Logomain

Magyar kreatív külföldön: Gálik Györgyi

By HG.HU 2015. március 18. 17:02

szerk at hg dot hu

Galik6.gallery

Gálik Györgyi

Galik1.gallery

Gálik Györgyi

Galik3.gallery

Gálik Györgyi

Galik2.gallery

Gálik Györgyi

Galik4.gallery

Gálik Györgyi

Galik5.gallery

Gálik Györgyi

Kéthetente jelentkező sorozatunkban a külföldi egyetemekre, munkalehetőségekre, az ottani életre vonatkozó kérdésekre próbálunk választ keresni egy-egy szubjektív történeten keresztül. Nyolcadik kreatívunk a MOME-n végzett Videó és Design Menedzser szakon, jelenleg Londonban doktorizik a Royal College of Art-on, korábban pedig a New York Universityn volt kutató.

HG.HU: Hol élsz most, és mit dolgozol?

Gálik Györgyi: Jelenleg Londonban élek, szabadúszóként dolgozom, és mint ilyen, a MOME tudományos munkatársa vagyok, illetve a Design Terminálnak segítek egy Brain Bar Budapest nevű, júniusi konferencia megszervezésében. Londonban a Future Cities Catapult kutatójaként dolgozom. A feladatunk, hogy a jelen és jövő városának problémáit, kihívásait és a jövő technológiáit kutassuk, és megoldást találjunk azokra. Vagy inkább megpróbáljunk jobb és okosabb kérdéseket feltenni, hiszen egyelőre nem ismerjük eléggé a várost, s főleg a benne lévő embereket, közösségeket sem.

Mindegyik hely, ahol éltem, nagyon más, és mindegyik hihetetlenül jó élmény volt. A közegben, ahol én dolgoztam, nem volt annyira nehéz a beilleszkedés. Persze iszonyatosan nagy a verseny, és sokszor volt az az érzésem, hogy mindenki könnyen lecserélhető, mert még ezren állnak a sorban, akik a munkámra várnak. Sőt, sajnos néha még ingyen is elvégeznék azt, ami persze nagyon rossz üzenet. A legtöbb helyen szerencsére, főleg Londonban, ez elő sem fordulhat. Legalábbis eddig ez a tapasztalatom.

"Elég nagy kihívás volt, és izgultam, hogy egyáltalán sikerülhet-e."

HG.HU: Milyen egyetemen tanulsz?

Gálik Györgyi: A doktori témám – amelyen a Royal College of Art, School of Design, Innovation Design Engineering programjának keretében dolgozom – láthatatlan szennyeződésekkel, és azok egészségünkre gyakorolt hatásaival foglalkozik. Főleg azokra a tudatos, politikai és ipari stratégiákra, döntésekre, és a média által manipulált információkra fókuszál, melyek próbálják finomítani, vagyis elrejteni előlünk a szennyeződések (pl. repülőgépek, víz- és levegőszennyezés, radioaktivitás) tényleges egészségügyi hatásait, és általában a klímaváltozás folyamatát. Igazából olyan sok mindent lehetne és kellene tenni, egyszerűen csak nem tudunk róla eleget, és a kapott információ is direkt összezavaró, sokszor szkeptikussá téve az embereket. Mint például, hogy „az ember úgyis feltalál majd olyan technológiákat, amivel megmentjük a Földet”, és hasonló szcenáriók. 

HG.HU: Mi volt a felvételi követelmény?

Gálik Györgyi: A felvételire egy hosszabb kutatási tervvel kellett jelentkeznem. Utána kiválasztottak a világ minden részéről jelentkezők közül 15 embert, akiket interjúra hívtak. A helyszínen egy 30 perces kreatív feladatra kellett 10 ötletet leírni, és előadni egy 6 fős zsűri, kutatói és tanári kar előtt. Majd ezt egy majdnem egy órás interjú-beszélgetés követte, ahol lényegében darabokra szedték a tervemet. Elég nagy kihívás volt, és izgultam, hogy egyáltalán sikerülhet-e. Aztán másnap reggel küldtek egy levelet, hogy milyen erős volt a jelentkezésem, és szeretnék, ha benne lennék az öt emberben, akit kiválasztanak abban az évben. Nagyon meglepődtem, és persze örültem. 

"Amit talán különbségnek érzek, és ez talán furán hangzik majd, az az alázat."

HG.HU: Mit tartasz a leginkább hasznosnak?

Gálik Györgyi: Hihetetlen érdekes a szak. Mérnökök, művészek, designerek, adattudósok (data scientists), programozók vannak a legkülönbözőbb szakterületekről. Mindegyikük valamilyen társadalmi és/vagy környezeti problémán dolgozik. Az alapvető követelmény, hogy csak olyan munkákon szabad dolgoznunk, aminek valós társadalmi haszna van (hogy ezt hogyan méred, az egy hosszabb történet lenne). Van egy osztálytársam, aki a NASA Game Changing Development (GCD) programjának az egyik vezetője, egy másik például agykutató, aki Internet of Things témában kutat, de van például, aki a Victoria & Albert Museum archív anyagaiból készít érdekes adatvizualizációkat.

HG.HU: Mik a legnagyobb különbségek a magyar felsőoktatáshoz képest?

Gálik Györgyi: Ez nehéz kérdés. Nagyon sokat köszönhetek a tanáraimnak a MOME-n. Nagyon sok bátorítást kaptam, és tanultam tőlük. Kicsit talán buborékban is voltunk, és azt hiszem, ez nem mindig előnyös. Úgy értem, hogy akkoriban még minden diák egyedül dolgozott. Sajnos nem nagyon kollaboráltunk más szakokkal, sem élő feladatokon nem dolgoztunk, külső szakértőkkel, cégekkel, stb. Így, amikor 5 éve bedobtak, vagyis bedobtam magam, a mélyvízbe, elsőre kicsit sokkoló volt az egész. Persze a Kitchen Budapestben – még az egyetem alatt – töltött évek azért sokat segítettek. Amit talán különbségnek érzek, és ez talán furán hangzik majd, az az alázat. Akár Montrealban, New Yorkban vagy Londonban éltem, és szerencsére sikerült elismert szakemberekkel együtt dolgoznom, azt tapasztaltam, hogy mindegyikük nagyon szerény, tisztelettudó és kedves (egy-két kivételtől eltekintve persze). Nagyon határozottak is egyben, de nem szálltak el maguktól. Mindenki egy csapatban és egymásért dolgozik. Valami közös célért. Teljesen mindegy, hogy Budapestről egy magyar lány vagy, épp még nem találtál rá arra, hogy miben is vagy jó igazán, hogy gazdag vagy-e vagy szegény, ha keményen dolgozol, tényleg sok mindent elérhetsz. A diákjaimmal is, akiket a Central Saint Martinson tanítok, folyamatosan élő és igen komplex feladatokon és izgalmas kihívásokon, témákon dolgozunk. Szerintem ez elengedhetetlen. Nagyon sok apró dologban gyakorlottabbá válnak a csapatmunkában. Egy jó ötlet vagy tehetség csupán kis százaléka bármilyen munkának. Hogy hogyan kell egymásért kiállni és dolgozni, együtt felépíteni valamit, az sokkal nehezebb. 

SMarthu
  • Név:
  • SMarthu
Iparág:
kreatív közösképviselet
Weboldal
Leírás:
A cikk megjelenését a SMarthu támogatta. A SMartHu azért jött létre, hogy jól ismerve a kreatív szabadúszók igényeit és problémáit, segítsen azokon. A Smart nemzetközi kezdeményezéssel a hátunk mögött könnyebbé tudjuk tenni a kreatívok mindennapjait, így több idejük marad arra, amihez a legjobban értenek, az alkotásra. Szolgáltatásaink kiszámíthatóbbá és vesződség mentesebbé teszik az alkotói lét adminisztrációs oldalát. Jelentkezz tagságért és kövesd a SMarthu facebook oldalát.

 

HG.HU: Hogyan tudod fenntartani magadat mint tanuló, milyen lehetőségeket ad az egyetem a hallgatóknak?

Gálik Györgyi: Folyamatosan dolgozom a suli mellett, szabadúszó tanácsadóként városi és környezeti innovációval kapcsolatos kérdésekkel foglalkozom. Montreal után New Yorkban kezdtem dolgozni Natalie Jeremijenkóval, három évig ötleteltünk együtt. Ez amennyire izgalmas volt, annyira nehéz is. Az első hat hétben nem volt egy szünnapom sem. Reggel hétkor kezdtünk, éjfélre értem haza. Időközben Londonba költöztem, és 2013-ban a PAN Studióval Bristolban megnyertük az első Playable City Awardot, amivel a londoni Design Museum az Év Design Díjára jelölt minket tavaly. Ezután több designcégnek is terveztem installációkat, ami végül egyre több és több megbízást hozott. Tavaly aztán meghívást kaptam a brit parlamentbe előadni, és végül 6 hónapon át dolgoztam képviselőkkel egy kampányon a Heathrow reptér harmadik kifutópályájának megépítése ellen.

Persze sokszor azért nem voltak könnyűek ezek a kihívások. Egyáltalán nem. Nagyon drága New York is, London is. És volt, amikor nem hittem magamban eléggé, hogy tudom-e folytatni ezt. De mindig nagyon sok támogatást és szeretet kaptam és kapok itt, és főleg otthon. Sokat köszönhetek a családomnak és a barátaimnak, meg például Somlai-Fischer Szabolcsnak a Prezitől, és Fülöp Józsefnek, a MOME új rektorának, akik mindvégig mellettem álltak mindenben és bátorítottak.

"Fontosnak érzem, hogy próbáljak tenni valamit."

HG.HU: Haza szeretnél majd jönni vagy kint maradni?

Gálik Györgyi: Ezt nem tudnám megmondani. Néha azt gondolom, nem tudnék sehol máshol otthon lenni, mint otthon-otthon. De a nosztalgia a hazám iránt becsapós is tud lenni néha. A családom nagyon hiányzik, és néha szomorú vagyok, amikor pillanatokat kihagyok az életükből. Hogy nem látom, mit csinál épp a kis unokaöcsém és unokahúgom, vagy a barátaim gyerekei. Ugyanakkor, mivel hiszek a klímaváltozás problémájában, és most már egy picit jobban rálátok arra is, hogy mik is történnek a világban körülöttem –amennyire persze erre lehet rálátásom –, nagyon fontosnak érzem, hogy maradjak. Tudom, hogy elveszteném a kapcsolataimat és ezt a perspektívát, ha végleg hazaköltöznék. Fontosnak érzem, hogy próbáljak tenni valamit. Hogy jobban megértsem, pontosan miért és hogyan történnek ezek a dolgok, milyen gazdasági és politikai döntések húzódnak meg a különböző meghozott, vagy inkább meg nem hozott döntések mögött, és hogyan lehet javítani, változtatni mindezeken. 

HG.HU: Mondj egy tanácsot azoknak, akik külföldön szeretnének szerencsét próbálni.

Gálik Györgyi: Én mindenképpen megpróbálnám. Nem kecsegtetek senkit azzal, hogy könnyű, mert elég elveszett tud lenni az ember. Sokkal inkább, mint a saját országában. Fiatalként, magyarként, ráadásul nőként alapból sokkal többet kell bizonyítania az embernek. Ugyanakkor soha nem találkoztam volna mindazzal a kedvességgel, nyitottsággal, azzal a kulturális sokszínűséggel és elfogadással, ami lépésről lépésre megváltoztatta a világról bennem élő képet, és megkérdőjelezte sok eddigi elképzelésemet. Sokkal kritikusabb lettem, többet kérdezek és kevesebbet feltételezek arról, hogy valójában mit tudok magamról, bárkiről és bármiről körülöttem.

Elérhetőség: http://gyorgyigalik.com

london, mome, szociális design, magyar kreatív külföldön, smarthu Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317