Logomain

Magyar kreatív külföldön: Katona Berta

By HG.HU 2015. március 4. 10:22

szerk at hg dot hu

Fotohgberta.gallery

Katona Berta

Gas_station.gallery

Gas station

La_playa.gallery

La playa

Plastic_woman.gallery

Plastic woman

Greyhound.gallery

Greyhound

Kéthetente jelentkező sorozatunkban a külföldi egyetemekre, munkalehetőségekre, az ottani életre vonatkozó kérdésekre próbálunk választ keresni egy-egy szubjektív történeten keresztül. Hetedik kreatívunk jelenleg Kölnben dolgozik mint fotográfus, de volt már grafikus Mexikóban, vagy éppen bútortervező idehaza.

Milyen lehetőségek vannak külföldön? Érdemes egyáltalán elindulni? Ha igen, akkor mit kell szem előtt tartani? Ha maradunk, hogyan tudunk érvényesülni? Itthon a SMarthu kreatív közös képviselet egy lehetséges megoldás szabadúszóknak, de hogyan gondolkoznak maguk a kreatívok?

HG.HU: Milyen egyetemre jártál?

Katona Berta: A Műegyetem terméktervező mérnök szakán kezdtem, akkor indult, mi voltunk a kísérleti nyulak. Nem is bírtam sokáig, túl száraz volt az én kis művész lelkemnek. Úgyhogy jelentkeztem a MOME formatervező szakára, ahová elsőre felvettek. A formatervezőn belül elindult a bútorszak, és hárman a csoportból ott is diplomáztunk végül. Elvégeztem a MOME Designmenedzser szakát is.

Ezek mellett voltam Erasmussal Milánóban pár hónapot a Politecnico di Milano-n. A város annyira drága, hogy az ösztöndíj, amit kaptam, nem volt elég, a szüleimnek kellett segíteni. Nagyon nehéz volt lakást találni, külföldiként még inkább, néha teljesen abszurd körülményekhez kellett alkalmazkodni. Milánót nem szerettem különösebben, a város nem éppen barátságos, se nem szép. A külföldiek nyilván együtt mozogtak, az egész nagyon mókás volt, szóval jól éreztem magam.

"Ahogy én voltam diák, az tiszta luxus volt."

HG.HU: Mit tanítottak, amit kifejezetten hasznosnak gondolsz?

Katona Berta: A MOME-n a formatervezést nagyon szisztematikusan tanították akkor, gondolom ez még most is így van. Ez hasznos és célravezető, ad egy jó alapot általában mindenféle problémamegoldásra. Néha azért kicsit merev volt. Amit nagyon jónak tartok az iskolában, hogy az ember a többiekkel együtt dolgozik. Az volt az egyik legfontosabb, hogy egymástól is tanultunk, néha többet, mint a tanároktól. Szintén jó, hogy az iparra még mindig nagyon komolyan elvárják a jó rajztudást. Az Erasmusos társaim közül Milánóban szinte senki nem tudott rajzolni, pedig minden a skicceléssel kezdődik.

HG.HU: Hogyan tudtad fenntartani magadat mint tanuló, milyen lehetőségeket kaptál az egyetemtől?

Katona Berta: Most Németországról beszélnék, mert bár itt nem jártam egyetemre, de itt élek és sok egyetemistával találkozom. Kölnben nagyon sok diák dolgozik végig az egyetem alatt. Az állami egyetemeken ugyan nincs tandíj, de valamennyit azért fizetniük kell. A művészeti és fotósakadémiákon pedig az az egyik alapfeltétel, hogy az ember a tandíjat végig tudja finanszírozni, ez több ezer euró egy évben. A lakbér nagyon drága, szóval nem ritka az, hogy a hét két-három napján dolgoznak a diákok, akár egész hétvégéket, napi 8-11 órát. Sokszor munka után még szemináriumra kell rohangálniuk. Az iskola közben és után jön a gyakornokság is, több céget végig kell járniuk, teljes munkaidőben semmi fizetésért. Németország egy erősen teljesítményorientált társadalom és ebbe mindenki már nagyon fiatalon belekényszerül.

Létezik még az „ausbildung”, úgymond kiképzés, ami egy nagyon jól bevált rendszer, általában három évig tart. Cégeknél dolgoznak a diákok és egy-kéthetente egy napot egy kifejezetten arra a szakterületre specifikálódott iskolába is járnak. Kapnak fizetést is, amiből nem lehet ugyan megélni, de minden évben egy kicsit emelkedik azért. Így megtanulják a szakmát a gyakorlatban, és kapcsolatokat is tudnak kialakítani. Pályázhatnak ösztöndíjra, de nehéz őket megkapni. Ahogy én voltam diák, az tiszta luxus volt.

"Otthon nagyon szeretek lenni, egyrészt, mert ott a családom, sok barátom, másrészt így ott is meglátom már a különlegeset."

HG.HU: Mit dolgozol most?

Katona Berta: Több országban éltem az elmúlt pár évben, sokat utaztam és sokféle munkát kipróbáltam, általában kreatív területen, persze végig a sajátomat keresgélve. Mexikóban leginkább grafikuskodtam, aztán otthon próbáltam a bútortervezést és lakberendezőként is dolgoztam, de nem volt valami inspiráló. Úgyhogy kalandvágyból kimentem Mallorcára, ahol öt évig maradtam végül. Először éttermi munkákat csináltam, majd egy mérnök- és építészirodában dolgoztam két évig. Aztán munka nélkül maradtam, ami nagyon szuper, egyrészt mert borzalmasan unalmas volt a mérnökirodában, másrészt külföldön a munkanélküli segélyből meg lehet élni egy darabig, nyer az ember időt, hogy új állás után nézzen és tovább keresse a saját útját. Én akkor kezdtem el szórakozásból fotózni. Utána egy ingatlanirodának voltam a grafikusa, ahol lakásfotókat is kellett készíteni egy idő után. A cég fotósa megtanított jó pár dolgot, így keveredtem bele jobban az egészbe, azóta is ezzel foglalkozom.

Németországban lassan két és fél éve vagyok, először Berlinben éltünk nyolc hónapot, de nekem személyesen nem jött be a város és ráadásul iszonyatosan nehéz munkát találni. Úgyhogy egyik kedden átköltöztünk Kölnbe. Itt sokkal jobban érzem magam, jobb a város hangulata, szakmailag is egyszerűbb az előrehaladás és ráadásul olyan zónában van Európában, ami gazdaságilag, művészetileg és kulturálisan is központ. Nincs annyira nagy hype, mint Berlinben, sokkal visszafogottabban vannak prezentálva a dolgok, de a színvonal nagyon magas.

Egyébként szabadúszóként dolgozom, megrendeléseim leginkább cégek weblapjaira, lakásfotózásra, termékfotózásra, mostanában ismét grafikai munkákra is vannak. A megbízások itt leginkább ismeretséggel jönnek, egyik munkáról a másikra. Ez sokszor lassan halad, jó sok türelem, lelkesedés és kitartás kell hozzá és a kifizetés sem mindig gyors, ugye. Emiatt nem árt, ha az embernek van valami fix melója, amiből a számlákat meg a kosztot mindig állni tudja, max. két-három nap a héten. Ez Németországban teljesen normális egyébként, sok embernek van több állása egyszerre. A művészek szabadúsznak és közben részmunkaidőben megkeresik a pénzt a számlákra, alapanyagra, stb. A többi időmet arra tudom fordítani, amire csak szeretném, rugalmas tudok maradni, ami nekem most nagyon fontos. Tisztán tudom tartani az alkotás folyamatát pénzdrukk nélkül, megőrizni a lelkesedést, kísérletezni, stb.

HG.HU: Haza szeretnél majd jönni vagy kint maradni?

Katona Berta: Egyelőre nem tudom, nem igazán tervezek egy hónapnál tovább. Csak megérzéseim vannak, hogy merre mennék, de szívesen hagyom a spontaneitásra a dolgokat, lepjen csak meg az élet. Otthon nagyon szeretek egyébként lenni, egyrészt, mert ott a családom, sok barátom, másrészt így ott is meglátom már a különlegeset. Magyarország nagyon egzotikus, mindig nagyon utálok felszállni a vissza-repülőre.

HG.HU: Mondj egy tanácsot azoknak, akik külföldön szeretnének szerencsét próbálni.

Katona Berta: Hosszútávon folyamatos rugalmasság kell hozzá, tudni kell újra és újra kilépni a komfortzónából. Főleg, ha az ember már nem az iskola védelmező burkában él. Külföldön olyan problémák jönnek szembe, ami addig eszünkbe sem jutott, hogy létezhet. Azonkívül muszáj megtanulni az adott ország nyelvét, már csak amiatt is, mert anélkül a mentalitáshoz sem juthatunk közelebb. Abból pedig van itt keveredés bőven.

Név: Katona Berta
Végzettség: Formatervező művész és Designmenedzser
Lakhely: Köln, Németország
Elérhetőség: www.bertakatona.com

 

fotó, milánó, köln, fotográfia, milano, magyar kreatív külföldön, smarthu Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317