlessze magát, tevékenyen töltse az idejét. Több olyan képzésen vett részt, ahol folyamatosan újabb és újabb technológiákat, irányelveket sajátított el, legyen szó a belsőépítészeti látványtervekről, akár egy 3 darabos kollekció kivitelezéséig. Úgy gondolja nyitottan és elkötelezetten kell hozzá állni a feladatokhoz és kemény munkával létre jöhet a jó munka.

Még többet a nyertes munkáról és az alkotóról itt tudhatunk meg.

5

Balázs Gábor: Az érzékeny, zenélő bőr
Intermédia, akcióművészet 1., I. díj

Bal%c3%a1zs_g%c3%a1bor.lead_3

Lehet, hogy első ránézésre drótokat látunk, technikát, gondolkodást, innovációt, pedig a RUHA sokkal inkább ősi vágyak metaforikus szintézise. A RUHA, mely szenzorok segítségével a táncos mozgását hangokká alakítja, nemcsak új eszköz, mellyel a test zenévé tehető, de egyúttal egy új hangszer is, amin a táncos a testével játszik. A RUHA testre erősített érzékelőket jelent melyek vezeték nélkül adatokat küldenek egy számítógépnek.


Balázs Gábor a Média design alapszak hallgatója. "A matematika, a fizika és a "kütyüzés" szeretete vitt odáig, hogy média designon belül valamilyen, a programozáshoz közelebb álló dologgal foglalkozzam, illetve régóta foglalkozom zenével is, gitározom. Nagyon érdekel, hogyan ötvözhető a táncmozgás, a kép és a zene generatív, egymásból következtetett módon. Gimnázium után villamosmérnök szakra jelentkeztem de két év után rájöttem, hogy a villamosmérnökség nem az én pályám, a kreatív énem nehezen tudott volna ott kiteljesedni. Otthagytam a főiskolát és külföldre költöztem közel két évre, mialatt megérett bennem, hogy szeretném tovább folytatni tanulmányaimat."

További infó a nyertes pálymunkáról és az alkotóról itt.

6

Az Országos Művészeti- és Művészettudományi Diákköri Konferencia
BKF OMDK

2015 márciusában és áprilisában a magyarországi és a határon túli felsőoktatási intézmények legkiemelkedőbb hallgatói a kétévente megrendezésre kerülő, idén sorban a  XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 16 különböző szekciójában mutattják be egymásnak, valamint az ország tudományos és művészeti nyilvánosságának kutatásaikat és alkotótevékenységük eredményeit. Az OMDK jelentőségét a magyar felsőoktatásban jól mutatja, hogy idén 20 felsőoktatási intézmény hallgatói nyújtottak be pályázatot, ebből 3 határon túli. 370 pályázó 373 pályaművel jelentkezett; a prezentációk 40 tagozatban, hat különböző helyszínen zajlottak. A VII. Országos Művészeti- és Művészettudományi Diákköri Konferencia (OMDK) megrendezésének jogát a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) nyerte el, a programokat két szakmai partnerrel valósította meg: társszervező volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem.

7

Puskás Marcell: Anti-divat, divatellenes reklámok
Képgrafika 1., I. díj

Pusk%c3%a1s_marcell.lead_3

Számos hirdetéssel, reklámmal és óriásplakáttal találkozunk nap, mint nap. A tökéletességet, a boldogságot, valamint egy olyan életérzést sugároznak, amit mindenki szeretne átélni. Ha részletesebben megvizsgáljuk a folyamatot rádöbbenünk, hogy ez sajnos nem igaz. A divatvilágnak, ahogy minden másnak, megvan a sötét oldala is. A pályamunka ezt az oldalt igyekszik bemutatni. Főbb kérdései a divat összes szereplőjét górcső alá veszik.


Puskás Marcell 2014-ben diplomázott Tervezőgrafika alapszakunkon, jelenleg Tervezőgrafika mesterszakunk hallgatója. Az OMDK-n több kategóriában is indult, első és második helyet is szerezve, valamint az Új Művészet különdíját is elnyerte."Mindig is érdekelt a tervezőgrafika, a képalkotás. Sokáig vonzott az animáció, valamint a divattervezés is. A tervezőgrafika szakon azonban lehetőségem nyílik számtalan művészeti területről vett eljárásokkal dolgozni. Munkáimban az analóg és a digitális technikák együttes használatával igyekszem a grafikát újraértelmezni bevonva a kísérletezésbe az internet, a web, a közösségi médiumok, a véletlenszerűségek, valamint generatív rendszerek képalkotási lehetőségeit is."

Még több infó a nyertes pálymunkáról és az alkotóról itt.

8

Kosztándi Orsolya: Bartókon innen és túl
Képgrafika 3., I: díj

Koszt%c3%a1ndi_orsolya.lead_3

Kosztándi Orsolya nyertes pályamunkája: Bartókon innen és túl. Zenei parafrázisok Bartók Béla II. hegedűversenyéhez kísérlet egyes – mára elkülönült – művészeti ágak összevonására. Bartók Béla II. hegedűversenyének vizuális megjelenítésében találkozik a zene, a grafikai ábrázolás, a tánc, valamint az építészet is. A vizuális parafrázis elkészítése során két hangsúlyos pont volt: megtalálni a kapcsolódási pontokat a művészeti ágak között.


Kosztándi Orsolyáról:

"Gyerekkorom óta párhuzamosan tanulok zenélni és rajzolni, s a tanulmányaim során nagyon sokszor tapasztaltam, milyen sok ponton kapcsolódik egymással ez a két művészeti ág, akár keletkezésüket, történetüket vagy éppen technikai sajátosságaikat tekintve. Megismerve egyéb társművészeti ágakat is (építészet, tánc, irodalom), a paletta számomra még inkább kiszélesedett. Rendkívül izgalmas dolog e területek keresztmetszetében alkotni, feszegetni a határokat,  kísérletezni és új, nem várt megoldásokat találni. A tervezőgrafika szak számomra ötvözi a művészet közelségét és a hasznos gyakorlatiasságot."

További infó a nyertes pályamunkáról és az alkotóról itt.

design, képzés, diák, oktatás, bkf, budapesti kommunikációs főiskola, omdk, vii. országos művészeti és művészettudományi diákköri konferencia Icon_print

Könczöl Alexandra: Öltözék

Kép Könczöl Alexandra/BKF

Zsidek Barbara: Budapest elmesélve

Kép BKF/Zsidek Barbara

Zachar Viktória: MOTH moduláris szőnyeg

Kép BKF

Erdélyi Blanka: Fényjelek

Fotó: Mázsi Boglárka

Balázs Gábor: Az érzékeny, zenélő bőr

Kép Balázs Gábor/BKF

Puskás Marcell: Anti-divat

Kép Puskás Marcell/BKF

Kosztándi Orsolya: Bartók parafrázisok

Kép Kosztándi Orsolya/BKF

/upload/images/photos/000/088/857/k%C3%B6ncz%C3%B6l_alexandra.thumb.jpg?1434457003
/upload/images/photos/000/088/856/zsidek_barbara.thumb.jpg?1434456677
/upload/images/photos/000/088/855/zachar_vikt%C3%B3ria_moth.thumb.jpg?1434456407
/upload/images/photos/000/088/854/erdelyi_blanka.thumb.jpg?1434456038
/upload/images/photos/000/088/860/bal%C3%A1zs_g%C3%A1bor.thumb.jpg?1434457962
/upload/images/photos/000/088/858/pusk%C3%A1s_marcell.thumb.jpg?1434457300
/upload/images/photos/000/088/859/koszt%C3%A1ndi_orsolya.thumb.jpg?1434457559
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317