Logomain

Kalapács alatt a Star Wars plakátgyűjtőinek Szent Grálja!

By HG.HU 2015. május 22. 15:12

szerk at hg dot hu

Csillagok Háborúja trilógia, A nyolcadik utas: a Halál, Harmadik típusú találkozások, Hegylakó, Hármas számú űrbázis: Helényi Tibor hagyatéki aukció a Budapest Poster Gallery szervezésében.

Csillagok Háborúja trilógia, A nyolcadik utas: a Halál, Harmadik típusú találkozások, Hegylakó, Hármas számú űrbázis – mindannyiunk számára ismert science fiction klasszikusok, melyekben ezen túl még egy dolog biztosan közös: mindegyik magyarországi bemutatójához Helényi Tibor tervezett nemzetközileg is ismertté vált plakátokat. A Budapest Poster Gallery május 31-i online aukcióján többek között ezek a munkák kerülnek kalapács alá a művész hagyatékából – a plakátokon túl
néhány vászonra festett eredeti terv, illetve rajzolt vázlatok színesítik a válogatást.

Hel%c3%a9nyi_tibor.gallery

Helényi Tibor az 1970-es évek elején kezdte pályáját, mint alkalmazott grafikus és festő. Művészetét egyszerre jellemzi a festészet évszázados hagyományából merítő festői látásmód és a populáris kultúra, a science fiction illusztrációk, illetve filmek hatása. A réginek és újnak pontosan ez a sajátos kettőssége az, ami Helényi munkásságát igazán egyedivé és örökérvényűvé teszi. 1977 és 1992 között Kemény Györggyel megosztva az Interpress magazin számára tervezett címlapokat és illusztrációkat, mellette pedig számos kiemelkedő kiállítás- és filmplakátot alkotott, illetve könyvborítókat tervezett.

A Budapest Poster Gallery május 31-i aukcióján a hagyaték egy szűk, 52 tételből álló válogatása kerül árverésre. A főként filmplakátokat, festett és rajzolt terveket felvonultató katalógus minden egyes darabjában visszaköszönnek Helényi összetéveszthetetlen stílusjegyei. Ma Helényi neve nemzetközi szinten leginkább az általa tervezett emblematikus science fiction plakátok révén ismert. Műveiben – bár merített a filmek látványvilágából – mindig tudatosan alakította saját képére a science fiction filmek világát, saját víziókat teremtve olyan lények ábrázolásával, amelyek a filmekben nem szerepelnek. Erről utólag így nyilatkozott:

„Érdekes egyébként, hogy a mozik előtt annak idején voltak ezek a nagy panelek, amelyre ráfestettek részleteket a filmből vagy a plakátból. Na most pont ezt, a filmben nem szereplő figurát festették fel, amikor a Csillagok háborúját bemutatták. Mindenki azt hitte, hogy látja majd a filmben. Nagyon jót szórakoztam ezen.”

Az Alien, a Star Wars trilógia, az Excalibur és a Harmadik típusú találkozások mellett a korszak olyan kultuszfilmjei számára tervezett plakátjai is kalapács alá kerülnek, mint a Ben Hur, a Maraton életre-halálra, a Hegylakó vagy a Robotzsaru, de bekerült a válogatásba 4 olajjal vászonra festett plakátterv, a Csillagok Háborúja társasjáték és néhány plakátvázlat is.

Az online aukció kezdete: 2015. május 31. | vasárnap | 20:00

Az online katalógus ezen a linken érhető el.

További információ: e-mail: info@budapestposter.com | telefon: Várkonyi Ádám – 06 30 662 7274 | Szunomár Anna – 06 30 855 1914

 

 

design, grafika, plakát, magyar grafika, budapest poster gallery, helényi tibor, plakátaukció Icon_print

Helényi Tibor: A Jedi visszatér

Kép Budapest Poster Gallery

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317