Logomain

Braille-írásos graffiti és újragondolt Demszky-karó az idei BETON kurzuson

By HG.HU 2015. május 6. 14:31

szerk at hg dot hu

Beton_workshop_3.gallery

BETON workshop 2015-ben

Kép betonworkshop.hu

Beton_workshop_1.gallery

BETON workshop 2015-ben

Kép betonworkshop.hu

Beton_workshop_4.gallery

BETON workshop 2015-ben

Kép betonworkshop.hu

Beton_workshop_2.gallery

BETON workshop 2015-ben

Kép betonworkshop.hu

Akadálymentesített Braille-graffiti látássérülteknek, újragondolt Demszky-karó, aszfalt-Twister társasjáték és közmondások a járdán, padok a Duna-parton, fűszernövényes oszlop és köztéri betonpumpa – ilyen alkotások készültek az idei BETON kurzuson.

Az egyetemisták május 2-án, szombaton délelőtt egy városi sétán, majd délután egy előadáson mutatták be köztéri beavatkozásaikat az OFF-Biennále Budapest programjában.
     
Játszva tanulnak, alkotásaikkal pedig jobbá, szebbé, élhetőbbé és még izgalmasabbá teszik Budapestet az idei, immár 5. BETON kurzus és workshop résztvevői. Az S’39 Hibrid Design Manufaktúra (korábbi nevén a Szövetség’39 Művészeti Bázis) tervezőinek irányításával mintegy 60 egyetemista ismerkedett ebben a szemeszterben a beton kreatív felhasználási módjaival. A különböző intézmények építész, mérnök, forma- és bútortervező, valamint képzőművész hallgatói csapatokat alkottak, és a „megosztás/sharing” mottó jegyében készítenek köztéri beavatkozásokat. Okos, vicces és bájos betonillesztékekkel járda-¬ és vakolathibákat javítanak ki, vakok és gyengénlátók számára Braille-írással megtapasztalhatóvá teszik a street art műfaját, sorozatban megrongált oszlopokat és köztéri padokat „gyógyítanak meg” vagy épp ülőhelyeket alakítanak ki a Duna-parton. A BETON kurzus résztvevőinek célja, hogy a járókelők figyelmét ráirányítsák a rutinszerűen használt közterek részleteire, és ráébresszék őket arra, hogy igenis tehetnek valamit a városért.  

A BETON kurzus és workshop résztvevői az OFF-¬Biennálé Budapest nevű kortárs művészeti eseményen mutatták be az elkészült alkotásokat a hosszú hétvégén. A fiatalok május 2-án, szombaton délelőtt 11 órától városi sétára várták az érdeklődőket, akik nemcsak az idei, hanem a korábbi évek köztéri hack-jeit is útba ejthették. Az egyetemisták ugyancsak május 2-án, szombaton 17 és 20 óra között ismertették projektjeiket a tervezéstől a kivitelezésig a Paulay Ede utca 55. szám alatti LOFFICE-ban.

A BETON kurzus első alkalommal 2011-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) indult el, de később más felsőoktatási intézmények hallgatói is csatlakozhattak. Idén már a BME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (NYME-AMI) mintegy 60 hallgatója tervezett és készít különböző köztéri beavatkozásokat betonból. A BETON kurzus és a workshop teljes mértékben non-profit kezdeményezés, amely a Visegrádi Alap, a Duna-Dráva Cement Kft. és más hazai cégek, szakemberek támogatásával, a szervezők és a diákok lelkesedéséből jött létre.
A BETON szervezője idén is az S’39 Hibrid Design Manufaktúra (korábbi nevén a Szövetség’39 Művészeti Bázis), amely elsősorban komplex művészeti tervezéssel foglalkozik. Nevéhez fűződik egyebek mellett a Budapesti Gettó Emlékfala a Dohány utcában, valamint a CALTROPe nevű élő gátrendszer ötlete, amellyel a magyar tervezők elnyerték a francia Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti versenyének fődíját.


BETON 2014 kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=VrsVC79Y34A

Bővebben:
https://www.facebook.com/betonworkshop
http://betonworkshop.hu/
http://szovetseg39.hu/
http://offbiennale.hu

design, beton, magyar design, alkotók, beton kurzus Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317