Logomain

Vasárnap premierem van, hívjon utána!

By Soós Andi 2015. április 14. 07:54

szerk at hg dot hu

Szfe150_mi.gallery

Az SZFE150 projekt stábja

Tumblr_nky0g18rgn1u0ngmzo1_1280_(1).gallery

Törőcsik Mari

fotó: SZFE150

3_szabo_istvan.gallery

Szabó István

fotó: SZFE150

2_szabo_istvan_werk.gallery

Szabó István (werkfotó)

4_makk_karoly.gallery

Makk Károly

fotó: SZFE150

6_derzsi_janos.gallery

Derzsi János

fotó: SZFE150

5_gaspar_testverek.gallery

Gáspár Sándor és Gáspár Tibor

fotó: SZFE150

Tumblr_nkzso3qdsv1u0ngmzo2_1280.gallery

Kende János

fotó: SZFE150

Idén 150 éves a Színház-és Filmművészeti Egyetem: az évforduló tiszteletére az SZFE150 műtermében rendhagyó portrék készülnek a magyar színházi-és filmes szakma kiemelkedő alakjairól.

Délelőtt még csendesen zajlik az élet a Színház-és Filmművészeti Egyetem büféjében, időnként befut egy-két koránkelő, később Hegedűs D. Géza integet be, miközben beszélgetünk: a Műhelytitkok sorozatban az SZFE150 alkotói, Damokos Attila, Nagy Marcell és Szórád Máté mesélnek arról, milyen érzés Kossuth-díjas színésznőt, operatőrt vagy éppen Oscar-díjas filmrendezőt fényképezni.

S.A.: Nem az SZFE150 az első projektetek, hogyan kezdődött a közös munka?

Damokos Attila: Évfolyamtársak voltunk a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, én televíziós szakon végeztem, de még nem készítettem el a diplomafilmem. Marcellal még az egyetem előtt két barátunk filmjében forgattunk együtt, és azóta szinte mindig együtt dolgozunk. 

Nagy Marcell: A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakára jártam két évig, majd az SZFE operatőr szakán végeztem. Leginkább videoklipeket, reklámokat, rövidebb videókat csinálunk. 

Szórád Máté: Attilával egy osztályban végeztünk. Az iskola mellett egy évet line producerként dolgoztam az RTL Klubnál, amit a diplomázás miatt hagytam abba januárban. Az a tervem, hogy egy dokumentumfilmet forgatok az SZFE150-ről és ez lesz majd a diplomafilmem.

S.A.: Az SZFE150 egy felkérésre készül vagy a saját ötletetek? 

D.A.: A saját ötletünk, amiről már elég régóta beszélgetünk, és már tavaly szeptemberben elkezdtük. Nagyon inspirálnak minket az itt oktató tanárok, és a közép-európai filmes gondolkodás. Sok olyan alkotó van, akiknek a munkáját szeretjük, és jó apropónak tűnt az egyetem 150 éves évfordulója, hogy személyesen is találkozzunk ezekkel a művészekkel. 

S.A.: Hogy néz ki a szereposztás közöttetek? 

D.A.: Ha egy hagyományos filmes leosztás lenne, akkor úgy nézne ki, hogy Máté a producer, Marcell az operatőr én pedig a rendező, de mivel ez egy speciális projekt az álló-és a mozgókép határán, a szerepek eltolódnak, keverednek egymással. Minden apró döntést közösen hozunk meg a kreatív folyamat során.

Olyan sztorikat keresünk a művészek pályájában, amik kapcsolódnak az iskolához: Törőcsik Mari például éppen a színművészetire járt, mikor kiválasztották a Körhinta szerepére. Ez volt az első filmje, amit meghívtak a Cannes-i filmfesztiválra, utána még hét követte.

S.A.: Milyen szempontok szerint dől el, hogy ki fog szerepelni a képeken? 

D.A.: Lehetetlen ötven fontos embert kiválasztani abból a merítésből, akik ebben az iskolában végeztek, szóval a lista elég szubjektív. Nem csak már befutott művészeket szeretnénk ilyen módon bemutatni, hanem azokat a fiatalokat is, akiknek a munkáját példaértékűnek tartjuk. Első szempont a személyes inspiráció, emiatt Szabó Istvántól elkezdve, Alföldi Róberten át, Bodó Viktorig elég széles a paletta. Olyan sztorikat keresünk a művészek pályájában, amik kapcsolódnak az iskolához: Törőcsik Mari például éppen a Színművészetire járt, mikor kiválasztották a Körhinta szerepére. Ez volt az első filmje, amit meghívtak a Cannes-i filmfesztiválra, utána még hét követte. Ebből a szempontból is egy kivételes színésznő az egész világon — és Máté pedig egyik nap remegő térdekkel felhívta, hogy szeretnénk lefotózni.

Sz.M.: A művésznő először nem vette fel a telefont, és pár perc múlva visszahívott. Berohantam az Ódry Színpadra és járkáltam a székek között miközben beszéltünk. Először felajánlotta, hogy inkább ad magáról egy fotót amit használhatunk. Felvázoltam neki a koncepciónkat, és végül azt mondta: rendben, vasárnap van a premierem, hívjon utána! Kedden már mentünk is érte kocsival. Ma már azért nem remegnek a térdeim, hiszen eddig senki nem utasította vissza a felkérésünket, és ez biztató.

S.A.: Hol készülnek a képek?

N.M.: Dévényi Zoltánnal és Hencz Péterrel bérlünk egy közös műtermet az Üllői út 63-ban. Természetes fénnyel, filmre dolgozunk, ez teszi egységessé a képeket. Az iskolánkban tanított klasszikus képalkotást keverjük a mai internetes műfajokkal: a fotók mellett készítünk gifeket és rövid loopolt klipeket is, igyekszünk mindig valamilyen személyre szabott ötletet megvalósítani. Már az ötletelésnél nagy segítségünkre van Keszei Bori, aki a ruhákért felel, Bozó Csongi, aki a hajakat csinálja és Törköly Anita, aki meg a sminket. Nélkülük nem menne. 

Fontosnak tartjuk, hogy a világ halljon arról, hogy itt milyen magas színvonalú képzés zajlik; hogy a magyar színházi és filmes világ meghatározó művészeinek kilencven százaléka ezen az Egyetemen végzett.

S.A.: Könnyen feloldódik a hangulat a fotózásokon? 

N.M.: Természetes, hogy mi jobban meg vagyunk illetődve attól, amilyen emberekkel találkozunk a fotózások révén. A legtöbben igénylik hogy kapjanak valamilyen instrukciót, és meg is csinálják kérdés nélkül, annak ellenére, hogy mondjuk Törőcsik Mari ahogy belépett, rögtön tudta hogy honnan jön a legideálisabb fény az arcára, és mindent pontosan érzett. Fekete-fehér és színes filmre is csináltunk róla fotókat, és amikor visszaálltunk egy-egy korábbi pozicíóra, ő tökéletes pontossággal emlékezett, és hajszál pontosan tudta reprodukálni azt. Döbbenetes ilyen tapasztalattal rendelkező emberekkel akár csak pár órát együtt tölteni, és rengeteget tanulunk belőle.

S.A.: Ez a projekt arra is alkalmas lehet, hogy kicsit kinyissa az iskolát a nyilvánosság felé.

D.A.: Pontosan. Fontosnak tartjuk, hogy a világ halljon arról, hogy itt milyen magas színvonalú képzés zajlik; hogy a magyar színházi és filmes világ meghatározó művészeinek kilencven százaléka ezen az Egyetemen végzett.

Sz.M: Elképesztő volt, amikor Makk Károly elmesélte, hogy milyen volt amikor 1947-ben felvették a főiskolára. Elképzeltem, hogy ő majdnem hetven éve végezte el azt az iskolát, ahol olyan tanárok tanították akikről ma már termek vannak elnevezve. Nagyon izgalmas pillanat amikor több generáció ilyen módon összekapcsolódik. Nyilván nem rentábilis a projekt, de a legnehezebb pillanatokban sem gondoltuk azt, hogy abba kellene hagynunk: már ezekért az élményekért megéri csinálni. 

N.M.: A projekt végén pedig szeretnénk az egészet egy kiállítással lezárni, ami reményeink szerint méltó ünnepe lehetne az egyetem 150. születésnapjának. 

A projekt egész évben tart, a portrékat a http://www.szfe150.hu/ oldalon, a szelfi kampányt pedig az SZFE150 Facebook oldalán tudjátok követni. 

SMarthu
  • Név:
  • SMarthu
Iparág:
kreatív közösképviselet
Weboldal
Leírás:
A cikk megjelenését a SMarthu támogatta. A SMartHu azért jött létre, hogy jól ismerve a kreatív szabadúszók igényeit és problémáit, segítsen azokon. A Smart nemzetközi kezdeményezéssel a hátunk mögött könnyebbé tudjuk tenni a kreatívok mindennapjait, így több idejük marad arra, amihez a legjobban értenek, az alkotásra. Szolgáltatásaink kiszámíthatóbbá és vesződség mentesebbé teszik az alkotói lét adminisztrációs oldalát. Jelentkezz tagságért és kövesd a SMarthu facebook oldalát.

színház, fotográfia, filmművészet, smarthu, mühelytitkok, műhelytitkok Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317