Logomain

Szociális bútormentők: a Remodel Stúdió

By Ongrádi Melinda 2015. március 24. 13:39

szerk at hg dot hu

10959356_949124498440160_2259525889516378547_n.gallery

A Remodel Stúdió bútorai

Kép © Remodel Stúdió

10347807_949124398440170_5461262118741312120_n.gallery

A Remodel Stúdió újjélesztett bútorai

Kép Remodel Stúdió

M%c3%b3ni.gallery

A Remodel Stúdió ötletgazdája, Kis Mónika

Kép © Remodel Stúdió

Anna.gallery

A Remodel Stúdió tervezője, Varsányi Anna

Kép © Remodel Stúdió

10968434_949124131773530_1378414259662382550_n.gallery

A Remodel Stúdió bútorai

Kép © Remodel Stúdió

10841902_914502898568987_5654761308014240783_o.gallery

A Remodel Stúdió bútorai

Kép © Remodel Stúdió

10856515_914503461902264_3278922325641579877_o.gallery

A Remodel Stúdió bútorai

Kép © Remodel Stúdió

10518652_949123915106885_2926262376422569449_n.gallery

A Remodel Stúdió bútorai

Kép © Remodel Stúdió

10968564_949125605106716_4832710687036818893_n.gallery

A Remodel Stúdió bútorai

Kép © Remodel Stúdió

Újjáélesztett bútorok, amelyek hátrányos helyzetű fiatalok foglalkoztatásával menekülnek meg az enyészettől: a Remodel, Kis Mónika és Varsányi Anna márkája halmozottan kimeríti a társadalmi hasznosság fogalmát.

Műhelytitkok sorozatunk következő bemutatkozója a Remodel, Magyarország egyik legújabb társadalmi márkája. A régi és antik jellegű bútorok felújításával, újragondolásával foglalkozó nonprofit vállalkozás elindítója Kis Mónika, a terveket Varsányi Anna designer készíti. A darabokat hátrányos helyzetű pályakezdő fiatalok újítják fel, akik mesterek útmutatása alapján dolgoznak. A cél, hogy a nem régiségnek számító, mégis értéket képviselő bútorokat kreatív módon, ma is fogyasztható formában élesszék újjá, közben segítve a pályakezdő fiatalok tapasztalatszerzését is. Varsányi Anna mesél nekünk az ötlet születéséről és fogadtatásáról.

A résztvevők bútorasztalos és kárpitos ismereteket szereztek és megfelelő tapasztalatra is szert tettek.

Hogyan született meg az elgondolás?
Szervezetünk üzemeltet egy Családbarát Közösségi Irodát Szegeden, amelynek berendezéséhez kerestünk igényesen felújított régi darabokat, elérhető áron. Mivel nem nagyon találtunk készen, próbálkoztunk egyesével beszerezni a régi bútorokat, és azokat szakemberekhez vinni felújításra. Mint kiderült, ez nagyon hosszadalmas, költségigényes, akár hónapokat is igénybe vehet és az eredmény sem mindig garantált. Éppen kapóra jött egy Európai Uniós pályázati felhívás, amelyben pályakezdő fiatalok tapasztalatszerzésére nyílt lehetőség. Kidolgoztunk egy képzési programot és egy foglalkoztatási konstrukciót, amelynek keretében a résztvevők bútorasztalos és kárpitos ismereteket szereztek és megfelelő tapasztalatra is szert tettek.   

Pontosan milyen formában működik ez a képzési konstrukció? Hányan vannak a résztvevő fiatalok, és hogyan találtak rájuk?
A Kárpát-Medencei Fiatalokért Egyesülettel együttműködésben jelen pillanatban öt fiatal dolgozik a műhelyünkben. A pályakezdő, nem piacképes szakmával rendelkező fiatalok foglalkoztatására egy éves bértámogatást kapunk, amelyet kötelező utófoglalkozatás követ. Bízunk benne, hogy a támogatási idő alatt képes lesz a műhely az önfenntartásra és hosszútávon foglalkoztatási lehetőséget biztosít majd a fiatalok számára. Álláshirdetés útján találtunk a fiatalokra; sajnos el kell, hogy mondjam, nem volt túljelentkezés. A munkaerő-piac egyértelmű jelei alapján sem nyitottak a fiatalok arra, hogy olyan szakmát szerezzenek, amelyek – minőségi, korrekt munkavégzés esetén – biztos jövedelmet jelenthet számukra.

Az egykor minőséginek számító darabok ne az enyészeté legyenek, hanem modern köntösbe bújtatva megmentsük őket.

Milyen az érdeklődés a bútorokra, milyen visszajelzéseket kaptak eddig?
Az értékesítést Budapesten tervezzük, mert úgy látjuk, hogy ott van leginkább kereslet a termékeinkre. Természetesen meg fogjuk ragadni az online értékesítés adta lehetőségeket is (weboldal, facebook oldal), azonban addig is a személyes jelenlétre szeretnénk helyezni a hangsúlyt. Az Antik Placc szervezői nagyon sokat segítettek, lehetőséget adtak a megjelenésre, az értékesítésre. A visszajelzések nagyon pozitívak, az elkészült bútorok megjelenésével és felújítás minőségével kapcsolatban is. Nagyon sokan érdeklődnek, hogy vállalunk-e bútorfelújítást is, de erre még nemet kell mondanunk. Egyrészről az antik bútorok felújításával járó kockázatokat nem tudjuk vállalni, ennyi tapasztalatuk még nincs a fiataloknak, másrészről szeretnénk kiélni a kreativitásunkat, és magunk megtervezni a bútorok új megjelenését.

Honnan szerzik be a darabokat? Van-e valamilyen kritérium (stílus, anyag) az "alapanyagot" illetően?
A huszadik század igényes „tömegtermékeit" újítjuk fel, amelyek manapság kuriózumnak számítanak. Antikkal nem foglalkozunk. Többnyire kisbútorokkal: székekkel, fotelekkel, asztalokkal, öltözőszekrényekkel dolgozunk. Elsődleges célunk, hogy az egykor minőséginek számító darabok ne az enyészeté legyenek, hanem modern köntösbe bújtatva megmentsük őket. Az újragondolás során olyan kritériumokat tartunk szem előtt, mint a letisztultság, esztétikum, minőség. A bútorok java része az 1940 és 1960 közötti időszakból származik. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének ennél idősebb vagy fiatalabb darabjaink. 

Három kollekcióba csoportosítottuk őket. Van egy klasszikusnak mondott irány, amelyben rokokó és vintage elemek keverednek: piszkosfehérre festett farészek és egy gyönyörű, rózsás, rokokó hatású bútorszövet adja meg a kollekció alaphangját. A retro kollekciónkban értelemszerűen a 60-as évek bútorait frissítettük fel dinamikus, fiatalos színekkel. Az egykor Béke-garnitúraként ismert foteleket kínai hatású vagy angol kockás szövettel húztuk be a felújítás után. Ennek a vonulatnak az art deco nevet adtuk. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy egy-egy kollekción belül minden darab párosítható legyen a másikkal. A felújítás során nagy gonddal, koncepciózusan válogatott alapanyagokat használunk. Beszerzési helyeink az on-line vásárlási oldalak, hagyatékfelvásárlók, és nagyritkán adományokat is kapunk.

Milyen kapacitással működnek most, és terveznek-e fejlesztést, mik a távlati tervek?
Jelenleg öt fiatal dolgozik a műhelyben, és már specializálódtak is annak megfelelően, hogy ki melyik területen a legügyesebb. Van, aki a farészek felújításában ügyes, és van olyan munkatársunk is, aki a kárpitos szakmában mutat nagy tehetséget. Szeretnénk fejleszteni, a kínálatot porcelánnal és egyéb lakberendezési cikkekkel bővíteni, és egyedi fejlesztésű termékekben is gondolkodunk, úgymint ágytámla, zsámolyok, régi faanyagok hasznosításával készült dohányzó- és ebédlőasztalok. Ha lehetőségünk nyílik rá, akkor szeretnénk a programot kiterjeszteni is, és további fiatalok képzését és gyakorlati tapasztalatszerzését is megvalósítani, nemcsak helyben, hanem akár országosan is, erre azonban csak támogatással lenne mód. A későbbiekben szeretnénk DIY klubokat is szervezni, ennek azonban még csak az igényfelmérés időszakában tartunk.

A Remodel facebook oldala itt érhető el.

A Tudásklaszter Társadalom- és Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., mint a kezdeményezés kitalálója, foglalkoztatási célú nonprofit szervezet, fő célkitűzése a munkaerő-piac szempontjából hátrányos helyzetű társadalmi rétegek foglalkoztatási lehetőségeinek bővítése.

SMarthu
  • Név:
  • SMarthu
Iparág:
kreatív közösképviselet
Weboldal
Leírás:
A cikk megjelenését a SMarthu támogatta. A SMartHu azért jött létre, hogy jól ismerve a kreatív szabadúszók igényeit és problémáit, segítsen azokon. A Smart nemzetközi kezdeményezéssel a hátunk mögött könnyebbé tudjuk tenni a kreatívok mindennapjait, így több idejük marad arra, amihez a legjobban értenek, az alkotásra. Szolgáltatásaink kiszámíthatóbbá és vesződség mentesebbé teszik az alkotói lét adminisztrációs oldalát. Jelentkezz tagságért és kövesd a SMarthu facebook oldalát.

 

 

design, újrahasznosítás, fenntarthatóság, bútos, remodel, kis mónika, varsányi anna, társadalmi márka, mühelytitkok, műhelytitkok Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317