Logomain

Algériában dolgozott mérnökként vagy építészként? A Lechner Tudásközpont Önt is keresi!

By HG.HU 2015. június 5. 12:58

szerk at hg dot hu

Alg%c3%adr_olimpiai_1.gallery

Az algíri Olimpiai Stadion, fotó Zdravics János

Algír, Július 5. Olimpiai Stadion, KÖZTI, Azbej Sándor, fotó: Zdravics János

Alg%c3%a9ria_4.gallery

Az algíri Olimpiai Stadion megnyitója 1972-ben, fotó Zdravics János

Algír, Július 5. Olimpiai Stadion, KÖZTI, Azbej Sándor, fotó: Zdravics János

Alg%c3%a9ria_2.gallery

Ksar-el-Boukhari szakközépiskola, fotó Zdravics János

Ksar El Boukhari, 800 fős műszaki szakközépiskola, kollégium és műhely, KÖZTI, Zdravics János, fotó: Zdravics János

Alg%c3%a9ria_3.gallery

Lakópark, Setif, fotó Zdravics János

A Lechner Tudásközpont keres minden olyan dokumentumot (tervet, fotót, levelezést), és vár minden visszaemlékezést, amely a magyar építészek és mérnökök 1960-80-as években Algériában létrehozott munkáival kapcsolatos.

A Lechner Tudásközpont, az állami tervezőintézetek tervhagyatékát őrző és gondozó állami közgyűjteményként jelenleg futó projektje keretében kísérletet tesz rá, hogy feltérképezze és összegyűjtse a magyar építészek és mérnökök munkájával Algériában az 1960-80-as években tervezett és megvalósult létesítményeket. A HG.HU-n néhány éve megjelent cikkben is foglalkoztunk a témával, amelyben a szintén kint dolgozó Zdravics János mesélt a kinti tapasztalatokról, és egy részleges lista is található a létesítményekről és a kint dolgozó mérnökökről.

Építészeti tervezőintézetek (KÖZTI, VÁTI, IPARTERV, PÉCSITERV, UVATERV stb.) munkatársai középületek, ipari létesítmények és lakótelepek tucatjait tervezték meg.

A két teljes évtizedet felölelő műszaki együttműködés keretében, elsősorban a magyar TESCO (Technical and Scientific Cooperation) külkereskedelmi vállalat közvetítésével magyar tervezők százai dolgoztak az akkor még csak néhány éve a francia gyarmati uralom alól felszabadult és függetlenné vált észak-afrikai ország közintézményeinek és műszaki infrastruktúrájának kialakításán.

Építészeti tervezőintézetek (KÖZTI, VÁTI, IPARTERV, PÉCSITERV, UVATERV stb.) munkatársai középületek, ipari létesítmények és lakótelepek tucatjait tervezték meg: jelenlegi tudásunk szerint többek közt 11 kórház és városi rendelőintézet, 22 ipari létesítmény és tematikus park, 8 lakótelep, 23 közép- és felsőfokú oktatási intézmény, 7 repülőtér, 4 stadion (köztük az algíri Július 5. Olimpiai Stadion sportkomplexuma), 18 településfejlesztési- és rendezési terv, és néhány különleges építmény (mudzsahed-emlékmű múzeummal és mecset kupola-lefedése) terve készült el, amelyek nagyobb részt meg is valósultak.

Ezzel párhuzamosan mérnöki tervezőintézetek és kutatóintézetek (UVATERV, VIZITERV, VITUKI stb.) munkatársai utak, hidak, vízügyi létesítmények (vádik mederrendezése, sivatagi pálmaültetvény-öntöző rendszerek, szennyvíztisztító telepek és gátak) tervezési és művezetési munkáit végezték el. Az építészeti és mérnöki tervezési munkák megalapozásához az FTV geológusai és mérnökei több mint 40 helyszínen végeztek kutatófúrásokat és készítettek el talajmechanikai szakvéleményeket.

Az állami tervezőintézetek munkatársai mellett több magyar szakember tanácsadóként állt alkalmazásban a helyi minisztériumoknál, állami vállalatoknál, ők a megrendelői oldal munkáját segítették, eközben magánpraxis keretében terveztek kisebb létesítményeket.

A Lechner Tudásközpont a munka mostani fázisára számtalan lista és adatbázis összevetésével feltérképezte az algériai munkák jelentős részét: saját terv- és dokumentumtárunk mellett, támaszkodva a TESCO jogutódjának referencialistájára, a KÖZTI és az IPARTERV fotóarchívumára, összegyűjtöttünk közel 200 építészeti és mérnöki projektet.

"Ezek mellett keresünk minden olyan dokumentumot, mely teljesebbé teheti az algériai magyar szerepvállalásról alkotott képet" - szól a felhívás. "Várjuk résztvevő tervezők és kivitelezők, szervezők és családtagok jelentkezését, szívesen fogadunk minden szakmai és személyes visszaemlékezést, archív fotót, megőrzött tervet, levelet vagy egyéb dokumentumot, melyeket természetesen a digitalizálást követően visszaszolgáltatunk.

A kutatás végeredményeként egy térkép-alapú honlap jön létre, melyet böngészve megnyithatóak lesznek az egyes projektek a hozzáférhető alapadatokkal, leírásokkal, tervrajzokkal, fotókkal. Szeretnénk, ha a honlap a száraz műszaki-mérnöki tények mellett szubjektív visszaemlékezéseknek, kint készült családi és kirándulási fotóknak is helyet adhatna, minden ilyen típusú dokumentumra is nyitottak vagyunk."

Kapcsolat:

Lechner Tudásközpont - Mészáros Ábel
abel.meszaros(kukac)lechnerkozpont.hu
+36 1 279 2610 / 150. mellék
+36 30 239 1979

 

építész, magyar építészet, mérnök, algéria, magyar epiteszet, alkotók, lechner tudásközpont, magyar mérnök Icon_print

Az algíri Olimpiai Stadion, fotó Zdravics János

Algír, Július 5. Olimpiai Stadion, KÖZTI, Azbej Sándor, fotó: Zdravics János

Az algíri Olimpiai Stadion megnyitója 1972-ben, fotó Zdravics János

Algír, Július 5. Olimpiai Stadion, KÖZTI, Azbej Sándor, fotó: Zdravics János

Ksar-el-Boukhari szakközépiskola, fotó Zdravics János

Ksar El Boukhari, 800 fős műszaki szakközépiskola, kollégium és műhely, KÖZTI, Zdravics János, fotó: Zdravics János

Lakópark, Setif, fotó Zdravics János

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317